Απάντηση στον κ. Ρακιντζή σχετικά με τους στρατιωτικούς δικαστές και τους μισθούς τους

Δεν τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής της ισότητος
Michał Chodyra via Getty Images

Το άρθρο /σχόλιο του κ. Ρακιντζή «Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι» βασίζεται σε εσφαλμένες παραδοχές και ανακριβή πληροφόρηση και προσβάλλει το χώρο της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

«Λοχαγοί στρατιωτικής δικαιοσύνης» δεν υπάρχουν τουλάχιστον από το 1970 και μετά και ιδίως μετά την αλλαγή της νομοθεσίας του έτους 1995, όταν τέθηκαν σε ισχύ ο νέος Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Δικαστικού Σώματος Ενόπλων Δυνάμεων (ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά αντιγραφή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών των κοινών δικαστών).

Μήπως ο Αρχηγός του ΓΕΣ που αναφέρει ο κ. Λ. Ρακιντζής πρέπει να ζητήσει, για παράδειγμα, το μισθό του ιατροδικαστή που αμείβεται και αυτός με ειδικότατο και υψηλό μισθολόγιο και όχι τον μισθό που θα λάβουν οι στρατιωτικοί δικαστές;

Οι ομοιότητες μεταξύ των τακτικών ποινικών δικαστών και των στρατιωτικών δικαστών δεν είναι ελάχιστες αλλά πολλές, πραγματικά πάρα πολλές και εμφανείς σε όποιον μελετήσει τη σχετική νομοθεσία και την ιστορία του δικαστικού σώματος ενόπλων δυνάμεων, το οποίο δεν έχει, εδώ και 40 χρόνια, καμία απολύτως σχέση με τα παλαιά «διαρκή» και «έκτακτα» στρατοδικεία, στα οποία, σημειωτέον, πολλές φορές μετείχαν ή προήδρευαν εφέτες και αρεοπαγίτες εκ των τακτικών δικαστών!

Και οι διοικητικοί δικαστές, για παράδειγμα, δεν ασχολούνται με όλα τα είδη του δικαίου, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί όσους αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη της στρατιωτική δικαιοσύνη.

Εξάλλου και οι στρατιωτικοί δικαστές αντιμετωπίζουν το δημόσιο έλεγχο και μάλιστα καθημερινά, οι αποφάσεις τους αποσπούν επαίνους στα νομικά περιοδικά για την αιτιολόγησή τους και δεν δικάζουν «ορισμένα μόνο ποινικά αδικήματα» από «ορισμένο κύκλο στρατευμένων», όπως πιστεύει ο κ. Ρακιντζής, αλλά όλα τα ποινικά αδικήματα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, βλ. άρθρο 193 ΣΠΚ), όλων των στρατιωτικών (από στρατιώτη μέχρι στρατηγό και τους αντιστοίχους όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων), συμπεριλαμβανομένων και όλων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, από Αντιναύαρχο μέχρι Λιμενοφύλακα! Μάλιστα το άρθρο 193 ΣΠΚ είναι υπό τροποποίηση και θα καταργηθούν και οι ελάχιστες εξαιρέσεις που ισχύουν σήμερα (η στρατιωτική δικαιοσύνη δεν θα μπορεί να δικάσει μόνο τα αδικήματα που με ειδικούς νόμους υπάγονται στα εφετεία).

Οι στρατιωτικοί δικαστές δεν διεξάγουν... ΕΔΕ (!), αυτό μάλιστα απαγορεύεται ρητά, ούτε κατέχουν στρατιωτικούς βαθμούς. Εξάλλου προβλέπεται απλώς μία «αντιστοιχία βαθμού» με τους βαθμούς των στρατιωτικών που εξυπηρετεί συγκεκριμένους δικονομικούς σκοπούς. Εάν θέλει λεπτομερή πληροφόρηση ο κ. Ρακιντζής, μπορώ να του την διαθέσω. Και φυσικά οι στρατιωτικοί δικαστές δεν «εξαντλούν συνήθως την ιεραρχία στα 55 χρόνια», αυτό αποτελεί άλλη μία εσφαλμένη αντίληψη του κ. Ρακιντζή για την στρατιωτική δικαιοσύνη.

Το Σύνταγμα του 1975 προβλέπει τη στρατιωτική δικαιοσύνη και μάλιστα με προσωπική και λειτουργική θωράκιση, η δε Αναθεώρηση του 2019 την διατήρησε και τη θωράκισε έτι περαιτέρω. Άρα δεν τίθεται θέμα παραβίασης της αρχής της ισότητος και δεν δικαιούται ο αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων και ο πυροσβέστης ή ο αστυνομικός, εξ αυτού του λόγου, να ζητήσει «μισθολογική εξίσωση» με το μισθό του στρατιωτικού δικαστή που αναμένεται στο άμεσο μέλλον να λάβει μισθό τακτικού δικαστή (μετά από 40 χρόνια από την αρχική συνταγματική πρόβλεψη του Συντάγματος 1975). Ο στρατιωτικός δικαστής δεν είναι «αξιωματικός» των ενόπλων δυνάμεων, ούτε φέρει στολή, ούτε και «στρατιωτικούς βαθμούς». Οι βαθμοί των στρατιωτικών δικαστών είναι: Πάρεδρος, Στρατιωτικός Δικαστής Δ’, Γ’, Β’ και Α’, και Αναθεωρητής Γ’, Β’ και Α’.

Ο στρατιωτικός δικαστής, τέλος, μπορεί εκ του Συντάγματος και της ποινικής νομοθεσίας, να δικάσει κάθε στρατιωτικό, να στερήσει την προσωπική του ελευθερία, να καταδικάσει ή να αθωώσει τον κάθε στρατιωτικό που δωσιδικεί σ′ αυτόν, και άρα έχει και πρέπει να έχει όλες τις προσωπικές και λειτουργικές εγγυήσεις των λοιπών ποινικών δικαστών, τη στιγμή, μάλιστα, που γι′ αυτό υπάρχει ρητή Συνταγματική πρόβλεψη εδώ και 40 χρόνια! Γι’ αυτό δεν απαιτείται άδεια από κανέναν, ούτε και συναίνεση, το δε Σύνταγμα δεν περιέχει «αντισυνταγματικές διατάξεις» ούτε και διατάξεις που παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, και ο νοών νοείτο.

Αυτά προς το παρόν, εντελώς επιγραμματικά. Περαιτέρω στοιχεία και λεπτομερέστερη πληροφόρηση, στη διάθεση του κ. Ρακιντζή, εφόσον το επιθυμεί.

Με εκτίμηση, Β.Γ. Μακρής, στρατιωτικός δικαστής.

Δημοφιλή