Η Ρωσία αποσύρει τον στρατό της από την πρώτη γραμμή στη βόρεια Συρία και από θέσεις στα Αλαουϊτικά Όρη, αλλά δεν εγκαταλείπει τις δύο κύριες βάσεις της στη χώρα μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις Σύριοι αξιωματούχοι.
Η εκδίωξη του Άσαντ, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του εκλιπόντα πρόεδρο Χαφέζ αλ-Άσαντ, είχαν σφυρηλατήσει μια στενή συμμαχία με τη Μόσχα, έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον των βάσεων της Ρωσίας - την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια και τη ναυτική εγκατάσταση στην Ταρτούς.
Εικόνες από δορυφόρους την Παρασκευή απεικόνιζαν τουλάχιστον δύο Antonov AN-124, μεταξύ των μεγαλύτερων φορτηγών αεροπλάνων στον κόσμο, στη βάση Χμέιμιμ έτοιμα να φορτώσουν. Τουλάχιστον ένα φορτηγό αεροσκάφος πέταξε το Σάββατο για τη Λιβύη, δήλωσε ένας Σύριος αξιωματούχος ασφαλείας. Πηγές του συριακού στρατού και πηγές ασφαλείας σε επαφή με τους Ρώσους είπαν στο Reuters ότι η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από τις πρώτες γραμμές και αποσύρει βαρύ εξοπλισμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πηγές του Reuters επιμένουν ότι η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις δύο κύριες βάσεις της και επί του παρόντος δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει. Μέρος του εξοπλισμού τους αποστέλλεται πίσω στη Μόσχα, όπως και πολύ ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού του Άσαντ, αλλά ο στόχος σε αυτό το στάδιο είναι να ανασυνταχθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου, όπως υπαγορεύεται από τις εξελίξεις στο πεδίο, ανέφερε ανώτερος αξιωματικός του συριακού στρατού που είναι σε επαφή με τον ρωσικό στρατό.
Ανώτερος αξιωματούχος των ανταρτών κοντά στη νέα προσωρινή διοίκηση είπε στο Reuters ότι το θέμα της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία και οι προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης Άσαντ και της Μόσχας δεν ήταν υπό συζήτηση.
″Είναι θέμα μελλοντικών συνομιλιών και ο συριακός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο”, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Μόσχα έχει δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας. ”Οι δυνάμεις μας βρίσκονται επίσης τώρα κοντά στις ρωσικές βάσεις στη Λατάκια’, πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το Κρεμλίνο είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με την νέα ηγεσία στην Συρία για το θέμα των βάσεων. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με το ρεπορτάζ του Reuters. Μια ρωσική πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας είπε ότι οι συζητήσεις με τη νέα ηγεσία συνεχίζονται και η Ρωσία δεν αποσύρεται από τις βάσεις της.
Το Reuters δεν μπόρεσε να αποσαφηνίσει πώς έβλεπε το μέλλον των ρωσικών βάσεων ο ηγέτης των Σύριων ανταρτών Αχμάντ αλ Σαραα - γνωστός ως Αμπόυ Μομχάμεντ αλ Τζολάνι.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η επέμβαση του οποίου το 2015 στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας βοήθησε τον Άσαντ να παραμείνει στην εξουσία όταν Δύση καλούσε σε ανατροπή του, έδωσε άσυλο στον Άσαντ στη Ρωσία αφού η Μόσχα τον βοήθησε να φύγει την περασμένη Κυριακή.
Οι βάσεις
Η Μόσχα υποστήριζε τη Συρία από τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου και είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της το 1944 καθώς η Δαμασκός προσπαθούσε να αποβάλει τη γαλλική αποικιακή κυριαρχία. Για την Δύση, η Συρία αποτελούσε κράτος-δορυφόρο της ΕΣΣΔ.
Οι βάσεις στη Συρία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας: η ναυτική βάση στην Ταρτούς είναι ο μόνος κόμβος επισκευής και ανεφοδιασμού της Ρωσίας στη Μεσόγειο, με το Χμέιμιμ ένα σημαντικό σταθμό για στρατιωτική και μισθοφορική δραστηριότητα στην Αφρική.
Η Ρωσία έχει επίσης συστήματα υποκλοπών υποκλοπής στη Συρία, που λειτουργούν δίπλα σε συριακούς σταθμούς σημάτων, σύμφωνα με πηγές του συριακού στρατού και των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Η εγκατάσταση στο Ταρτούς χρονολογείται από το 1971 και μετά την παρέμβαση της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο προς βοήθεια του Άσαντ, η Μόσχα έλαβε το 2017 δωρεάν μίσθωση 49 ετών.
Ο Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος διευθύνει το Bosphorus Observer, είπε ότι η Ρωσία πιθανότατα έστελνε αεροπλάνα από τη Συρία μέσω του Καυκάσου και στη συνέχεια στην αεροπορική βάση Αλ Καντίμ στη Λιβύη.
Στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την αεροπορική βάση Χμέμιμ με τη βάση στην Ταρτούς, μπορούσε να δει κανείς μια ρωσική αυτοκινητοπομπή οχημάτων μάχης πεζικού και οχημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης σε κίνηση προς την αεροπορική βάση, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters.
Η συνοδεία είχε σταματήσει λόγω δυσλειτουργίας σε ένα από τα οχήματά της, με στρατιώτες να στέκονται δίπλα στα οχήματα και να εργάζονται για να επιδιορθώσουν το πρόβλημα.
″Είτε είναι Ρώσος, Ιρανός ή η προηγούμενη κυβέρνηση που μας καταπίεζε και μας αρνιόταν τα δικαιώματά μας... δεν θέλουμε καμία παρέμβαση από τη Ρωσία, το Ιράν ή οποιαδήποτε άλλη ξένη επέμβαση”, λέει ο Αλί Χαλούμ, ο οποίος είναι από τη Λατάκια και ζει στο Ο Τζάμπλα.
Στο Χμέιμιμ, το Reuters είδε Ρώσους στρατιώτες να περπατούν γύρω από τη βάση και αεροσκάφη στα υπόστεγα. Δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου και δημοσιεύτηκαν από την Planet Labs έδειχναν τουλάχιστον τρία σκάφη στον μεσογειακό στόλο της Ρωσίας - δύο φρεγάτες κατευθυνόμενων πυραύλων και ένα πετρελαιοφόρο - αγκυροβολημένα περίπου 13 χιλιόμετρα (8 μίλια) βορειοδυτικά της Ταρτούς.