Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εκπληκτικούς τάφους αλόγων 2.000 ετών (Εικόνες)

Μυστήριο η αιτία θανάτου τους - Τι εικάζουν οι ερευνητές, με βάση την τοποθεσία που βρέθηκαν.
INRAP

Αρχαιολόγοι στη Γαλλία ανακάλυψαν εννέα «εκπληκτικούς» τάφους που περιέχουν σκελετούς 28 αλόγων που θάφτηκαν πριν από περίπου 2.000 χρόνια, αν και η ακριβής αιτία θανάτου τους παραμένει μυστήριο.

Δύο από τους τάφους που ανακαλύφθηκαν στο Villedieu-sur-Indre, μια κοινότητα στην κεντρική Γαλλία, έχουν ανασκαφεί πλήρως, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Ερευνας (INRAP).

Τα άλογα έχουν χρονολογηθεί, με τη βοήθεια ραδιενεργού άνθρακα, κάπου μεταξύ 100 π.Χ. έως 100 μ.Χ. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν 10 πλήρεις σκελετούς αλόγων σε έναν λάκκο και δύο στον άλλο - όλοι προσεκτικά τοποθετημένοι με τον ίδιο τρόπο, ξαπλωμένοι στη δεξιά πλευρά τους με τα κεφάλια τους προς τα νότια.

Ολα αυτά τα άλογα θάφτηκαν την ίδια στιγμή λίγο μετά το θάνατό τους, διαπίστωσαν οι αρχαιολόγοι αφού παρατήρησαν τη θέση των σκελετών και τις συνδέσεις μεταξύ των οστών.

Ενας άλλος τάφος βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς τους δύο λάκκους, αλλά περιέχει δύο μεσαίου μεγέθους σκύλους, αμφότεροι ξαπλωμένοι στην αριστερή τους πλευρά με τα κεφάλια τους προς τα δυτικά.

Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις έρευνές τους στους εναπομείναντες τάφους, αλλά έχουν ήδη εντοπίσει συνολικά λείψανα από 28 άλογα .

Θάνατος στη μάχη ή τελετουργική θυσία;

Η ακριβής αιτία θανάτου των αλόγων παραμένει ακόμη ασαφής. Οι αρχαιολόγοι έχουν αποκλείσει το σενάριο της επιδημίας, καθώς δεν υπάρχουν πουλάρια ή φοράδες σε αυτούς τους τάφους. Ολοι οι σκελετοί ανήκουν σε πλήρως αναπτυγμένους επιβήτορες ηλικίας άνω των τεσσάρων ετών. Αυτό αυξάνει, είπαν οι αρχαιολόγοι, τις πιθανότητες αυτά τα άλογα είτε να σκοτώθηκαν στη μάχη είτε να ήταν μέρος μιας τελετουργικής θυσίας.

Οταν αυτά τα άλογα πέθαναν πριν από περίπου 2.000 χρόνια, υπήρχε ένας οχυρωμένος κελτικός οικισμός γνωστός ως oppidum, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά και η συγκεκριμένη τοποθεσία μοιάζει με δύο άλλες παρόμοιες τοποθεσιών ταφής αλόγων που είχαν ανακαλύψει προηγουμένως οι αρχαιολόγοι στην ίδια περιοχή.

Λόγω της τοποθεσίας, έχουν υποθέσει ότι οι θάνατοι των αλόγων θα μπορούσαν να συνδέονται με τις μάχες των Γαλατικών Πολέμων στους οποίους ο Ιούλιος Καίσαρας κατέκτησε τη Γαλατία μεταξύ 58-50 π.Χ.

Μπορεί να υπάρχει μια άλλη εξήγηση, ωστόσο: η τελετουργική θυσία. «Η υπόθεση ότι αυτά τα ζώα θυσιάστηκαν ως μέρος ενός περίπλοκου τελετουργικού, πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη», ανέφερε το INRAP. Εάν αυτά τα άλογα θάφτηκαν πράγματι ως μέρος μιας τελετουργίας και δεν σκοτώθηκαν στη μάχη, ο τεράστιος αριθμός δείχνει τη «σημασία και την έκταση της θυσίας», προστίθεται στην σχετική ανακοίνωση.

Αλλα ευρήματα στην τοποθεσία, η οποία βρίσκεται στην πλαγιά μιας κοιλάδας, περιλαμβάνουν κτίρια, λάκκους, τάφρους και έναν δρόμο που οι αρχαιολόγοι χρονολόγησαν στα τέλη του 5ου με αρχές του 6ου αιώνα.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή