Κάθε ψήφος έχει την ίδια βαρύτητα σύμφωνα με τη Συνταγματική απαίτηση, όμως, αναρωτιόμαστε, ακολουθεί και σέβεται αυτόν τον κανόνα το εκλογικό σύστημα που κάθε φορά εφαρμόζεται και ειδικότερα στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.);
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, αν κανείς το εξετάσει υπό την οπτική της τελολογικής ερμηνείας, θα μπορούσε να είναι θετική εφόσον βεβαίως συντρέχουν τα εξής: Να γίνει η παραδοχή πως υπάρχει ανάγκη αυτοδυναμίας για το σχηματισμό ισχυρής ομάδας διακυβέρνησης και πως ο σκοπός της εκλογής των αρχών διοίκησης του πρώτου και του δεύτερου βαθμού της Τ.Α. είναι να υπάρξει ανάληψη πολιτικής ευθύνης για το σχεδιασμό του μέλλοντος αλλά και για τη λήψη αποφάσεων από την όποια πλειοψηφία κι αν προκύψει κι ας μην είναι απόλυτη, ελέω πάντα του εκλογικού συστήματος! Είναι όμως αυτός ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να κυβερνηθούν οι Δήμοι της χώρας και οι Περιφέρειες;
Αν και δεν είναι σωστό να διατυπώνουμε απόλυτες θέσεις, είναι βέβαιο κι έχει αποδειχτεί στην πράξη πως τα εκλογικά συστήματα επηρεάζουν όχι μόνο τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά ταυτόχρονα σε αρκετές περιπτώσεις είναι ικανά να στρεβλώσουν και να αλλοιώσουν τη βούληση των πολιτών. Κάθε ψήφος σε τέτοια συστήματα μοιάζει να μην έχει την ίδια αξία με τις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να διογκώνεται αυτή η ανισότητα σε βάρος τελικά της χρηστής διοίκησης των ΟΤΑ ενώ δε θα ήταν υπερβολή αν ισχυριστεί κανείς πως τελικά η ποιότητα στη διακυβέρνηση της Τ.Α. ίσως να μην είναι η επιθυμητή για τη σύγχρονη Δημοκρατία μας.
Θεωρούμε πως σήμερα, με την τεχνολογική επανάσταση που βοηθά στη διάδοση των ιδεών αλλά και των ειδήσεων, ο πολιτισμός μας έχει απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος κι από λογικές Μαυρογιαλούρων και ψευτο-Θόδωρων. Η εποχή και οι συγκυρίες ευνοούν τη συνεργασία, τη σύνθεση των απόψεων, την αξιοποίηση όλου του στελεχιακού δυναμικού της Τ.Α., τη μόχλευση όλων των δυνάμεων κάθε περιοχής ώστε να ξεφύγει από την απάθεια του καναπέ αλλά, κι αυτό ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία, τον πραγματικό έλεγχο και τη λογοδοσία. Προς το σκοπό αυτό, το νέο σύστημα της Απλής Αναλογικής στις εκλογές της Τ.Α. ανοίγει ένα νέο δρόμο με πάρα πολλές δυνατότητες για τις τοπικές κοινωνίες, ο οποίος αν αξιοποιηθεί σωστά και χωρίς την κληρονομική προδιάθεση του λαού μας για υπέρμετρη προσωπική ματαιοδοξία, είναι βέβαιο πως θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποφασίζουν κι ενεργούν προς όφελος των πολιτών.
Είναι γνωστό πως κάθε τι καινούριο φέρνει μαζί του δυο πράγματα, την αισιοδοξία και την προοπτική από τη μια και τους αρνητές από την άλλη. Κανένα από αυτά δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί ή να αγνοηθεί. Η αισιοδοξία είναι επικίνδυνο πράγμα όταν δε συνοδεύεται από μέτρο και σχέδιο ενώ η άρνηση παράγει μόνο άρνηση χωρίς κανένα θετικό πρόσημο. Υπάρχει όμως κι η άλλη πλευρά του νομίσματος η οποία μπορεί να εστιαστεί σε ένα μόνο σημείο, στην ίδια την ευθύνη των πολιτών για τη διαδικασία επιλογής των αρχών και των αρχόντων που θα τους εκπροσωπήσουν, ευθύνη την οποία, ηθελημένα ή μη, συνήθως αποφεύγουν να τεκμηριώνουν στη συνείδηση αλλά και στο θυμικό τους.
Έχει λεχθεί πως κάθε τόπος έχει την κυβέρνηση που του αξίζει και τούτο δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η ευθύνη των πολιτών είναι ακόμα μεγαλύτερη καθόσον θα κληθούν να αποφασίσουν με εντελώς διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν, η Απλή Αναλογική είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια τους το οποίο οφείλουν να χρησιμοποιήσουν χωρίς αμετροέπειες και τακτικισμούς αλλά με περίσκεψη και λογική προς την κατεύθυνση του συμφέροντος ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Εκείνο που κανένας πολίτης δε θα πρέπει να ξεχνά είναι πως η αμνησία του λαού είναι η δύναμη που κρατά στην επιφάνεια τους αριβίστες και τους ‘υπαλλήλους’ της πολιτικής που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν παρά τα αστραφτερά χαμόγελα μπροστά στους φωτογραφικούς φακούς!
Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που οι πολιτικοί ήταν επαίτες της ψήφου των πολιτών και οι πολίτες έρμαια εξυπηρετήσεων ενώ ούτε η πολιτική πια μπορεί να στηρίζεται στην ‘αδιαφορία των ενδιαφερόμενων’, όπως με περισσή κυνικότητα είχε λεχθεί από τον Ντισραέλι. Η αλλαγή συναντά σχεδόν πάντοτε αντίσταση, αλλά όπως και ο χρόνος, είναι αναπόφευκτη!
Οι επόμενες εκλογές για το Δήμο και την Περιφέρεια δε θα αργήσουν να έρθουν, η ιστορική συγκυρία επιτάσσει μην πάει καμία ψήφος χαμένη, όλοι οι αιρετοί όχι μόνο πια μπορούν αλλά πλέον επιβάλλεται και πρέπει να προσφέρουν στον τόπο τους ουσιαστικά. Οι εποχές της στείρας αντιπαράθεσης και της συμμετοχής για τυπικούς μόνο λόγους (ή για την ικανοποίηση της προσωπικής ματαιοδοξίας) έχουν παρέλθει. Η συνταγματική επιταγή για ισότητα στην κάθε ψήφο έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, πολίτες και πολιτικοί οφείλουν πια να το σκεφτούν πολύ καλά αυτό και να αναλογιστούν το βάρος των επιλογών τους! Κυρίως όμως οι πολίτες…