Αρχαία αγγεία, που ανακαλύφθηκαν τυχαία στη μογγολική στέπα, μας έδωσαν νέα εικόνα για το πώς έτρωγαν οι αρχαίοι κάτοικοι της χώρας.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν υπολείμματα κέικ στο εσωτερικό δύο καζανιών της Εποχής του Χαλκού που χρονολογούνται πριν από 2.750 χρόνια, αποκαλύπτοντας ότι τα αγγεία χρησιμοποιούνταν κάποτε για τη συλλογή του αίματος των μηρυκαστικών, όπως τα πρόβατα και τα κατσίκια, καθώς και το γάλα των άγριων γιακ ( Bos mutus ).
Η ανακάλυψη επεκτείνεται ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, όχι μόνο στη συλλογή και κατανάλωση αίματος στην περιοχή, αλλά και στις πρώτες ενδείξεις άγριων γιακ στην Κεντρική Μογγολία μέχρι σήμερα.
«Η ανάλυσή μας υπογραμμίζει τις αξιοσημείωτες ιδιότητες συντήρησης των υλικών χαλκού, που χρησιμεύουν ως θεματοφύλακες για τη διατήρηση των πρωτεϊνών και άλλων οργανικών μορίων», λέει ο βιομοριακός αρχαιολόγος Shevan Wilkin από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, αναφέρει το Sciencealert.
«Αυτές οι αποκαλύψεις παρέχουν μια ματιά στις γαστρονομικές παραδόσεις και τις διατροφικές προτιμήσεις των νομάδων της Εποχής του Χαλκού, ρίχνοντας φως στις διαφορετικές γαστρονομικές μεθοδολογίες που εφαρμόζονταν από τους αρχαίους πολιτισμούς».
Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής τους, ανέσκαψαν όχι μόνο τα καζάνια, αλλά και άλλα αντικείμενα, τα οποία στη συνέχεια έδωσαν στη Μογγολική Ακαδημία Επιστημών, από όπου οι ερευνητές μπορούσαν να έχουν πρόσβαση και να τα μελετήσουν.
Η Wilkin και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια εξαντλητική και λεπτομερή μελέτη των δύο καζάνια. Χρησιμοποίησαν χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα για να μάθουν πόσο χρονών ήταν και στη συνέχεια πήραν δείγματα από το εσωτερικό και των δύο για να πραγματοποιήσουν ανάλυση πρωτεΐνης.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν και άλλα παρόμοια καζάνια που κάποτε χρησιμοποιούνταν ως σκεύη μαγειρέματος για κρέας. Αλλά αυτό που βρήκαν η Wilkin και οι συνεργάτες της ήταν λίγο διαφορετικό.