Αποτελεσματικοί και πανεύκολοι τρόποι για να βελτιώσουμε τον μεταβολισμό μας μετά τα 30

Θα εκπλαγούμε αν διαβάσουμε τα παρακάτω.
.
StefaNikolic via Getty Images
.

Αν έχουμε ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας μας και ψάχνουμε τρόπους για να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας, ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές που θα διαβάσουμε παρακάτω.

Οπως γράφει η Χριστίνα Βασιλειάδου, γυμνάστρια με έδρα τη Χαλκίδα, μεταβολισμός είναι όλες οι χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, οι οποίες είναι υπεύθυνες να διατηρούν το σώμα σε λειτουργία. Με απλά λόγια είναι η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα καταφέρνει να μετατρέπει το φαγητό μας σε ενέργεια.

Πολλές φορές με τον όρο μεταβολισμός εννοούμε τον μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ο αριθμός των θερμίδων που καίει ο κάθε οργανισμός και όσο υψηλότερος είναι, καίμε περισσότερες θερμίδες άρα χάνουμε πιο εύκολα βάρος ή διατηρούμε πιο εύκολα ένα μειωμένο βάρος.

Τί συμβαίνει μετά τα 30;

Πολλοί ίσως θα έχουμε συνειδητοποιήσει πως μετά τα 30 δυσκολευόμαστε να χάσουμε βάρος και πολλά από τα φαγητά που απολαμβάναμε πλέον χωρίς τύψεις ίσως χρειάζεται να τα μειώσουμε. Επίσης μπορεί να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το ποσό των θερμίδων που καταναλώναμε σε μια μορφής άσκησης δεν είναι πλέον το ίδιο.

Στην πραγματικότητα ο μεταβολισμός δε σταματάει ποτέ να δουλεύει, ακόμη κι όταν κοιμόμαστε. Αυτό που κάνει τη διαφορά σε κάθε άνθρωπο αλλά και μετά την ηλικία των 30 είναι το πόσες θερμίδες καίμε σε καθημερινή βάση.

Οι δραστηριότητές μας έχουν αλλάξει, καθώς επίσης και το πόσο κινούμαστε μέσα στην ημέρα σε σχέση με νεαρότερες ηλικίες. Ιδιαίτερο ρόλο επίσης παίζουν οι ορμονικές αλλαγές που δεχόμαστε χρόνο με τον χρόνο - με τις γυναίκες να το βιώνουν αρκετά περισσότερο από τους άντρες.

Πάντως το ευχάριστο είναι πως δεν υπάρχει ολική μεταμόρφωση του μεταβολισμού μετά τα 30 έτη της ζωής μας, παρά μια αλλαγή δραστηριοτήτων, προτεραιοτήτων και ωραρίων από εμάς τους ίδιους.

Τι μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό μας;

  • Οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά (ποσότητα) καθώς και η ποιότητα των τροφών
  • Το πόσο ασκούμαστε καθημερινά, ποσό κινούμαστε καθώς και το είδος της άσκησης που ακολουθούμε βάση των προσωπικών μας αναγκών
  • Το πόσες ώρες κοιμόμαστε καθημερινά
  • Οι ορμονολογικες αλλαγές που μπορεί να συμβούν στο σώμα μας
  • Η στάση του σώματος μας
  • Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας
  • Το στρες – άγχος

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον μεταβολισμό μας μετά τα 30;

Ας κουνηθούμε με κάθε ευκαιρία

Οπως προαναφέρθηκε, αποτέλεσμα της μείωσης του μεταβολισμού μας είναι η αλλαγή των συνηθειών μας σε σχέση με όταν ήμασταν πιο μικροί όπου δε μας σταματούσε τίποτα κι αν κάποιος μας έλεγε να περπατήσουμε αντί να πάρουμε το αμάξι δε το σκεφτόμασταν καν...

Η καθιστική ζωή και η έλλειψη κίνησης είναι βάζουν ένα λιθαράκι στο να μη δουλεύει όπως δούλευε ο οργανισμός μας. Ας βρούμε αφορμές να κινούμαστε: να πηγαίνουμε με τις σκάλες, να παρκάρουμε λίγο πιο μακριά και να πηγαίνουμε στην δουλειά με τα πόδια, να παίζουμε με τα παιδιά και τα ανίψια μας, να σηκωνόμαστε από την καρέκλα του γραφείου μας κάθε τόσο…υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούν να μας κρατήσουν σε κίνηση!

