Απέλαση Γκιουλέν και υπόθεση Κασόγκι συγκοινωνούντα δοχεία;

Απέλαση Γκιουλέν και υπόθεση Κασόγκι συγκοινωνούντα δοχεία;
Charles Mostoller / Reuters

Όπως αποκάλυψε χθες το δίκτυο NBC, ο Λευκός Οίκος σκέφτεται την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία. Στη συνέχεια, η εκπρόσωπος του State Department, Χέδερ Νάουερτ, διέψευσε την είδηση.

Εκτιμώ (με την ταπεινή δημοσιογραφική μου γνώμη) πως η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Όχι ο Λευκός Οίκος δεν θυμήθηκε ξαφνικά ότι πρέπει να στηρίξει το νεο-οθωμανό Ερντογάν ( να τονίσω εδώ πως οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με τον Ερντογάν και όχι με την Τουρκία και αν στο τιμόνι της χώρας ήταν οι κεμαλιστές η στήριξη θα ήταν βέβαιη).

Το ρεπορτάζ του NBC υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την απέλαση του Γκιουλέν για να ικανοποιήσουν την Άγκυρα και να ζητήσουν ως αντάλλαγμα να σταματήσει η πίεση προς την Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Υπενθυμίζω πως ο Τραμπ έχει άριστες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και η υπόθεση Κασόγκι έχει πολλά ερωτηματικά. Πέρα από το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του, να θυμίσω κάτι που περνάει στα ψιλά γράμματα των MME. Ο Κασόγκι υπήρξε υποστηρικτής της Μουσουλμανικής Αδερφότητας στην οποία εντάχθηκε όταν ήταν ακόμη νέος γι΄αυτό ο Ερντογάν καίγεται τόσο να ρίξει φως στην υπόθεση. Επίσης, υπήρξε υποστηρικτής του Μπιν Λάντεν και είχε σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια καθώς είχε φύγει από την Σαουδική Αραβία όταν διαφώνησε με τις δυτικές μεταρρυθμίσεις (μήπως σας θυμίζει την τακτική του νεο-οθωμανού Ερντογάν;)

Απώτερος στόχος του Ερντογάν, όπως έχουμε γράψει πάμπολλες φορές στο Geopolitics & Daily News, είναι να ελέγξει τους μουσουλμάνους της ευρύτερης περιοχής, στόχος που ταυτίζεται με το όραμα της Μουσουλμανικής Αδερφότητας (στην Αίγυπτο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση- το τονίζω για να κατανοήσετε γιατί ο Σίσι χαλάει την επιθυμία Ερντογάν - δεν είναι μόνο οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα).

Για την ιστορία να αναφέρω πως ο Φετουλάχ Γκιουλέν ζει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Η αρωγή του στην προσπάθεια του Ερντογάν να αναρριχηθεί στην εξουσία εξουδετερώνοντας το κεμαλικό κατεστημένο στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά και στους μηχανισμούς των μυστικών υπηρεσιών ήταν καθοριστική, καθώς στο παρελθόν οι δυο τους υπήρξαν σύμμαχοι. Όμως η συμμαχία τους κλονίστηκε το 2011 όπου ο Γκιουλέν λέγεται ότι απαίτησε ως αντάλλαγμα να συμπεριληφθούν 100 δικοί του βουλευτές στα ψηφοδέλτια του κόμματος του Ερντογάν, με τον δεύτερο να το αρνείται.

H παραπάνω υπόθεση έχει μέλλον ακόμη. Η παρτίδα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δημοφιλή