Αρχαίοι ιοί στη μάχη για τον καρκίνο: Πώς μπορούν να «ξεγελάσουν» το ανοσοποιητικό μας

H επανενεργοποίηση αυτών των αρχαίων ενδογενών ρετροϊών στα καρκινικά κύτταρα θα προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να τους επιτεθεί.
Claudia Marcovici / 500px via Getty Images

Οι ερευνητές που εργάζονται πάνω στον καρκίνο προσπαθούν να αξιοποιήσουν τους αρχαίους ιούς, που είναι θαμμένοι στο εξελικτικό παρελθόν των ανθρώπων, για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του προστάτη.

Να πώς λειτουργεί: Ενεργοποιώντας εκ νέου αποσπάσματα του γενετικού κώδικα των ιών που έχουν απομείνει στο ανθρώπινο DNA κατά τη διάρκεια αρχαίων λοιμώξεων, ο Τσάρλς Σπούκ και οι συνάδελφοί του στο Sanford Burnham Prebys μπορούν να ξεγελάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να πιστεύει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι ιοί -. γνωστό ως «ιική μίμηση»

«Στον μιμητισμό του ιού, το σώμα πιστεύει ότι υπάρχει μια λοίμωξη, η οποία κλωτσάει το ανοσοποιητικό σύστημα σε υψηλή ταχύτητα», είπε ο Σπούκ.

«Με το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιημένο, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίνονται περισσότερο στη θεραπεία και η ανάπτυξη του όγκου επιβραδύνεται. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν χωρίς να προκληθεί αντίσταση στη θεραπεία, η οποία θα μπορούσε να έχει ένα τεράστιο όφελος για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη».

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι θα υπάρξουν 288.300 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη το 2023 και περίπου 35.000 θάνατοι. Είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στους άνδρες, δεύτερη μετά τον καρκίνο του δέρματος.

Αν και δεν είναι ακόμη έτοιμο να εισέλθει σε κλινικές δοκιμές, το Υπουργείο Άμυνας έχει δώσει στο εργαστήριο του Σπούκ μια επιχορήγηση 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στην ανάπτυξη της θεραπείας.

Αυτά τα διάσπαρτα υπολείμματα αρχαίων λοιμώξεων ονομάζονται ενδογενείς ρετροϊοί και το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι γεμάτο με αυτούς - μια κοινή εκτίμηση είναι ότι το 8% του ανθρώπινου DNA προέρχεται από αυτούς τους ιούς. Ορισμένοι ενδογενείς ρετροϊοί είναι κατάρα, καθώς συνδέονται με καρκίνους και αυτοάνοσα νοσήματα.

Γενικά, ωστόσο, οι ενδογενείς ρετροϊοί «είναι ανενεργοί, επομένως δεν παράγουν πρωτεΐνες όπως τα κανονικά γονίδια», είπε ο Σπούκ, και συνήθως δεν μας αρρωσταίνουν.

Όμως, ακόμη και μετά από εκατομμύρια χρόνια, μπορούν να ξαναξυπνήσουν.

Μια νέα θεραπεία: Η ομάδα του Σπούκ ανακάλυψε ότι η επανενεργοποίηση αυτών των αρχαίων ενδογενών ρετροϊών στα καρκινικά κύτταρα θα προκαλέσει το ανοσοποιητικό σύστημα να τους επιτεθεί.

Για να αφυπνίσουν το ανενεργό ιικό DNA, παρενέβησαν σε ένα ένζυμο που συνήθως βοηθά το κύτταρο να καταστείλει αυτούς τους ενδογενείς ρετροϊούς, είπε ο Σπούκ στο Freethink. Με αυτό το ένζυμο συγκρατημένο, το DNA του ιού ξαναξυπνά, προκαλώντας την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτή η ανοσολογική απόκριση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θεραπεία από μόνη της ή να συνδυαστεί με άλλες μορφές θεραπείας για να αποδυναμώσει τον καρκίνο και να τον αποτρέψει από το να γίνει ανθεκτικός.

Η ομάδα ανέπτυξε για πρώτη φορά την τεχνική μίμησης του ιού για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και υποψιάστηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει σε άλλες μορφές καρκίνου που είναι ανθεκτικές στη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη.

«Πολλές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη είναι θεραπεύσιμες, επομένως οι άνθρωποι δεν το θεωρούν σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας», είπε ο Σπούκ. «Όμως όταν ο καρκίνος του προστάτη γίνεται μεταστατικός ή ανθεκτικός στη θεραπεία - όπως η ορμονοθεραπεία - μπορεί τελικά να γίνει μια θανατηφόρα ασθένεια. Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης είναι ότι λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, επομένως δεν είναι τόσο ευαίσθητη στην αντίσταση».

Μελλοντική εργασία: Ένα φάρμακο που μπορεί να επανενεργοποιήσει ενδογενείς ρετροϊούς σε καρκίνους του προστάτη έχει ήδη ανακαλυφθεί από το εργαστήριο του Σπούκ, ανέφερε το GEN, αλλά υπάρχει μια σύλληψη: δεν είναι επί του παρόντος αρκετά επιλεκτικό ή αρκετά ισχυρό για χρήση σε ανθρώπους. Ως έχει, το φάρμακο θα απαιτούσε πολύ μεγάλη δόση για κλινικές μελέτες σε ανθρώπους και επίσης αναστέλλει άλλα σημαντικά ένζυμα της ίδιας κατηγορίας με αυτά που καταστέλλουν τους ενδογενείς ρετροϊούς.

«Και οι δύο αυτές ιδιότητες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς», λέει ο Σπούκ στο Freethink. «Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε νέα φάρμακα με την απαιτούμενη ισχύ και επιλεκτικότητα για τη θεραπεία ασθενών με καρκίνο του προστάτη στην κλινική».

Ένας από τους στόχους της ομάδας είναι να αναπτύξει ενώσεις ικανές να πυροδοτήσουν μιμητισμό του ιού, θέτοντας τις βάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

«Κάτι πολύ συναρπαστικό σχετικά με αυτό το έργο είναι ότι έχει τη δυνατότητα να μετακομίσει στην κλινική εξαιρετικά γρήγορα», είπε ο Σπούκ. «Ελπίζουμε να έχουμε έτοιμο φάρμακο για την κλινική μέσα σε τρία χρόνια».

Δημοφιλή