Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, προέτρεψε εκ νέου τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην διατηρήσει η Αγκυρα το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που έχει αγοράσει από την Μόσχα, μια υπόθεση που προκαλεί διαρκώς τριβές μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Ξεχωριστά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά από έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας, επισήμανε πως «τρομοκράτες του ΡΚΚ» είναι υπεύθυνοι για τον θάνατο 13 Τούρκων ομήρων στο Ιράκ.
Στην πρώτη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες μετά την ανάληψη καθηκόντων της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας «παρότρυνε την Τουρκία να μην διατηρήσει το πυραυλικό σύστημα εδάφους αέρος S-400», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις σε ανακοίνωσή του.
Επιπρόσθετα, «ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο Τούρκων ομήρων στο βόρειο Ιράκ και επιβεβαίωσε ότι τρομοκράτες του ΡΚΚ φέρουν την ευθύνη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η Άγκυρα αποδοκίμασε την αρχική αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία φάνηκε να μην στηρίζει ρητά τις τουρκικές κατηγορίες εναντίον Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).
Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι αντάρτες του PKK εκτέλεσαν 13 Τούρκους, ανάμεσά τους στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των κούρδων ανταρτών. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι καταδικάζει το συμβάν, αν επιβεβαιωθεί ότι η ευθύνη ανήκει στο PKK.
Σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «υποστηρίζει τους «τρομοκράτες», ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στη τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπλίνκεν ο Τσαβούσογλου μεταβίβασε την δυσφορία της Άγκυρας αναφορικά με πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στενή συνεργασία Ουάσιγκτον-Αθήνας
Η περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων θα στηριχθεί πάνω στα θεμέλια που έχουν τεθεί στον Στρατηγικό Διάλογο Ουάσιγκτον-Αθήνας, στις δραστηριότητες του σχήματος 3 + 1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ), καθώς και στη στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής διαφοροποίησης με στόχο την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Περαιτέρω, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε τη συνεχή ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της Διατλαντικής και Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων. Όπως σημειώνεται, «οι υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν την ιστορική σημασία της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». Τέλος, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την υποστήριξή του για τις συνεχιζόμενες διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας και συνεχάρη την Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)