Απαράδεκτες για το ΝΑΤΟ πολλές από τις απαιτήσεις της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας

Οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν για την ενότητα των χωρών της Συμμαχίας.
MAXIM ZMEYEV via Reuters

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ είπαν την Παρασκευή πως παραμένουν ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική ενέργεια στην Ουκρανία και υπέδειξαν πως πολλές από τις απαιτήσεις του Κρεμλίνου για θέματα ασφαλείας ήταν απαράδεκτες.

Οι 30 υπουργοί πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη εν όψει των διαπραγματεύσεων Ρωσίας- ΗΠΑ στη Γενεύη τη Δευτέρα, τις οποίες θα ακολουθήσει μια συνάντηση ΝΑΤΟ – Ρωσίας στη Βρυξέλλες και ευρύτερες συνομιλίες στη Βιέννη, στον απόηχο των απαιτήσεων της Μόσχας για εγγυήσεις ασφαλείας.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών όλων των χωρών του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσαν εκ νέου για την ενότητά μας απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα απέναντι στην Ουκρανία στη σημερινή διάσκεψη» ανέφερε η αποστολή των ΗΠΑ στη Συμμαχία.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία και επιθυμεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις πως το ΝΑΤΟ θα σταματήσει την επέκτασή του προς τα ανατολικά και θα τερματίσει τη στρατιωτική συνεργασία με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Η Μόσχα αρνείται πως σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία και κατηγορεί από πλευράς της το Κίεβο ότι αυξάνει τις δυνάμεις του στα ανατολικά της χώρας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που προήδρευσε της διάσκεψης με τους υπουργούς Εξωτερικών, καλωσόρισε την προοπτική συνομιλιών με τη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, μετά από μήνες αλληλοκατηγοριών. Ωστόσο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως «η ιδέα πως η Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία παρουσιάζει τα πράγματα ανάποδα. Η Ουκρανία δεν είναι απειλή προς τη Ρωσία, Πιστεύω πως, αν μη τι άλλο, είναι η ιδέα μιας δημοκρατικής, σταθερής Ουκρανίας που αποτελεί πρόκληση για αυτούς».

Δεν υπάρχει προοπτική ένταξης σύντομα στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία ή τη Γεωργία, που έχουν εδαφικές διαφορές με τη Μόσχα. Ωστόσο ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου έδειξαν πως η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή. Επίσης, πρόσθεσε ότι θα ήταν απαράδεκτο να δοθεί στη Ρωσία δύναμη βέτο ως προς το ποιες χώρες θα μπορούσαν να μπουν στο μέλλον στη Συμμαχία. «Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια κατάσταση όπου έχουμε μέλη του ΝΑΤΟ δεύτερης κατηγορίας, όπου το ΝΑΤΟ ως συμμαχία δεν επιτρέπεται να τα προστατεύει» είπε.

Από πλευράς του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, έδωσε έμφαση στη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία στην παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της διττής προσέγγισης. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι η Ελλάδα καλωσορίζει τη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε ότι για την επίτευξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, χρειάζεται αποκλιμάκωση και ότι ο διάλογος αυτός, προκειμένου να φέρει απτά αποτελέσματα, θα χρειαστεί χρόνο. Επισημαίνεται επίσης πως ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι στον διάλογο αυτό θα πρέπει να τονιστούν εξαρχής οι θέσεις μας, οι οποίες βασίζονται στις κοινές αρχές και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. «Βασική αρχή αποτελεί η καταδίκη οποιασδήποτε παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, μια αρχή την οποία οφείλουν να σέβονται οι Νατοϊκοί σύμμαχοι σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς και οι χώρες με εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ και ειδικά η Ουκρανία που ζητά διεθνή αλληλεγγύη» υπογραμμίζεται.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης ότι ο ΟΑΣΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στη μείωση της έντασης και στον έλεγχο των εξοπλισμών.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή