H 24ωρη απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αθηνών και ΠΑΜΕ, σε μία κοινή διαμαρτυρία για την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εξελίχθηκε ταυτόχρονα σε δοκιμασία για όσους έπρεπε να κινθούν από το πρωί της Τρίτης στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Το χάος που επικράτησε στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας ήταν απερίγραπτο, εξαιτίας και του χειρόφρενου που τράβηξαν οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.
Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων», η ΑΔΕΔΥ, Εργατικά σωματεία και ομοσπονδίες καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πραγματοποιήσαν πορεία μέχρι τη Βουλή.
«Διαμαρτυρόμαστε για το νόμο ο οποίος κατατέθηκε χθες στη Βουλή για το καινούριο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό σύστημα. Είναι για εμάς μια επανάληψη του νόμου Κατρούγκαλου πλην ορισμένων μικρών διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης στη σύνταξη, ειδικά γι αυτούς που έχουν εργασιακό χρόνο από 30, 31 χρόνια υπηρεσίας και μέχρι τα 40. Υπάρχουν εκεί μικρές ελάχιστες αυξήσεις μέχρι τα 35 χρόνια υπηρεσίας και λίγο μεγαλύτερες από τα 35 μέχρι 40. Στα υπόλοιπα δεν προβλέπεται καμία μέριμνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, ενώ προσέθεσε ότι «παραμένουν τα ηλικιακά όρια ως έχουν με τον νόμο Κατρούγκαλου».
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει καμία διόρθωση στις απώλειες που είχαμε στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ» ενώ καταλήγοντας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει και καμία διόρθωση στο θέμα των ορίων ηλικίας των βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων των συναδέλφων που κι αυτοί υπόκεινται στα ηλικιακά όρια».
Ξεχωριστό μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ απαιτώντας μεταξύ άλλων την απόσυρση του νομοσχεδίου, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, τη δημόσια και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς και την κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη και θέσπιση ορίων ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και πέντε χρόνια λιγότερα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).
Ακόμη, στα Χαυτεία συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία καθώς και οργανώσεις και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, πραγματοποιώντας πορεία μέχρι τη Βουλή.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα το Αργος, το Ηράκλειο Κρήτης και άλλες μεγάλες πόλεις.
Ποιοι απεργούν
Στην απεργία συμμετείχαν η ΣΤΑΣΥ, η ΠΕΝΕΝ, το Σωματείο Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Λογιστών, καθώς και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ακινητοποιημένα παρέμειναν εν τέλει και ο Προαστιακός και τρένα, παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα λειτουργούσαν κανονικά.
Οπως ανακοίνωσε στις 6.30 το πρωί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».
Δεμένα παρέμειναν και τα πλοία στον Πειραιά.
Το «χειρόφρενο» στα Μέσα Μεταφοράς είναι 24ώρο.
Δεν θα κινηθούν καθόλου λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό. Eπίσης, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τελικά Προαστιακός και τρένα.
Στην κινητοποίηση συμμετείχε με στάση εργασίας (12:00-15:00) και το σύνολο του δημοσιογραφικού κλάδου, έπειτα από απόφαση της ΕΣΗΕΑ.
Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία, λόγω της απεργίας την Τρίτη δεν τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας. Δηλαδή δεν υπήρχε δακτύλιος. Παράλληλα, επετράπη κατ′ εξαίρεση η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας ΜΜΜ (λεωφορειολωρίδες) από όλα τα οχήματα (Ι.Χ.Ε., φορτηγά, λεωφορεία, δίκυκλα).
Οι δικηγόροι θα απέχουν σήμερα από όλα τα δικαστήρια της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, προγραμμτίζονται και συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, από το ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και από την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Δοκιμασία και στην Θεσσαλονίκη
Απεργιακός κλοιός έχει ήδη στηθεί και στην Θεσσαλονίκη, όπου συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις:
- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ)
- Η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ)
- Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης
- Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με τρίωρη στάση εργασίας 12:00 - 15.00.
Αντίθετα με την Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
Συγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη
Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν διοργανωθεί στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
- Στις 10:30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ
- Στις 10:30 επίση, στην Καμάρα από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.