Η κινόα είναι ένα δημοφιλές δημητριακό χωρίς γλουτένη, που αποτελούσε βασική καλλιέργεια των Ίνκας, ενός αρχαίου περουβιανού πολιτισμού.
Σήμερα, η κινόα είναι δημοφιλής σε πολλές περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο.
Μελέτες αποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση κινόα επιφυλάσσει για την υγεία μας πολλαπλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι μας προσφέρει ένα μεγάλο σύνολο πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Γιατί αξίζει να ενσωματώσουμε την κινόα στο εβδομαδιαίο πλάνο διατροφής μας
Είναι ένας υδατάνθρακας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά
Η κινόα αποτελεί μια σούπερ θρεπτική πηγή υδατανθράκων, καθώς είναι πλούσια σε πολλά υπερπολύτιμα συστατικά, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.
Οι φυτικές ίνες ωφελούν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, προάγοντας τις τακτικές και άνετες κινήσεις του εντέρου και θρέφοντας τα «καλά» βακτήρια του πεπτικού μας συστήματος.
Mας παρέχει οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι
Η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, θρεπτικά συστατικά που μας προκαλούν το αίσθημα κορεσμού. Επομένως, επιλέγοντάς την σε συνταγές αντί για λευκό ρύζι, ίσως αρχίσουμε να νιώθουμε πιο χορτάτοι και ικανοποιημένοι μετά το γεύμα μας.
Εκτός από πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, η κινόα μας παρέχει μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, όπως φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο
Η κινόα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που χρειάζεται για εκατοντάδες ενζυμικές αντιδράσεις στο σώμα και εμπλέκεται στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη σύσπαση των μυών, στη λειτουργία των νεύρων, στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα και στη σύνθεση του γενετικού υλικού (DNA). Και μόλις ένα φλιτζάνι κινόα (μαγειρεμένη) καλύπτει το 28% των ημερήσιων αναγκών μας σε μαγνήσιο.
Περιέχει προστατευτικές φυτικές ενώσεις
Εκτός από θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες και το μαγνήσιο, η κατανάλωση κινόα αυξάνει την πρόσληψη του οργανισμού μας σε προστατευτικές φυτικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες, οι οποίες πάνε χέρι-χέρι με ένα σωρό αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, όπως αυτές που βρίσκονται στην κινόα, ρυθμίζει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων στο αίμα και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ιατρικών καταστάσεων όπως οι καρδιακές και οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
Δεν περιέχει γλουτένη
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούμε να καταναλώνουμε τόσο τα δημητριακά όσο και τα υπόλοιπα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, ορισμένοι πρέπει να αποφεύγουμε τη γλουτένη για λόγους υγείας. Ευτυχώς, η κινόα είναι ένας υδατάνθρακας χωρίς γλουτένη, που θεωρείται ασφαλής επιλογή.
Συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς
Η κινόα ρίχνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου στο αίμα.
Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες, όπως προείπαμε, προάγει το αίσθημα του κορεσμού. Αυτό με τη σειρά του προάγει το υγιές σωματικό βάρος, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλή υγεία της καρδιάς.
Πώς θα την εντάξουμε στο πλάνο διατροφής μας
Η κινόα προετοιμάζεται εύκολα και γρήγορα και μπορεί να συμπεριληφθεί σε πολλές συνταγές.
- Σε μια δροσερή σαλάτα με ψιλοκομμένα λαχανικά και μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο
- Στο πόριτζ μας αντί για νιφάδες βρώμης
- Στις σούπες και τα μαγειρευτά μας αντί για ρύζι
- Στα μάφιν και το σπιτικό ψωμί, αλεσμένη, με τη μορφή που έχει το αλεύρι
- Αντί για ρύζι στα γεμιστά μας
Λαμβάνουμε υπόψη ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι κινόα, συμπεριλαμβανομένης της κόκκινης και της μαύρης. Επομένως ίσως χρειαστεί να δοκιμάσουμε μερικούς τύπους κινόα, προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτόν που ταιριάζει καλύτερα στις γευστικές μας προτιμήσεις.
(Με πληροφορίες από yahoo).