Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία κεφαλή αγάλματος 2.100 ετών που αποδίδεται στην Υγεία, αρχαιοελληνική θεότητα, προσωποποίηση της υγείας του σώματος και της ψυχής, στην αρχαία πόλη της Λαοδικείας στη νοτιοδυτική Τουρκία, η οποία περιλαμβάνεται στον Προσωρινό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πολυάριθμα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων ηλικίας 2.100 ετών, μεταξύ των οποίων και μια κεφαλή αγάλματος που αποδίδεται στη θεά Υγεία, κατά την ανασκαφή του κτιρίου σκηνής του Δυτικού Θεάτρου στην αρχαία πόλη Λαοδίκεια κοντά στην σημερινή πόλη Ντενιζλί.
Η Υγεία κατά τη μυθολογία ήταν σύζυγος ή (πιθανότατα) κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης, αδελφής της Αθηνάς.
Ο Σελάλ Σιμσέκ, επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής, δήλωσε στο Anadolu ότι μετά την ανακάλυψη της κεφαλής, γίνονται προσπάθειες για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων τμημάτων του αγάλματος.
Η Λαοδίκεια ιδρύθηκε στη θέση μιας παλαιότερης πόλης από τον Αντίοχο Β’, βασιλιά της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών, το 261-253 π.Χ. προς τιμήν της συζύγου του Λαοδίκης, από την οποία και πήρε την ονομασία της.
Η ανακάλυψη της κεφαλής της Υγείας, ενισχύει το επιχείρημα ιστορικών ότι η Λαοδίκεια, γνωστή ως πλούσιο εμπορικό κέντρο, διέθετε επίσης μία ιατρική σχολή.
«Γνωρίζαμε ήδη από τις αρχαίες πηγές πόσο σημαντική ήταν η ιατρική στην περιοχή αυτή. Ελπίζω ότι, στο εγγύς μέλλον, θα βρεθεί και το κάτω μέρος του αγάλματος. Η εύρεση του κεφαλιού της θεάς Υγείας ενισχύει τη θεωρία των ιατρικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, γεγονός που πραγματικά μας ενθουσιάζει ως ανασκαφική ομάδα», τόνισε ο καθηγητής Σιμσέκ.
«Οι αρχαίες πηγές αναφέρουν πολλούς γιατρούς που εκπαιδεύτηκαν στην ιατρική σχολή της Λαοδικείας. Γίνεται λόγος για μια οφθαλμική αλοιφή κατά την περίοδο της εξάπλωσης του χριστιανισμού (σ.σ μία από τις πρώτες πόλεις, που εκχριστιανίσθηκαν). Επομένως, γνωρίζουμε ότι οι οφθαλμίατροι ήταν επίσης πολύ σημαντικοί. Από αυτή την άποψη, το άγαλμα της Υγιείας είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε.
Στην ελληνική μυθολογία, η Υγεία κατέχει εξέχουσα θέση στην λατρεία του πατέρα της. Ωστόσο, ενώ ο Ασκληπιός (θεός της Ιατρικής) συνδέεται άμεσα με την θεραπεία των ασθενειών, η θεά συνδέθηκε με την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση της κατάστασης της υγείας.
Στο 133 π.Χ η Λαοδίκεια πέρασε στον έλεγχο της Ρώμης, από την οποία έλαβε τον τίτλο της ελεύθερης πόλης. Η πόλη Υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια των Μιθριδατικών Πολέμων, αλλά γρήγορα ανέκαμψε υπό την κυριαρχία της Ρώμης. Προς το τέλος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας και υπό τους πρώτους αυτοκράτορες, η Λαοδίκεια επωφελήθηκε από την πλεονεκτική της θέση σε μια πολύ σημαντική εμπορική οδό και έγινε μια από τις πιο ακμάζουσες εμπορικές πόλεις της Μικράς Ασίας, στην οποία γίνονταν μεγάλες χρηματικές συναλλαγές και εκτεταμένο εμπόριο μαύρου μαλλιού. Μάλιστα ο φημισμένος πλούτος της αναφέρεται στη Βίβλο.
Η κεφαλή της Υγείας χρονολογείται από τον τελευταίο αιώνα προ Χριστού. «Νομίζω ότι πρόκειται για ένα πολύ λεπτοδουλεμένο έργο που αναβιώνει αυτό που ονομάζουμε ύστερη ελληνιστική και αυτοκρατορική τέχνη της εποχής του Αυγούστου, δηλαδή την κλασική τέχνη», τόνισε ο Σιμσέκ.
«Η Λαοδίκεια ήταν η πιο διάσημη και επιδραστική πόλη τον 1ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια της πόλης χρονολογούνται από αυτή την εποχή. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, η Λαοδίκεια ήταν η κύρια πόλη ενός ρωμαϊκού conventus, το οποίο περιελάμβανε 24 πόλεις εκτός από την ίδια», αναφέρει σε ξεχωριστή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.