Παρά την απαιτητική και κρίσιμη ατζέντα με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβη στην Σαουδική Αραβία (πετρέλαιο, αντιμετώπιση Ιράν, συμμαχία Ισραήλ με αραβικές χώρες κ.α.), το ενδιαφέρον εξ αρχής είχε στραφεί στην στροφή 180 μοιρών της εξωτερικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν που μέχρι πρόσφατα ορκιζόταν να καταστήσει το βασίλειο ”κράτος-παρία” και να το κάνει να πληρώσει για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Τα αμερικανικά συμφέροντα όμως άλλαξαν και η ρήξη δεν ήταν πλέον η καλύτερη επιλογή, όπως αναφέρει και σχετικό ρεπορτάζ του Reuters.
Όπως αποδεικνύεται όμως, μετά την συνάντηση και τις συνομιλίες του Μπάιντε με τον με τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάχάμεντ μπιν Σαλμάν- που ο αμερικανός πρόεδρος είχε κατονομάσει (βάσει της έρευνας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ) εντολέα της ειδεχθούς δολοφονίας του γνωστού σαουδάραβα μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη- έκρυβε πολλούς κινδύνους για τον Μπάιντεν. Ακριβώς όπως είχαν εκτιμήσει πολλοί αναλυτές.
Και αυτό φάνηκε από την ανακοίνωση που εξέδωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Ριάν, κατόπιν των συνομιλιών των δύο ηγετών αφού αποδεικνύεται πως ο Μοχάχάμεντ μπιν Σαλμάν όχι μόνο δεν κάνει πίσω στο θέμα Κασόγκι αλλά εξισώνει τις γενικότερα τις πολιτικές επιλογές και πράξεις του με αυτές των ΗΠΑ. Και απάντησε στον Μπάιντεν λέγοντας του, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως δεν διαφέρουν και τόσο.
Μπάιντεν: Είστε υπεύθυνος για την δολοφονία-Πρίγκιπας: Και εσείς κάνετε λάθη
Τι συνέβη όμως στην μεταξύ τους, κατ′ ιδίαν συνάνηση;
Κατά πρώτον στις φωτογραφίες και οι δύο εμφανίζονται ευδιάθετοι και μάλιστα σε κάποιες φαίνεται να γελάνε. Το κλίμα μοιάζει θετικό.
Ωστόσο, ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί καθόλου στο ”άβολο” θέμα της υπόθεσης της δολοφονίας Κασόγκι και όπως είπε κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το έθεσε.
«Είπα στον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ότι πίστευα πως είναι προσωπικά υπεύθυνος για τον φόνο του Κασόγκι», ανέφερε ο Μπάιντεν και ισχυρίστηκε πως του απάντησε-αν και αναμενόμενο- ότι δεν ευθύνεται προσωπικά.
Η απάντηση όμως που εξέδωσε αξιωματούχος στη Σαουδικής Αραβίας πως η συζήτηση ίσως να μην κύλησε τόσο ομαλά.
Σε αυτή, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρεται πως πρίγκιπας διάδοχος είπε στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι το Ριάντ δρα προληπτικά για την αποφυγή λαθών, όπως στην περίπτωση της δολοφονίας του Κασόγκι, αλλά και ότι οι ΗΠΑ κάνουν επίσης λάθη συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, στην περίπτωση της φυλακής - κολαστήριο του Αμπού Γκράιμπ ενώ αναφέρθηκε και στην δολοφονία της Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου Σερίν Αμπού Άκλεχ από ισραηλινά πυρά (στην οποία οι ΗΠΑ αντέδρασαν σχεδόν αδιάφορα).
Φέρεται μάλιστα να είπε στον Μπλάιντεν πως η προσπάθεια επιβολής συγκεκριμένων αξιών σε άλλες χώρες, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης πως ότι έθεσε επίσης στον συνομιλητή του το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάγκη για πολιτικές μεταρρυθμίσεις. «Ξεκαθάρισα ότι το θέμα είναι ζωτικής σημασίας για εμένα και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Λίγα λεπτά νωρίτερα, η αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, κατήγγειλε στο Twitter ότι ο Μπάιντεν έχει βάψει τα χέρια του με «το αίμα του επόμενου θύματος» του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.
«Αυτός είναι ο τρόπος που αναγκάζετε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν για τον φόνο μου; Το αίμα του επόμενου θύματος του MBS (σ.σ. από τα αρχικά του ονόματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν) είναι στα χέρια σας», έγραψε η Τσενγκίζ σαν να το μήνυμα να είχε αναρτηθεί από τον δολοφονημένο αγαπημένο της.