Δύο παιδιά θάφτηκαν πριν από 2.100 χρόνια, φορώντας «κράνη» φτιαγμένα από τα κρανία άλλων παιδιών, όπως ανακάλυψαν αρχαιολόγοι.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Live Science, τα απομεινάρια των δύο παιδιών βρέθηκαν μαζί με άλλες εννιά ταφές σε έναν αρχαιολογικό χώρο ονόματι Σαλάνγκο, στην ακτή του κεντρικού Εκουαδόρ. Οι αρχαιολόγοι που έκαναν την ανασκαφή το 2014-2016 πρόσφατα δημοσιοποίησαν λεπτομέρειες για τα ευρήματά τους στο Latin American Antiquity.
H ομάδα αναφέρει πως πρόκειται για την πρώτη γνωστή περίπτωση χρήσης κρανίων παιδιών ως κράνη σε ταφή άλλων παιδιών (νηπιακής ηλικίας). Δεν είναι γνωστά τα αίτια των θανάτων.
Τα κράνη αυτά τοποθετήθηκαν σφιχτά πάνω στα κεφάλια των νεκρών νηπίων, όπως διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι. Μια (επιπλέον) μακάβρια λεπτομέρεια είναι πως τα κρανία των μεγαλύτερης ηλικίας παιδιών είχαν ακόμα σάρκα πάνω τους όταν μετατράπηκαν σε κράνη- καθώς, εάν δεν υπήρχε, τα κράνη θα διαλύονταν. Το πρόσωπο ενός από τα νήπια φαινόταν μέσα από την κρανιακή κοιλότητα του κρανίου του άλλου παιδιού, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Σφηνωμένο ανάμεσα στο κεφάλι και το κράνος ενός παιδιού βρέθηκε μια φάλαγγα δακτύλων- και είναι άγνωστο σε ποιον ανήκε, είπε η Σάρα Γιούενγκστ, lead author του επιστημονικού άρθρου και καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Σάρλοτ. Ο Γιούενγκστ σημείωσε πως άλλα τεστ, όπως αυτά με DNA και ισότοπα στροντίου, μπορούν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση του ιδιοκτήτη των οστών.
Οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι γιατί τοποθετήθηκαν στα κεφάλια νηπίων κράνη από κρανία άλλων παιδιών. Οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως ίσως να επρόκειτο για μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η «προστασία» τους, καθώς οι ψυχές τους θα ήταν «άγριες» και δεν θα είχαν κοινωνικοποιηθεί. Κοντά στις σορούς βρέθηκαν εδώλια προγόνων φτιαγμένα από πέτρα. Το εύρημα αυτό υποστηρίζει τη θεωρία περί προστασίας, εκτιμούν οι αρχαιολόγοι.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ»
Τι έκρυψε το Github της Microsoft σε «κιβωτό» για το τέλος του κόσμου στον Αρκτικό Κύκλο
Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει πως στην περιοχή έλαβε χώρα, λίγο καιρό πριν την ταφή, ηφαιστειακή έκρηξη, καλύπτοντάς την με στάχτη, που μπορεί να επηρέασε την παραγωγή τροφίμων. Επίσης, τα οστά δείχνουν πως τόσο τα νήπια όσο και τα παιδιά από τα οποία προήλθαν τα κρανία υποσιτίζονταν. Οπότε θεωρείται πως ίσως η ταφή να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο, πολύπλοκο τελετουργικό που σχετιζόταν με τις περιβαλλοντικές συνέπειες της έκρηξης.