Το γερμανικής κατασκευής κύριο άρμα μάχης (main battle tank) Leopard 2 έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό στην «καρδιά» των συζητήσεων για την αποστολή επιπλέον πολεμικού υλικού στην Ουκρανία από τους δυτικούς συμμάχους: Θεωρείται ένα από τα κορυφαία άρματα μάχης στον κόσμο και υπηρετεί σε πολλές χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης- μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οπότε πρόκειται για ένα τανκ ιδιαίτερα γνώριμο στο ελληνικό κοινό.
Είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 120 χιλιοστών, έχει κινητήρα diesel, διαθέτει εξοπλισμό νυχτερινής όρασης, ώστε να μπορεί να μάχεται ημέρα και νύχτα, τηλέμετρο laser, θερμικό περισκόπιο, σύστημα ελέγχου πυρός με σταθεροποίηση οργάνων και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Μπορεί να στοχεύει στόχους εν κινήσει, ενώ το ίδιο κινείται σε ανώμαλο έδαφος. Αποτελεί εξέλιξη του Leopard 1 (υπάρχει επίσης στον ελληνικό στρατό) και η κατασκευάστρια, KMW, κάνει λόγο για ένα «success story» που συνδυάζει ισχύ πυρός, θωράκιση και ευκινησία. Υπάρχει στις εκδόσεις Leopard 2 A4, A5, A6, A7+. Στον ελληνικό στρατό υπηρετεί στις εκδόσεις Leopard 2A4 και Leopard 2HEL (A6), που είναι και το πιο εξελιγμένο άρμα μάχης που διαθέτει ο ΕΣ.
Πώς μπορεί να φανεί χρήσιμο στην Ουκρανία
Μέχρι τώρα τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία χρησιμοποιούν άρματα μάχης της σοβιετικής περιόδου, και ως εκ τούτου τα Leopard 2 θα αποτελούσαν σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ως προς τις δυνατότητες των ουκρανικών τεθωρακισμένων δυνάμεων- ειδικά καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον δεύτερο χρόνο του, με την Ουκρανία να επιδιώκει ανάκτηση κατεχόμενων εδαφών και να αναμένει πιθανή ρωσική εαρινή επίθεση.
Η Βρετανία έχει υποσχεθεί να στείλει 14 από τα δικά της Challenger 2, η Γαλλία στέλνει AMX-10RC, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Ουάσινγκτον σκοπεύει να στείλει περίπου 100 οχήματα Stryker. Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν έχουν δεσμευτεί να στείλουν τα δικά τους άρματα μάχης Μ1 Abrams, τα οποία είναι «δύσκολα» στη συντήρηση και έχουν απαιτήσεις σε καύσιμα που είναι αμφίβολο πως θα μπορούσαν να καλυφθούν από την ουκρανική επιμελητεία.
Το κύριο πλεονέκτημα των Leopard 2, που τα κάνει να θεωρούνται από πολλούς συμμάχους ως η πλέον κατάλληλη επιλογή για την Ουκρανία, είναι πως υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες ώστε να μπορεί να αποσταλεί ικανός αριθμός στην Ουκρανία. Επίσης, είναι «ευκολότερα» από άποψης συντήρησης και επιμελητείας, ενώ υπάρχουν πολλά σε ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορούν να φτάσουν εύκολα στην Ουκρανία- καθώς και να υποστηριχθούν αποτελεσματικά με ανταλλακτικά, τεχνογνωσία και εκπαίδευση πληρωμάτων.
Ωστόσο για να γίνει επανεξαγωγή αρμάτων μάχης γερμανικής προέλευσης χρειάζεται η άδεια του Βερολίνου- και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική, καθώς φοβάται πως θα μπορούσε να θεωρηθεί κίνηση κλιμάκωσης. Επίσης, υφίσταται το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσαν δυτικά άρματα μάχης να φτάσουν στην Ουκρανία έγκαιρα (και να εκπαιδευτούν Ουκρανοί αρματιστές σε αυτά) για να μπορέσουν να παίξουν ρόλο στις πολεμικές επιχειρήσεις- ειδικά δεδομένης της εκτίμησης πως η Ρωσία ίσως ετοιμάζεται για μια νέα μεγάλη επίθεση στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.