Του Γιώργου Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ.
Τα τελευταία χρόνια, η χώρα μας εγκαταλείπει πλέον και στην πράξη την ξεπερασμένη ιατρική θεώρηση της αναπηρίας και έχοντας ως πυξίδα το δικαιωματικό μοντέλο, κάνουμε σημαντικότατα βήματα για την ενεργή κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας τους. Το Δεκέμβριο του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε στο αναπηρικό κίνημα για την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αναπηρία, με στόχο την εναρμόνιση της χώρας μας με τη Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Η Κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας την προγραμματική δέσμευση του Πρωθυπουργού, εκπόνησε το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, το οποίο συνυφάνθηκε με μια σειρά στόχων και δράσεων κάτω από μια κοινή ομπρέλα πολιτικής.
Έτσι, η χώρα μας απέκτησε για πρώτη φορά εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία, θέτοντας το άτομο με αναπηρία στο επίκεντρο των δημόσιων πολιτικών, με στόχο την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον κοινωνικό ιστό.
Τα τελευταία χρόνια η ζωή των ατόμων με αναπηρία έχει βελτιωθεί σημαντικά, με μια σειρά δράσεων και πολιτικών, όπως η θεσμοθέτηση του πιλοτικού προγράμματος του προσωπικού βοηθού, η δημιουργία της πλήρως προσβάσιμης εθνικής πύλης αναπηρίας, η οριζόντια επέκταση του εύρους προστασίας της αρχής της ίσης μεταχείρισης σε περιπτώσεις αναπηρίας, η θεσμοθέτηση πιλοτικού προγράμματος πρώιμης παρέμβασης, η θέσπιση της κάρτας αναπηρίας, η βελτίωση της προσβασιμότητας στην εκλογική διαδικασία.
Η νέα εθνική στρατηγική, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο στη δημόσια διαβούλευση, στοχεύει στην επίτευξη μιας διπλής σύγκλησης. Αφενός η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα να ευθυγραμμιστεί με εκείνη του γενικού πληθυσμού ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και την εργασία και αφετέρου τα εθνικά δεδομένα να προσεγγίσουν το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.
Βασική στόχευση της στρατηγικής είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με αναπηρία, η ενίσχυση της ορατότητας τους και η συμπερίληψη τους σε κάθε έκφανση της κοινωνικής δραστηριότητας, χωρίς διακρίσεις.Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, στα νέα ψηφιακά εργαλεία διακυβέρνησης, στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά πάνω από όλα στις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία για συνεισφορά και στη βούληση τους να αποτελούν ενεργό κύτταρο της κοινωνίας.
Η νέα εθνική στρατηγική εδράζεται στις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της διαφορετικότητας και της μη διάκρισης και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει, που αποτελούν θεμελιώδεις αξίες του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού. Διαπνέεται από μια ολιστική, συνεκτική προσέγγιση, με στόχο την οριζόντια διάχυσηβτης διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των σχεδιαζόμενων δημόσιων πολιτικών. Η στρατηγική, εναρμονιζόμενη με τη Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, δομείται στους άξονες του καθολικού σχεδιασμού, της ετερογένιας της αναπηρίας και της ανάγκης καταπολέμησης των πολλαπλών και διατομεακών διακρίσεων.
Ερείδεται στους εξής έξη πυλώνες: Καθολική προσβασιμότητα, ανεξάρτητη διαβίωση στην κοινότητα, πρόσβαση στην υγεία, συμπερίληψη στην εκπαίδευση, πρόσβαση στην εργασία, ορατότητα, αφύπνιση, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Οι θεματικοί αυτοί πυλώνες εξειδικεύονται σε 170 Οριζόντιες και στοχευμένες δράσεις, με στόχο την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, σε ίση βάση με το γενικό πληθυσμό.
Εξασφαλίζοντας στα άτομα με αναπηρία την παροχή ίσων ευκαιριών στην πράξη και την άρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την επίτευξη των στόχων τους, θα πραγματώσουμε το όραμα μας για μια κοινωνία συμπεριληπτική, στη βάση της ελευθερίας των επιλογών, του σεβασμού των εξελισσόμενων ικανοτήτων και της ισονομίας για όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Η αποδοχή της ποικιλομορφίας προάγει την εμβάθυνση της δημοκρατίας μας, αποτελώντας έναν σημαντικό δείκτη του κοινωνικού μας πολιτισμού.