Άσκηση…το μαγικό κλειδί!

Το σώμα μας είναι απλά μαθηματικά: πόσο καίμε; Τόσο θα καταναλώσουμε αν θέλουμε να μείνουμε στο ίδιο βάρος ή αν θέλουμε να χάσουμε, ή να πάρουμε; Ας βρούμε ένα είδος άσκησης που μας ευχαριστεί κι ας το ακολουθήσουμε με πρόγραμμα και συνέπεια.

Μετά τα 30 πέρα από τις θερμίδες που θα καίμε, η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε μυϊκή μάζα, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερο μεταβολικό ρυθμό. Με απλά λόγια, όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχουμε τόσο πιο γρήγορος θα είναι και ο ρυθμός που καίμε θερμίδες!

Μια καλή πρόταση μορφής άσκησης είναι η διαλειμματικη άσκηση υψηλής έντασης που περιλαμβάνει γρήγορες εναλλαγές ασκήσεων και εντάσεων καθώς και η άσκηση με βάρη. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην καύση λίπους αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό ακόμη και μετά το πέρας της άσκησης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ο οργανισμός μας συνεχίζει να καίει θερμίδες ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Επιπλέον και σε επίπεδο υγείας ας μην ξεχνάμε πως η άσκηση θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε καλύτερη στάση σώματος, λιγότερο στρες και θα μας εξασφαλίσει καλύτερο και πιο ποιοτικό ύπνο.

Ενυδάτωση

Η σωστή ενυδάτωση με καθαρό, ατόφιο νεράκι του Θεού και όχι με διαφορά ζαχαρούχο ποτά θα μειώσει την πρόσληψη των καθημερινών θερμίδων ενώ μπορεί να επιταχύνει προσωρινά τον μεταβολισμό.

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα νερού και βάσει των ημερήσιων αναγκών μας ενώ μελέτες έχουν δείξει πως αν καταναλώσουμε έστω και μισό λίτρο νερό αυξάνεται ο μεταβολισμός μας κατά 10-30% για περίπου μια ώρα.

Παν μέτρον (και ποιότητας) άριστον!

Και φυσικά μιλάμε για την κατανάλωση φαγητού ώς μέσο ενίσχυσης του μεταβολισμού μας. Εφόσον οι δραστηριότητες που εκτελούμε καθημερινά είναι λιγότερες και διαφορετικές σε σχέση με όταν ήμασταν μικρότεροι, τότε και οι ποσότητες των φαγητού θα χρειαστεί να είναι διαφορετικές.

Δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες τώρα που είμαστε άνω των 30 για να τρώμε το ίδιο με όταν ήμασταν 20. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του φαγητού στον μεταβολικό ρυθμό…είναι ακατόρθωτο να τρώμε συνεχώς επεξεργασμένα τρόφιμα και junk food και να περιμένουμε να χάσουμε βάρος. Επιλέγουμε υγιεινά, τρώμε σωστά.

Οχι στρες, μόνο ύπνος

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με ηρεμία, όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και καλό ποιοτικό ύπνο είναι σίγουρο πως θα μας οδηγήσει σε μια καλύτερη ζωή και έναν καλύτερο και ταχύτερο μεταβολικό ρυθμό.

Το στρες και η έλλειψη ύπνου συχνά μας οδηγούν σε υπερφαγικα επεισόδια, αναζήτηση περισσότερης ζάχαρης και αποφυγή της άσκησης. Όταν νιώθουμε ότι αγχωνόμαστε, ας κάνουμε μικρά διαλείμματα, ας αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, ας απομακρύνουμε το κινητό κι ας κάνουμε πράγματα που αγαπάμε.

Ας δώσουμε έμφαση στις ώρες ύπνου μας, ας επιλέξουμε ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι για ποιοτικότερο ύπνο και θα δούμε τον μεταβολισμό μας να αλλάζει.

ΠΗΓΗ: fmh.gr