Αποκλιμάκωση στο Κόσοβο, οι Σέρβοι απομακρύνουν τα οδοφράγματα μετά τις εγγυήσεις ΗΠΑ, ΕΕ

Προηγήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της μειονότητας με τον πρόεδρο της Σερβίας. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δεσμεύονται για την προστασία των Σέρβων του Κοσόβου.
Οδοφράγματα στην Μιτρόβιτσα του Κοσόβου (28 Δεκεμβρίου 2022)
Οδοφράγματα στην Μιτρόβιτσα του Κοσόβου (28 Δεκεμβρίου 2022)
Florion Goga via Reuters

Αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης στο βόρειο Κόσοβο με την σερβική μειονότητα να έχει ήδη αρχίσει να απομακρύνει τα οδοφράγματα και σταμάτησε τον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών μετά από 19 ημέρες διαμαρτυριών και κατόπιν παρέμβασης ΗΠΑ και ΕΕ που δηλώνουν εγγυητές της προστασίας του σερβικού πληθυσμού στην περιοχή.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο, στη νότια Σερβία, που οδηγεί προς το Κόσοβο, αποκαταστάθηκε και από νωρίς το πρωί λειτουργεί κανονικά η κεντρική συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε».

Της απόφασης, προηγήθηκε συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Σέρβο, πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Τα οδοφράγματα θα αποσυρθούν, αλλά η δυσπιστία παραμένει. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να παίξουν με τις ζωές των Σέρβων και την επιβίωσή τους πρέπει να ξέρουν ότι, όπως δεν το επιτρέψαμε μέχρι τώρα, ενωμένοι, δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», δήλωσε μετά την συνάντηση.

Στην απόφαση να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων λειτούργησε καταλυτικά κοινή δήλωση της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη κατάσταση στο Κόσοβο. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η δήλωση αυτή παρέχει ισχυρές εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Για πάνω από 20 χρόνια, το Κόσοβο αποτελεί πηγή εντάσεων ανάμεσα στη Δύση, μεγάλο μέρος της οποίας υποστήριξε την ανεξαρτησία του, και τη Ρωσία, που υποστηρίζει τη Σερβία στην προσπάθειά της να εμποδίσει την ένταξη της Πρίστινας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Τελευταία αφορμή για την ένταση αυτών των ημερών σύλληψη του Ντεγιαν Πάντιτς, πρώην αστυνομικού ο οποίος κατηγορείται για τρομοκρατική δράση. Την Τετάρτη όμως δικαστήριο του Κοσόβου αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ′ οίκον κράτηση.

Η απόφαση αυτή επηρέασε την απόφαση των Σέρβων αν και προκάλεσε οργή στην Πρίστινα. «Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ’Αλμπιν Κούρτι.

Στο μεταξύ ΗΠΑ, NATO και ΕΕ απαίτησαν τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, καθώς οι αρχές στο Κόσοβο έκλεισαν τρίτη συνοριακή διέλευση χθες Τετάρτη και οι εντάσεις με τους Σέρβους της περιοχής ανέβηκαν περαιτέρω.

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο, διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει «τον διάλογο» των πλευρών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, έπειτα από πολυήμερα επεισόδια.

Τη Δευτέρα, το Βελιγράδι ειχε θέσει τον σερβικό στρατό στον «υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη».

Το Κρεμλίνο διέψευσε την κατηγορία του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίησή του», ενώ έκρινε πως το Βελιγράδι υπερασπίζει τα δικαιώματα των Σέρβων της περιοχής.

Τα οδοφράγματα στο Κόσοβο στήθηκαν από εκατοντάδες εκ των 120.000 Σέρβων του Κοσόβου μετά τη 10η Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία. Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας οργή κι αντιδράσεις στην Πρίστινα, ιδίως από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι: «είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή