Απλούστατο τεστ δευτερολέπτου για να καταλάβουμε αν το ελαιόλαδο είναι καλό για το φαγητό μας

... ή αλλιώς προς αξιοποίηση για άλλες χρήσεις.
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το υπερ-πολύτιμο αγαθό.
joseantona via Getty Images
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το υπερ-πολύτιμο αγαθό.

Αν μας έχουν χαρίσει ένα υπέροχο μπουκάλι ελαιόλαδο για τα Χριστούγεννα - ή απλώς αγοράσαμε για τον εαυτό μας - ίσως να μπούμε στον πειρασμό να το κρατήσουμε στην άκρη για μια ειδική περίσταση.

Αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ένστικτό μας μπορεί να είναι λάθος. Το υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο, ειδικά το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε μερικούς μήνες. Το οξυγόνο, η θερμότητα και το φως προκαλούν την υποβάθμισή του, γι′ αυτό δεν πρέπει να κρατάμε το μπουκάλι δίπλα στην εστία της κουζίνας μας.

Αν αναρωτιόμαστε πώς θα μπορούσαμε πραγματικά να καταλήξουμε ότι το ελαιόλαδο μας έχει «σβήσει», φαίνεται ότι υπάρχουν τέσσερις μυρωδιές για να συμβεί αυτό.

Πώς μυρίζει το ταγγισμένο ελαιόλαδο;

Σύμφωνα με τον ιστότοπο πληροφοριών υγείας Healthline, το ελαιόλαδο ταγγίζει (σ.σ. έχει αλλοιωθεί η γεύση, η οσμή και το χρώμα του και πλέον δεν μπορεί να καταναλωθεί) σε περίπου ένα χρόνο εάν είναι εξαιρετικά παρθένο και έως και 18 μήνες μετά την αγορά, εάν δεν είναι.

Όμως, «πέρα από αυτά τα χρονικά διαστήματα, τα ελαιόλαδα μπορεί να αναπτύξουν σκληρές ή πικρές ”νότες”, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν στη μαγειρική μας με τρόπους που μπορεί να μην απολαμβάνουμε», λένε.

Μια μικρή γεύση «ύποπτου» λαδιού μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε αν είναι καλό ή όχι — το φρέσκο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να έχει «χορτώδη», φρουτώδη και ζωηρή γεύση, λέει η North American Olive Oil Association και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει ένα ήπιο «κάψιμο» στο λαιμό μας.

Αν δεν θέλουμε να κάνουμε μια δοκιμή γεύσης, μπορούμε απλά να ... μυρίσουμε το δρόμο μας προς τη βεβαιότητα.

«Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει αρώματα φρεσκοκομμένου χόρτου, φρούτων ή βοτάνων μεταξύ άλλων», αναφέρει η NAOOA.

«Το ταγγισμένο λάδι μυρίζει σαν κραγιόνι, βρεγμένο χαρτόνι, πριονίδι ή στόκος».

Τι γίνεται αν το ελαιόλαδό μας έχει «σβήσει»;

Μπορεί να είναι δύσκολο να πετάξουμε το ... υγρό χρυσό, ειδικά αν σκεφτούμε πόσο ακριβό έχει γίνει.
Αλλά ο ιστότοπος με επίκεντρο το ελαιόλαδο Olive Oil Season λέει ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να το κάνουμε αυτό.
Είναι χρήσιμο για την ανανέωση ξύλινων και δερμάτινων επιφανειών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μαλακτικό δέρματος.
Το ... ληγμένο ελαιόλαδο λειτουργεί επίσης ως μια εξαιρετική βάση για το σπιτικό σαπούνι...