Απεξάρτηση από την καφεΐνη: 5 tips για να το πετύχουμε σε χρόνο ρεκόρ

Και τα 3 κυρίαρχα συμπτώματα στέρησης με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι. Να πώς θα τα συντρίψουμε.
H καφεΐνη για ορισμένους από εμάς επιφυλάσσει αρνητικές παρενέργειες
bymuratdeniz via Getty Images
H καφεΐνη για ορισμένους από εμάς επιφυλάσσει αρνητικές παρενέργειες

Η καφεΐνη αποτελεί κινητήριο δύναμη για πολλούς από εμάς. Είτε την προσλαμβάνουμε μέσα από αναψυκτικά τύπου Cola, είτε πίνοντας ενεργειακά ποτά, είτε απλά απολαμβάνοντας το καφεδάκι μας.

Ωστόσο, όσο κι αν την έχουμε ανάγκη, η καφεΐνη για ορισμένους από εμάς επιφυλάσσει αρνητικές παρενέργειες. Ιδίως αν το παρακάνουμε. Για αυτό και όλοι μας θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κι αν διαπιστώσουμε ότι η κατανάλωση της καφεΐνης μας γίνεται έμμονη ιδέα, να περιορίσουμε τη συχνότητα έκθεσης του οργανισμού μας στην εν λόγω ουσία.

«Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις πράξη»

Πράγματι! Ο καφές και τα ροφήματα με καφεΐνη, εφόσον τρυπώσουν στην καθημερινότητά μας, δύσκολα αποφεύγονται. Όμως, αν εστιάσουμε στα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης καφεΐνης, μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας αυτό το πολύτιμο δώρο.

Και γιατί να θέλουμε να μειώσουμε την καφεΐνη;

Ο δρ Ροχίτ Πουβλούρι, επεμβατικός καρδιολόγος, επισημαίνει ότι η καφεΐνη είναι ακίνδυνη. Αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και συγκεκριμένα, σε ποσότητα μικρότερη των 400 mg την ημέρα. Αυτό τουλάχιστον υπαγορεύει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και πρόκειται για μια δόση που ισοδυναμεί με περίπου δύο καφέδες την ημέρα. Σε αυτή τη δόση, η καφεΐνη μπορεί να επιφυλάσσει ακόμα και οφέλη για την υγεία. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και η μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών, όπως η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης τύπου 2.

Ωστόσο, η υπερβολική καφεΐνη, απειλεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες με κυρίαρχες:

Πώς θα περιορίσουμε την κατανάλωση της καφεΐνης σε ένα λογικό πλαίσιο

Εάν θέλουμε να ξεφύγουμε από τυχόν δυσάρεστες παρενέργειες και αγωνιζόμαστε να καταναλώνουμε λιγότερη καφεΐνη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εμφανίσουμε συμπτώματα στέρησης. Αυτό αφορά ιδίως όσους δηλώνουμε εθισμένοι στην καφεΐνη. Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους ήδη μέσα στις πρώτες 12 ώρες αποχής και μπορεί να μας ακολουθήσουν για έως και 10 ημέρες.

Πώς θα βγούμε νικητές; Ακόμα κι αν η μάχη απέναντι στην αγαπημένη μας καφεΐνη φαντάζει άθλος, υπάρχουν τρόποι να διευκολύνουμε τους εαυτούς μας. Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός 5 βημάτων που θα μας κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Ακόμα και χωρίς καφέ.

5 tips που κάνουν την απεξάρτηση από την καφεΐνη παιχνιδάκι

1. Θέτουμε έναν ρεαλιστικό στόχο

Σε πρώτη φάση είναι σημαντικό να υπολογίσουμε πόση καφεΐνη προσλαμβάνουμε καθημερινά και στη συνέχεια, να θέσουμε έναν στόχο για το πόση θα θέλαμε να καταναλώνουμε από εδώ και πέρα.

Εάν για παράδειγμα, μέχρι τώρα, σε ημερήσια βάση πίνουμε τέσσερα φλιτζάνια καφέ, βάζουμε στόχο να τα περιορίσουμε στα δύο φλιτζάνια και σιγά-σιγά να προχωρήσουμε στον ένα καφέ κάθε πρωί. Αυτό σίγουρα θα μας φανεί πιο εφικτό σε σχέση με την πλήρη αποχή.

