Το διάστημα εξάπτει για πολύ καιρό τη φαντασία μας. Συγγραφείς, επιστήμονες και σχεδιαστές έχουν οραματιστεί με ποικίλους τρόπους το μέλλον του ανθρώπου σε απομακρυσμένους πλανήτες.
Ο Αρης βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης, καθώς είναι ο πιο κατοικήσιμος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα μετά τη Γη. Στο τραπέζι υπάρχουν διάφορες προτάσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να γίνει ο επικοισμός του ανθρώπου στον κόκκινο πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες και έρευνες, μεταξύ άλλων, για τον σχεδιασμό μιας ανθρώπινης αποικίας στον Αρη.
Από τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατοικίες πάγου μέχρι βιοδιασπώμενους πύργους από μύκητες και προσομοιώσεις οικότοπων, οι προτάσεις αυτές μπορεί να φαίνονται υπερβολικές, αλλά η SpaceX ήδη έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για την έναρξη εποικισμού του Αρη και τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε επιτυχώς μια δοκιμή της λειτουργίας του διαστημόπλοιου Crew Dragon - το τελευταίο βήμα πριν από μια δοκιμαστική πτήση με πλήρωμα.
Μέχρι σήμερα, η διαστημική αρχιτεκτονική έχει επικεντρωθεί κυρίως στη μηχανική, με επίκεντρο έργα όπως οι διαστημικοί σταθμοί ή οι εξερευνητικές αποστολές στον Αρη, που ανατέθηκαν σε παγκόσμιους διαστημικούς οργανισμούς όπως η ESA (Ευρώπη) ή η NASA (ΗΠΑ). Αλλά τα τελευταία χρόνια, ένα όλο και ευρύτερο φάσμα επαγγελματιών εντάχθηκαν στην πρόκληση του σχεδιασμού των εξωγήινων αποικιών - η νέα διαστημική πρόκληση του 21ου αιώνα.
Αρχιεκτονικοί και τεχνολογικοί κολοσσοί εργάζονται για τον σχεδιασμό «βιώσιμων και ρεαλιστικών μοντέλων» προσομοίωσης της ανθρώπινης ζωής στο αρειανό τοπίο.
Οι μακέτες, τα σχέδια και οι εικόνες, αν μη τι άλλο, είναι εντυπωσιακές.
Πηγή: Archdaily