Αποκαλύφθηκε ότι η κάνναβη έχει αντιγηραντική δράση στον εγκέφαλο των ποντικιών

Η νέα μελέτη βασίζεται σε όσα ήταν ήδη γνωστά για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τον υποδοχέα κανναβινοειδών τύπου-1 (CB1) στον εγκέφαλο.
janiecbros via Getty Images

Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο δραστικό συστατικό της κάνναβης, έχει αποδειχθεί ότι αναστρέφει τα συμβατικά σημάδια γήρανσης του εγκεφάλου στα ποντίκια - μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εύρεση τρόπων για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας πιο υγιή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς μεγαλώνουμε.

Η νέα μελέτη βασίζεται σε όσα ήταν ήδη γνωστά για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και τον υποδοχέα κανναβινοειδών τύπου-1 (CB1) στον εγκέφαλο και τις σχέσεις τους με τη σταδιακή γνωστική έκπτωση που έρχεται όσο μεγαλώνουμε, αναφέρει το Science Alert.

Επιπλέον, η ομάδα από τη Γερμανία και το Ισραήλ μπόρεσε να παρατηρήσει πώς συνέβαιναν τα αποτελέσματα κατά της γήρανσης: Μέσω μιας οδού σηματοδότησης που περιλαμβάνει την πρωτεΐνη mTOR , η οποία σχετίζεται με την υγιή ρύθμιση του κυτταρικού μεταβολισμού και από εκεί το μεταβολισμό.

«Μπορέσαμε τώρα να δείξουμε ότι η θεραπεία με THC έχει μια ιστοεξαρτώμενη και διπλή επίδραση στη σηματοδότηση του mTOR και στο μεταβολισμό», λέει ο μοριακός βιολόγος Andras Bilkei-Gorzo από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία.

Μερικοί από τους ίδιους ερευνητές είχαν διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι χαμηλές δόσεις κάνναβης θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες σε ηλικιωμένα ποντίκια, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της THC και της γνωστικής ικανότητας που αξίζει να διερευνηθεί.

Σε αυτή τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν δύο ομάδες ποντικών: Νεαρά ποντίκια ηλικίας περίπου τεσσάρων μηνών και μια μεγαλύτερη ομάδα περίπου 18 μηνών. Μερικά ποντίκια σε κάθε ηλικιακή ομάδα έλαβαν μια ημερήσια χαμηλή δόση THC σε μια περίοδο 28 ημερών και τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με μάρτυρες που ταιριάζουν με την ηλικία.

Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με THC έδειξαν ώθηση στη δραστηριότητα του mTOR στον εγκέφαλο και την παραγωγή περισσότερων από τις πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για το σχηματισμό νέων συνάψεων μεταξύ των νευρώνων – κάτι που βοηθά σχεδόν σε κάθε πτυχή της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Επιπλέον, η δραστηριότητα του mTOR στον λιπώδη ιστό μειώθηκε με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με μια δίαιτα ελεγχόμενη από θερμίδες: Με άλλα λόγια, το σώμα αρχίζει να επιβραδύνει ορισμένες από τις διαδικασίες παραγωγής του με τρόπους που προηγουμένως είχε αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τη βιολογική γήρανση.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια θεραπεία με THC έχει αρχικά μια επίδραση στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας αυξάνοντας την παραγωγή ενέργειας και συναπτικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, ακολουθούμενη από μια αντιγηραντική δράση μειώνοντας τη δραστηριότητα του mTOR και τις μεταβολικές διεργασίες στην περιφέρεια», λέει ο Bilkei-Gorzo.

Αυτά είναι δυνητικά πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου σε μεγάλη ηλικία. Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι η THC μπορεί να είναι σε θέση να παίξει ρόλο στην καθυστέρηση της εμφάνισης της άνοιας και το φάρμακο σαφώς επηρεάζει τον εγκέφαλο με μερικούς αρκετά θεμελιώδεις τρόπους.

«Η μελέτη μας προτείνει ότι μια διπλή επίδραση στη δραστηριότητα του mTOR και στο μεταβολισμό θα μπορούσε να είναι η βάση για ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά της γήρανσης και ενίσχυσης της γνωστικής ικανότητας», λέει ο Bilkei-Gorzo.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ACS Pharmacology & Translational Science .