Η διαμονή στο σπίτι ενός φίλου ή ενός μέλους της οικογένειας μας σίγουρα μπορεί να εξελιχθεί σε μια διασκεδαστική εμπειρία. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως ως φιλοξενούμενοι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε όπως θέλουμε.
Το να συμπεριφερόμαστε με αγένεια στο χώρο κάποιου άλλου δεν είναι απλώς απρεπές. Μπορεί να φέρει τον οικοδεσπότη στη δυσάρεστη θέση να ακυρώσει την πρόσκληση ή να φέρει εμάς στη δυσάρεστη θέση την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στην πόλη να ψάχνουμε για ξενοδοχείο.
Προκειμένου να μας βοηθήσουν, οι ειδικοί στην εθιμοτυπία μας αποτρέπουν από ορισμένες συμπεριφορές που ως φιλοξενούμενους ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας εκθέσουν σε αρνητικά σχόλια.
Δεν καταλαμβάνουμε υπερβολικό χώρο
Όταν επισκεπτόμαστε το σπίτι κάποιου άλλου, προσπαθούμε να μην πιάνουμε πολύ χώρο και να μην εμποδίζουμε την ομαλή λειτουργία του νοικοκυριού.
«Φροντίζουμε το δωμάτιο στο οποίο μας φιλοξενούν και δεν πετάμε τα πράγματά μας εδώ κι εκεί», μας συμβουλεύει η Νταϊάν Γκότσμαν, ειδική σε θέματα εθιμοτυπίας, συγγραφέας του βιβλίου «Modern Etiquette for a Better Life» και ιδρύτρια του The Protocol School of Texas.
«Επιπλέον, δεν βάζουμε το ποτήρι μας στο κομοδίνο χωρίς σουβέρ και είμαστε προσεκτικοί ως προς την κατανάλωση νερού και ρεύματος.
Δεν δίνουμε στον οικοδεσπότη μας ένα διάλειμμα
Είναι σημαντικό να δίνουμε στον άνθρωπο που μας φιλοξενεί τον προσωπικό του χρόνο. Μπορούμε να αποσυρθούμε στο δωμάτιό μας, να πάρουμε έναν υπνάκο, να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή κάνουμε έναν μεγάλο περίπατο», συνιστά η Γκότσμαν.
Αν αποφασίσουμε να αφιερώσουμε τη μέρα μας για να δούμε τα αξιοθέατα, προσκαλούμε τον οικοδεσπότη, ωστόσο φροντίζουμε να του δώσουμε τον απαραίτητο χώρο σε περίπτωση που θέλει να αρνηθεί. Μπορούμε να ξεκινήσουμε λέγοντας «Θα πάω να δω την Ακρόπολη σήμερα. Εάν θέλεις να έρθεις μαζί μου, είσαι φυσικά περισσότερο από ευπρόσδεκτος. Ωστόσο, σε παρακαλώ σε καμία περίπτωση να μην αλλάξεις τα σχέδιά σου εξαιτίας μου. Ξέρω πόσο απασχολημένος είσαι αυτό το διάστημα»
Δεν διεκδικούμε πρόσβαση στο αυτοκίνητο του ανθρώπου που μας φιλοξενεί
Όταν κάποιος μας επιτρέπει να μείνουμε στο σπίτι του, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι περιλαμβάνεται και η χρήση του αυτοκινήτου του «στο πακέτο της φιλοξενίας». Αν ο οικοδεσπότης δεν μας προσφέρει την εν λόγω δυνατότητα, καλύτερα να νοικιάσουμε ένα αυτοκίνητο ή να καλέσουμε ένα ταξί.
Δεν παρεμβαίνουμε στον τρόπο που ο οικοδεσπότης μας ανατρέφει τα παιδιά του
«Ως επισκέπτες οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, προκειμένου να σεβαστούμε τον χώρο και τους οικογενειακούς κανόνες που τον διέπουν», τονίζει η Γκότσμαν. «Με άλλα λόγια, δεν μαλώνουμε τα παιδιά του σπιτιού ούτε δίνουμε στους γονείς συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών τους».
