Apple εναντίον ΕΕ: Η εντολή για πληρωμή φόρων 13 δισ. ευρώ «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική»

Δικαστικός αγώνας για την απόφαση του 2016.
SOPA Images via Getty Images

Η εντολή της ΕΕ να πληρώσει η Apple 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενους φόρους (back taxes) στην Ιρλανδία «αψηφά την πραγματικότητα και την κοινή λογική» υποστήριξε η αμερικανική εταιρεία την Τρίτη, στο πλαίσιο της έναρξης του δικαστικού της αγώνα κατά της απόφασης του 2016.

Η κατασκευάστρια του iPhone επίσης κατηγόρησε την Κομισιόν πως χρησιμοποιεί τις εξουσίες της για την αντιμετώπιση της κρατικής βοήθειας για να επιφέρει «αλλαγές στην εθνική νομοθεσία», πρακτικά επιχειρώντας να αλλάξει το διεθνές φορολογικό σύστημα και, στη διαδικασία, δημιουργώντας συνθήκες νομικής αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις.

Τα επιχειρήματα της Apple στο Γενικό Δικαστήριο προέκυψαν αφού η Κομισιόν υποστήριξε το 2016 ότι ο τεχνολογικός κολοσσός επωφελήθηκε από παράνομη κρατική βοήθεια εξαιτίας δύο ιρλανδικών αποφάσεων που μείωσαν το φορολογικό βάρος για την εταιρεία για διάστημα άνω των δύο δεκαετιών.

Η εν λόγω υπόθεση αποτελεί «κλειδί» για την παρέμβαση της επιτρόπου Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστέιγκερ, στις πολύ ευνοϊκές συμφωνίες με πολυεθνικές- μια εκστρατεία η οποία έχει οδηγήσει επίσης σε ενέργειες εναντίον των Starbucks, Fiat, Engie, Amazon και άλλων.

Ο Λούκα Μαέστρι, chief financial officer της Apple, ηγείται μιας αντιπροσωπείας στο δικαστήριο, όπου μια επιτροπή πέντε δικαστών θα ακούσει επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, καθώς και από την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πολωνία και την EFTA Surveillance Authority για διάστημα δύο ημερών.

«Η Κομισιόν υποστηρίζει πως στην ουσία όλα τα κέρδη της Apple από όλες τις πωλήσεις της εκτός Αμερικής πρέπει να αποδίδονται σε δύο παρακλάδια στην Ιρλανδία» είπε ο δικηγόρος της εταιρείας, Ντάνιελ Μπέαρντ, στο δικαστήριο.

Όπως είπε, το γεγονός ως το iPhone, το iPad, το App Store, άλλα προϊόντα της Apple και υπηρεσίες και σημαντικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αναπτύχθηκαν στις ΗΠΑ και όχι στην Ιρλανδία, δείχνουν τα λάθη στις θέσεις της Κομισιόν.

Στο τρέχον οικονομικό τρίμηνο, η Apple αναμένει έσοδα 61-64 δισ. δολαρίων.

Η Ιρλανδία, η οικονομία της οποίας έχει επωφεληθεί από τις επενδύσεις από πολυεθνικές εταιρείες που προσελκύονται από τη φορολογία, αμφισβητεί επίσης την απόφαση της Κομισιόν.

Δημοφιλή