Αποκρυπτογράφησαν το μυστηριώδες αρχαίο αμιγώς φωνογραφικό σύστημα γραφής του Γραμμικού Ελαμίτη

Μόνο περίπου 40 γνωστά παραδείγματα Γραμμικού Ελαμίτη σώζονται σήμερα, καθιστώντας το σύστημα γραφής δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί.
.
.
Metropolitan Museum of Art

Ένα μυστηριώδες αρχαίο σύστημα γραφής, ο Γραμμικός Ελαμίτης, που χρησιμοποιήθηκε στο Ελάμ κατά την Εποχή του Χαλκού μεταξύ του αι. 2300 -1850 π.Χ., στο σημερινό νότιο Ιράν, αποκρυπτογραφήθηκε από ομάδα ερευνητών, αν και ορισμένοι ειδικοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τα ευρήματα.

Είναι το παλαιότερο γνωστό αμιγώς φωνογραφικό σύστημα γραφής. Χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα με την Ελαμιτική σφηνοειδή γραφή και καταγράφει την Ελαμιτική γλώσσα .

Μόνο περίπου 40 γνωστά παραδείγματα Γραμμικού Ελαμίτη σώζονται σήμερα, καθιστώντας το σύστημα γραφής δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί.

Ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αποκρυπτογραφήσει τη γλώσσα. Κλειδί για την αποκρυπτογράφηση της ήταν η ανάλυση οκτώ επιγραφών σε ασημένια ποτήρια, σύμφωνα με μια εργασια που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό Γερμανικό περιοδικό Zeitschrift für Assyriologie und Vorderasiatische Archäologie.

Στο παρελθόν, αλλες ερευνητικές ομάδες είχαν αποκωδικοποιήσει διαφορετικές επιγραφές Γραμμικού Ελαμίτη. Οι συγγραφείς της νέας μελέτης βασίστηκαν σε αυτές τις εργασίες συγκρίνοντας το σύστημα γραφής στις οκτώ γραμμικές ελαμίτες επιγραφές με σφηνοειδή κείμενα (μια ήδη αποκρυπτογραφημένη γραφή που χρησιμοποιείται στη σημερινή Μέση Ανατολή) που χρονολογούνται περίπου στην ίδια χρονική περίοδο και πιθανότατα περιέχουν τα ονόματα των ίδιων ηγεμόνων και τους τίτλους τους.

Η ομάδα καθόρισε τι σήμαιναν πολλά άλλα νέα «γράμματα», έγραψε η ομάδα.

Ωστόσο, περίπου το 3,7% των γραμμικών ελαμιτικών πινακίδων παραμένουν μη αποκρυπτογραφημένες. Υπάρχουν περισσότερα από 300 γραμμικά «γράμματα» Ελαμίτη που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς ήχους, όπως ένα «γράμμα» σε σχήμα ημισελήνου που ακούγεται σαν «πα», έγραψε η ομάδα στην εφημερίδα.

Η ομάδα μετέφρασε ένα σύντομο κείμενο στη μελέτη: «Ο Puzur-Sušinak, ο βασιλιάς του Awan, ο Insušinak [μια θεότητα] τον αγαπά.»

Ο Φρανσουά Ντεσέτ, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης και στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), αρνήθηκε να σχολιάσει το έργο της ομάδας.

Το Live Science επικοινώνησε επίσης και με άλλους επιστήμονες που δεν συμετείχαν στην έρευνα για να ακούσουν τη γνώμη τους για την έρευνα. Οι περισσότεροι είτε αρνήθηκαν να σχολιάσουν είτε δεν απάντησαν εγκαίρως.

Ωστόσο, ο Τζέικομπ Ντάχλ, καθηγητής Ασσυριολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι δεν είναι σίγουρος εάν η ομάδα έχει κάνει μια επιτυχημένη αποκρυπτογράφηση.

Οι ειδικοί δεν είναι ακριβώς σίγουροι από πού προήλθαν οι οκτώ επιγραφές. Οι επτά βρίσκονται στη συλλογή ενός συλλέκτη με το όνομα Houshang Mahboubian, ενώ η 8η βρίσκεται στη συλλογή του Martin Schøyen, ενός Νορβηγού επιχειρηματία και συλλέκτη.

Δημοφιλή