Τα μωρά στη μήτρα έχουν επιπλέον μύες στα χέρια τους, που παραπέμπουν σε μύες ερπετών, και τα περισσότερα τους χάνουν πριν ακόμα γεννηθούν, σύμφωνα με νέα ιατρική έρευνα.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, βιολόγοι εκτιμούν σε επιστημονικό άρθρο στο Development ότι οι μύες αυτοί αποτελούν πιθανότατα ένα από τα παλαιότερα απομεινάρια της εξέλιξης που εντοπίζεται στους ανθρώπους. Εκτιμάται πως η «ηλικία» τους είναι 250 εκατομμύρια χρόνια- αναγόμενοι σε μια περίοδο κατά την οποία ερπετά πραγματοποιούσαν τη μετάβαση σε θηλαστικά.
Είναι ασαφές γιατί το ανθρώπινο σώμα τους δημιουργεί και μετά τους εξαφανίζει πριν τη γέννηση. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ίσως να πρόκειται για ένα βήμα στην ανάπτυξή τους που καθιστά τους αντίχειρες ευέλικτους. Σημειώνεται πως οι μύες, αντίθετα με άλλα δάχτυλα, έχουν έναν επιπλέον μυ.
Σε σπάνιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως κάποια παιδιά και ενήλικοι είχαν κάποιους από τους επιπλέον μύες σε χέρια και δάχτυλα, μα ποτέ όλους τους «dorsometacarpales» που είδαν οι βιoλόγοι εξετάζοντας ακτινογραφίες εμβρύων κατά τη διάρκεια της κύησης. Όταν οι μύες αυτοί «επιμένουν», σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με παραμορφώσεις στα άκρα. Οι βιολόγοι θεωρούν πως τα ευρήματά τους, σε 15 μωρά που αναπτύσσονταν, ίσως να βοηθήσουν να εξηγηθούν αυτά τα προβλήματα.
Ο Ρούι Ντιόγκο από το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ στις ΗΠΑ, lead author της έρευνας, είπε ότι «έχουμε πολλούς μύες που οδηγούν στον αντίχειρα, πολύ ακριβείς κινήσεις αντίχειρα, αλλά χάσαμε πολλούς μύες που πήγαιναν σε άλλα δάχτυλα. Στην εξέλιξή μας, δεν τους χρειαζόμαστε και πολύ. Γιατί είναι εκεί; Πιθανότατα δεν μπορούμε να πούμε απλά στην εξέλιξη “θα διαγράψω από το μηδέν τον μυ που πηγαίνει στα δάχτυλα 1, 2, 3, 4 και θα κρατήσω απλά αυτόν που πηγαίνει στον αντίχειρα. Πιθανότατα να πρέπει να σχηματιστεί αυτό το στρώμα αυτού του μυ και μετά εξαφανίζεται στα άλλα δάχτυλα, αλλά επιμένει στους αντίχειρες».
Όπως σημείωσε, οι δομές αυτές προκαλούν μεγαλύτερη εντύπωση από ό,τι άλλα εξελικτικά απομεινάρια (κόκκυγας, φρονιμίτες κ.α.). «Οι μύες αυτοί χάθηκαν πριν από 250 εκατ. χρόνια. Κανένα ενήλικο θηλαστικό, δεν έχει αυτούς τους μύες. Είναι εντυπωσιακό» πρόσθεσε ο ερευνητής, υπογραμμίζοντας πως «ξέραμε περισσότερα για την πρώιμη ανάπτυξη των ψαριών, των βατράχων, των κοτόπουλων και των ποντικιών από ό,τι για το ίδιο μας το είδος, αλλά αυτές οι νέες τεχνικές μας επιτρέπουν να δούμε την ανθρώπινη εξέλιξη με πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια».