«Αράχνες» στην περιοχή του νοτίου πόλου του Άρη, κοντά σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως «Πόλη των Ίνκα» φωτογράφισαν διαστημόπλοια του Ευρωπαϊκού ΟΔ.
Προφανώς και δεν πρόκειται για πραγματικές αράχνες, μα για σκοτεινούς σχηματισμούς που δημιουργούνται όταν το φως του Ήλιου πέφτει σε στρώματα διοξειδίου του άνθρακα που έχουν εναποτεθεί εκεί κατά τους σκοτεινούς χειμερινούς μήνες. Το φως κάνει τον πάγο διοξειδίου του άνθρακα στο κάτω μέρος του στρώματος να μετατραπεί σε αέριο, το οποίο συσσωρεύεται και σχηματίζει ρωγμές για να διαφύγει κατά την άνοιξη του Άρη, συμπαρασύροντας σκοτεινό υλικό.
Τα αέρια αυτά, συνοδευόμενα από σκουρόχρωμη σκόνη, εκτοξεύονται μέσω ρωγμών σαν «σιντριβάνια» πριν πέσουν και εναποτεθούν στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία σκούρων περιοχών, πλάτους από 45 μέτρα μέχρι και 1 χλμ. Η ίδια αυτή διαδικασία δημιουργεί μοτίβα που θυμίζουν αράχνες.
Σχετικές εικόνες κατέγραψαν το Mars Express και το ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO). Αξίζει να σημειωθεί πως πολλοί από αυτούς τους σχηματισμούς εντοπίζονται στα περίχωρα μιας περιοχής που είναι γνωστή ως «Πόλη των Ίνκα» (Inca City). Η περιοχή αυτή ονομάζεται έτσι λόγω των χαρακτηριστικών της, που θυμίζουν ερείπια των Ίνκα. Επίσημα ονομάζεται Angustus Labyrinthus και ανακαλύφθηκε το 1972 από το Mariner 9 της NASA.
Είναι άγνωστο το πώς ακριβώς σχηματίστηκε η «Πόλη των Ίνκα»: Μια θεωρία είναι πως στο πέρασμα του χρόνου αμμόλοφοι μετατράπηκαν σε πέτρα. Θεωρείται πως βρίσκεται σε έναν κρατήρα από μετεωρίτη που έπεσε στην επιφάνεια του Άρη.