2. Ας ξεκινήσουμε τις περικοπές μειώνοντας αρχικά την απογευματινή δόση

Οι περισσότεροι, το πρωί, αναζητάμε την καφεΐνη πιο απεγνωσμένα σε σχέση με το απόγευμα. Κι αν δεν κάνουμε στον εαυτό μας αυτή τη μικρή παραχώρηση, μέχρι το μεσημέρι θα «σερνόμαστε». Κι αν ενεργειακά και πνευματικά νιώθουμε ένα με το πάτωμα, υπάρχει περίπτωση να «κυλήσουμε», καταναλώνοντας μέσα σε λίγες ώρες – ή και μερικά λεπτά - περισσότερο καφέ από όσο θα πίναμε όλη μέρα.

Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας το πρωί με μερικές τζούρες απόλαυσης και το απόγευμα, να περάσουμε σε ένα πιο χαλαρωτικό ρόφημα, όπως έναν φυσικό χυμό ή ένα χαμομήλι. Έτσι, αφενός θα κοιμηθούμε καλύτερα και πιο βαθιά το βράδυ και αφετέρου, θα ξυπνήσουμε πιο ξεκούραστοι το πρωί. Αυτό από μόνο του περιορίζει την ανάγκη για καφέ με το που ανοίξει το μάτι μας, συμβάλλοντας στη μάχη που δίνουμε ενάντια στις κακές μας συνήθειες.

3. Δεν κόβουμε μονοκοπανιά όλες τις «κακές» μας συνήθειες γιατί ο οργανισμός θα βρεθεί σε σοκ

Μερικές φορές η κατανάλωση καφεΐνης αποτελεί κομμάτι μιας ευχάριστης ρουτίνας, όπως για παράδειγμα λίγο σκρολάρισμα στο κινητό. Και ενώ όλα αυτά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική μας ευεξία, αν προσπαθήσουμε να τα κόψουμε όλα μαζί ταυτόχρονα, το πιθανότερο είναι ότι θα καταρρεύσουμε. Ως εκ τούτου, διανύουμε ένα-ένα τα βήματα.

Αν δηλαδή κάθε μέρα πίνουμε μια τεράστια κούπα καφέ, καπνίζοντας τρία τσιγάρα, πρώτα από όλα περιορίζουμε τα ml του καφέ μας. Στη συνέχεια, εντός δύο εβδομάδων μπορούμε να μειώσουμε και τα τσιγάρα στα δύο ή και στο ένα κάθε πρωί. Και σιγά-σιγά σε βάθος μερικών εβδομάδων θα καταλήξουμε να πίνουμε μια λογική ποσότητα καφέ και ίσως αποφύγουμε εντελώς το πρωινό κάπνισμα. Αρκεί να δώσουμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο χρόνο να προσαρμοστεί σταδιακά στις αλλαγές.

4. Διαχειριζόμαστε τα συμπτώματα της στέρησης και δεν τα αγνοούμε σαν να μην υπάρχουν

Οι πονοκέφαλοι, η κόπωση, η ευερεθιστότητα αποτελούν κοινά συμπτώματα της απεξάρτησης από την καφεΐνη. Αν όμως είμαστε προετοιμασμένοι για τις παρενέργειες; Τότε θα τις αντιμετωπίσουμε πολύ πιο ψύχραιμα και σιγά-σιγά θα εφεύρουμε λύσεις.

Η σωματική δραστηριότητα, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής, λίγη χαλαρωτική μουσική ή ένα καλό βιβλίο είναι μόνο μερικές από τις εναλλακτικές για να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τα συμπτώματα της στέρησης. Και κάτι που βοηθά ακόμα περισσότερο, είναι να έχουμε πάντα υπόψιν, ότι τα συμπτώματα της στέρησης είναι προσωρινά, ενώ ο στόχος που θα κατακτήσουμε θα μας συντροφεύει σε όλη την ζωή μας. Αξίζει τον κόπο.

5. Ενημερώνουμε τον στενό μας κύκλο για την απόφασή μας

Αν έχουμε ένα φιλαράκι με το οποίο συνηθίζουμε να πίνουμε απογευματινό καφέ, ίσως θα πρέπει να το ενημερώσουμε πως στο εξής θα πίνουμε τσάι ή κάποιο άλλο ρόφημα. Το ίδιο και έναν/μια συνάδελφο που μπορεί να μας φέρνει καφέ στη δουλειά.

Ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος εν αγνοία του να μας προσφέρει πάντοτε καφέ, βάζοντας μας σε πειρασμό. Αντίθετα αν μάθει για την απόφασή μας, ο/η φίλος/φίλη πιθανότατα θα μας στηρίξει σε αυτή μας την διαδρομή. Τι καλύτερο;

(Mε πληροφορίες από yahoolife).