«Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
«Η Ελλάδα ουδέποτε επιχείρησε, ούτε επιχειρεί να επιβάλει τετελεσμένα», τονίζουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:
«Αντιθέτως, καταδικάζει κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονιάς επιλύει τις εκκρεμότητες με τους γείτονες της, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο, μέσω της αταλάντευτης εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας».
«Συνεχίζουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», καταλήγουν.
Νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος από την Αττάλεια, «όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα τα βάζουμε μαζί σας».
Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Όσο δεν μπλέκουν οι Έλληνες μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα μπλέκουμε κι εμείς μαζί τους»
Η Τουρκία δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την Αθήνα, όσο η Ελλάδα δεν τα βάζει με την Άγκυρα στο Αιγαίο, σύμφωνα με μία σημερινή δήλωση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή.
“Εξαπολύουμε τον Ταϊφούν. Ποια είναι η ακτίνα δράσης του Ταϊφούν; 561 χιλιόμετρα. Τι κάνουν οι Έλληνες; Αναστατώνονται. Οι εφημερίδες φτιάχνουν αμέσως τίτλους: “Θα χτυπήσουν την Αθήνα”. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο.
“Για όσο δεν τα βάζετε μαζί μας στο Αιγαίο, δεν τα βάζουμε μαζί σας”, δήλωσε ο Ερντογάν σε μία τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ένα προάστιο νοτίως της Άγκυρας.
Η Τουρκία προχώρησε τον Οκτώβριο σε μία δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μικρής ακτίνας δράσης Ταϊφούν που παράγει. Σύμφωνα με το ίδιο ειδησεογραφικό κρατικό πρακτορείο, ο πύραυλος μπορεί να πλήξει έναν στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων σε χρόνο 456 δευτεροπλέπτων.
Ο Ερντογάν χαιρέτησε την αναπτυσσόμενη τουρκική αμυντική βιομηχανία, δηλώνοντας ότι η κάθε χώρα “φθονεί” την Τουρκία για το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μάχης Bayraktar TB2, αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος τζετ, Kizilelma.
Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, ενώ παραπονιέται για επαναλαμβανόμενες προκλητικές ενέργειες και ανάλογη ρητορική από την Ελλάδα στην περιοχή κατά τους πρόσφατους μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του αμυντικού εξοπλισμού των νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές, τα οποία σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, είναι αποστρατικοποιημένα, υπό τα προβλεπόμενα από την συνθήκη.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τέτοιες κινήσεις διαταράσσουν τις προσπάθειες καλής πίστης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Anadolu