Τουρκία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν άγνωστη γλώσσα σε αρχαία πλάκα

Η χαμένη γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια.
.
.
Andreas Schachner / Deutsches Archäologisches Institu

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια άγνωστη αρχαία γλώσσα όταν έφεραν στο φως μια αρχαία πλάκα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Julius-Maximilians-Universität Würzburg στη Γερμανία, ένα δημόσιο ερευνητικό πανεπιστήμιο, η χαμένη γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες συγγενείς γλώσσες που πιστεύεται ότι μοιράζονται έναν μόνο προϊστορικό πρόγονο.

Λίγο λιγότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού μιλάει μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα, η οποία είναι εγγενής στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, το ιρανικό οροπέδιο και τη βόρεια ινδική υποήπειρο, αναφέρει το Newsweek.

Μερικές από τις πιο ευρέως ομιλούμενες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες είναι τα αγγλικά, τα χίντι, τα ισπανικά, τα Ελληνικά, τα γαλλικά, τα ρωσικά, τα πορτογαλικά, τα γερμανικά, τα παντζάμπι και τα μπενγκάλι.

Η τελευταία ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που αναγνωρίστηκε ανακαλύφθηκε χάρη σε ένα τελετουργικό κείμενο χαραγμένο σε μια πλάκα στο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Boğazköy-Hattusha στη βόρεια επαρχία Τσορούμ της Τουρκίας.

Το Boğazköy-Hattusha ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Χετταίων, μιας από τις μεγάλες δυνάμεις της Εγγύς Ανατολής κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, την περίοδο μεταξύ περίπου 1650-1200 π.Χ.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο Boğazköy-Hattusha για περισσότερο από έναν αιώνα υπό τη διεύθυνση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI).

Περίπου 30.000 πήλινες πλάκες έχουν βρεθεί στην περιοχή μέχρι σήμερα, οι οποίες έχουν ρίξει φως σε διάφορες πτυχές της ζωής κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χετταίων, σύμφωνα με το Julius-Maximilians-Universität Würzburg.

Οι πλάκες περιέχουν επιγραφές σε σφηνοειδή γραφή - αυτό που γενικά θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο γνωστό σύστημα γραφής. Αναπτύχθηκε από τους αρχαίους Σουμέριους της Μεσοποταμίας πριν από περισσότερα από 5.000 χρόνια,.

Οι περισσότερες από τις επιγραφές που βρέθηκαν στο Boğazköy-Hattusha καταγράφουν την εξαφανισμένη γλώσσα των Χετταίων, η οποία είναι το παλαιότερο βεβαιωμένο μέλος της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας. Άλλες γλώσσες, όπως η Λουβική γλώσσα και η Παλαϊκή γλώσσα, εκπροσωπούνται επίσης στην περιοχή.

Ωστόσο, οι ανασκαφές που διεξήχθησαν φέτος, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Andreas Schachner του Τμήματος Κωνσταντινούπολης του DAI, ανακάλυψαν μια άγνωστη εξαφανισμένη γλώσσα.

Η γλώσσα ήταν γραμμένη σε μια πλάκα σφηνοειδούς γραφής που περιείχε ένα τελετουργικό κείμενο γραμμένο στα χεττιτική γλώσσα. Το κείμενο των Χετταίων αναφέρεται στη χαμένη γλώσσα ως τη γλώσσα της γης Kalašma, μια περιοχή που πιθανότατα αντιστοιχεί εκεί όπου βρίσκονται σήμερα οι πόλεις Μπολου ή Γκερέντε στη βόρεια Τουρκία.

«Οι Χετταίοι ενδιαφέρονταν αποκλειστικά για την καταγραφή τελετουργιών σε ξένες γλώσσες», δήλωσε ο Daniel Schwemer, επικεφαλής της Έδρας Αρχαίων Σπουδών της Εγγύς Ανατολής στο Julius-Maximilians-Universität Würzburg.

Η γλώσσα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ακατανόητη. Ωστόσο, η καθηγήτρια Elisabeth Rieken στο Πανεπιστήμιο Philipps του Marburg της Γερμανίας, ειδικός στις γλώσσες της Ανατολίας, επιβεβαίωσε ότι η καλασμαική γλώσσα ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια, σύμφωνα με το Julius-Maximilians-Universität Würzburg.

Δημοφιλή