Δεν τραβάμε φωτογραφίες χωρίς να μας δοθεί η άδεια
Ακόμα και αν απλώς λατρεύουμε την ταπετσαρία στο μπάνιο ή θεωρούμε τα παιδιά του οικοδεσπότη μας αξιολάτρευτα, προτού αρχίσουμε να τραβάμε και στη συνέχεια να δημοσιεύουμε φωτογραφίες, οφείλουμε να ρωτήσουμε τους νοικοκύρηδες του σπιτιού.
Δεν αδιαφορούμε για τις δουλειές του σπιτιού
Το να βάλουμε και εμείς ένα χεράκι στις δουλειές του νοικοκυριού είναι το πιο ευγενικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα μας προσκαλέσουν ξανά στο μέλλον. Εκτός από τη βοήθεια στο σπίτι, είναι απαραίτητο να προσκαλέσουμε και τον οικοδεσπότη σε ένα ωραίο γεύμα, τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της διαμονής μας.
Δεν κατασκοπεύουμε τα μέλη του σπιτιού
Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται, είναι φρικτό να κρυφοκοιτάζουμε και να σκαλίζουμε τα προσωπικά αντικείμενα των άλλων ανθρώπων. Επειδή απλώς και μόνο βρεθήκαμε ως επισκέπτες στο σπίτι κάποιου, αυτό δεν μας παρέχει αυτόματα πρόσβαση στην ντουλάπα, τα συρτάρια ή τη βιβλιοθήκη του.
Σε περίπτωση που προκαλέσουμε μια ζημία δεν προσπαθούμε να την καλύψουμε όπως-όπως
Στη ζωή συχνά συμβαίνουν ατυχήματα, ωστόσο μπορούμε να περιορίσουμε τη ζημιά λαμβάνοντας γρήγορα τα μέτρα μας και συζητώντας το τί συνέβη με ειλικρίνεια.
«Αν για παράδειγμα χύσουμε κόκκινο κρασί στο χαλί ή στα έπιπλα, ενημερώνουμε αμέσως τον οικοδεσπότη», μας παροτρύνει η Γκότσμαν.
Δεν ξεχνάμε να ειδοποιήσουμε τον άνθρωπο που φιλοδοξούμε να μας φιλοξενήσει για την άφιξή μας
Οι εκπλήξεις μπορεί να είναι ωραίες, ωστόσο όχι όταν πρόκειται να μας φιλοξενήσουν σε ένα ξένο σπίτι. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν εμφανιζόμαστε στο κατώφλι κάποιου χωρίς καμία προειδοποίηση, με τη βεβαιότητα ότι θα δεχθεί να μας φιλοξενήσει.
Δεν πηγαίνουμε ποτέ να μας φιλοξενήσουν με άδεια χέρια
Ως επισκέπτης, οφείλουμε να επιδείξουμε ευγένεια και ευγνωμοσύνη στον οικοδεσπότη μας. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να το πετύχουμε, είναι κάνοντάς του ένα όμορφο δώρο.
Δεν αφήνουμε ξέστρωτο το κρεβάτι
Προσπαθούμε να αφήσουμε το μέρος όπου κοιμηθήκαμε όσο το δυνατόν πιο συγυρισμένο. Επομένως, όταν σηκωθούμε από το κρεβάτι, διπλώνουμε όμορφα τα σεντόνια μας και τα τακτοποιούμε είτε μέσα στο δωμάτιο, είτε στο δωμάτιο όπου η οικογένεια βάζει πλυντήριο.
Δεν παραλείπουμε να ευχαριστήσουμε τον οικοδεσπότη μας
Φεύγοντας από το σπίτι όπου περάσαμε τις τελευταίες μέρες, αποχαιρετάμε τον άνθρωπο ή τους ανθρώπους που μας δέχθηκαν στο σπίτι τους με ένα μεγάλο ευχαριστώ. Επίσης, διατηρούμε τους δεσμούς μας μαζί τους και φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για τα νέα τους σε κάθε ευκαιρία.