Αρκτική: Σάλπαρε ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας

Ανησυχία από περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Maxim Shemetov / Reuters

Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός της Ρωσίας σάλπαρε την Παρασκευή από το λιμάνι του Μουρμάνσκ στον Αρκτικό Ωκεανό για να τροφοδοτήσει με ενέργεια μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη- πυροδοτώντας περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ο πλωτός σταθμός «Akademik Lomonosov», ο οποίος αναπτύχθηκε από τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Rosatom, άρχισε ένα ταξίδι 5.000 χλμ στα νερά του Αρκτικού Ωκεανού για να φτάσει στην περιοχή Τσουκότκα, στον Βερίγγειο Πορθμό.

Maxim Shemetov / Reuters

Ο σταθμός, που είναι φορτωμένος με πυρηνικό καύσιμο, θα αντικαταστήσει έναν σταθμό ηλεκτροδότησης που λειτουργεί με άνθρακα και έναν παλιό πυρηνικό σταθμό που παρέχουν ρεύμα σε πάνω από 50.000 ανθρώπους στην πόλη Πεβέκ.

Η Rosatom λέει ότι ο σταθμός είναι ασφαλής και μπορεί να λειτουργεί ως μια νέα πηγή ενέργειας για τις πιο απομονωμένες κοινότητες του πλανήτη, αλλά οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο πυρηνικών ατυχημάτων. Η Greenpeace έχει χαρακτηρίσει το σκάφος «πυρηνικό Τιτανικό».

Maxim Shemetov / Reuters

«Νομίζουμε ότι ένας πλωτός πυρηνικός σταθμός είναι ένας εξαιρετικά επικίνδυνος και δαπανηρός τρόπος παροχής ενέργειας» είπε ο Ρασίντ Αλίμοφ της Greenpeace Russia στο Reuters. Όπως πρόσθεσε, η μονάδα δεν είχε κατασκευαστεί με σκοπό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Τσουκότκα, αλλά αντ’αυτού να λειτουργεί ως μοντέλο για πιθανούς ξένους αγοραστές.

Maxim Shemetov / Reuters

Όταν ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Greenpeace, η Rosatom απάντησε πως «αντί να βλέπει το Akademik Lomonosov ως μια ευκαιρία για καθαρή, πράσινη και σταθερή παροχή ενέργειας σε αφιλόξενες και απομονωμένες περιοχές, κινδυνολογεί».

Η Rosatom ανέφερε ότι ο σταθμός είναι σε θέση να «αντέξει με ασφάλεια ένα πλήρες φάσμα αρνητικών σεναρίων, περιλαμβανομένων καταστροφών που μπορεί να προκληθούν από ανθρώπους και φυσικά αίτια».

Δημοφιλή