Art Athina: Ψηφιοποιώντας και παγώνοντας στο χρόνο την εικαστική εμπειρία

Πρεμιέρα για μια νέα εφαρμογή στη φουάρ που σκοπό έχει να «κληροδοτήσει» στον επισκέπτη της ένα κομμάτι για πάντα.
Εξωτερική άποψη του Ζαππείου που φιλοξενεί την Art Athina κατά τη διάρκεια της περσινής φουάρ
Εξωτερική άποψη του Ζαππείου που φιλοξενεί την Art Athina κατά τη διάρκεια της περσινής φουάρ
Art Athina

Ηταν εδώ και λίγα χρόνια όταν ο Γιώργος Σταμπούλης, επισκέπτης πολλών εικαστικών διοργανώσεων στο εξωτερικό, συνειδητοποίησε ότι δυσκολευόταν να ανατρέξει στις παλιότερες απ′ αυτές μέσα από φωτογραφίες που είχε τραβήξει στο κινητό του. Γιατί; Απλούστατα διότι μια, γρήγορα τραβηγμένη, φωτογραφία σύντομα χάνεται στη ροή των απίστευτων πληροφοριών της ηλεκτρονικής μας συσκευής.

Το περιβάλλον της Artvolt
Το περιβάλλον της Artvolt
Art Athina

Κάπως έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια εφαρμογή που να παρέχει επαγγελματικές φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας του έργου τέχνης που βρίσκεται μπροστά στον θεατή, που να παρέχει πληροφορίες για τον καλλιτέχνη, για συνδέσμους και σχετικούς ιστότοπους ακόμα και διευκόλυνση της επικοινωνίας με την γκαλερί που εκπροσωπεί τον δημιουργό του έργου. Ηταν η αφορμή για να γεννηθεί το ArtVolt, που στην αρχή λειτούργησε πιλοτικά και σήμερα ψηφιοποιεί τις εικαστικές εμπειρίες από μέρη όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Γουλανδρή, το Μουσείο Μπενάκη και πολλές γνωστές αίθουσες τέχνης.

Στιγμιότυπο από την διοργάνωση του 2023
Στιγμιότυπο από την διοργάνωση του 2023
Art Athina

Η πιο πρόσφατη περίπτωση εικαστικής διοργάνωσης που συνεργάζεται με την ArtVolt είναι η Art Athina που από 19 ως 23 Σεπτεμβρίου 2024 διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο. «Θεωρούμε ότι αυτή η συνεργασία είναι ένας ακόμη λόγος ώστε το κοινό να έρθει στην φουάρ, να μάθει για τα έργα, να πάρει πληροφορίες και μετά το τέλος της διοργάνωσης ο κόσμος να παίρνει μαζί του ένα ”κομμάτι” της Art Athina», λέει ο ίδιος σημειώνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη φουάρ που επιστρατεύει τη συγκεκριμένη εφαρμογή για να ενισχύσει - και να κάνει περισσότερο διαρκείας - την εμπειρία των επισκεπτών της και επισημαίνοντας ότι είναι φιλική και εύκολη στη χρήση για περισσότερο αλλά και λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία. «Η εφαρμογή κατεβαίνει δωρεάν από το Appstore και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δημιουργήσουν αρχεία και συλλογές με τα αγαπημένα τους έργα τα οποία μπορεί κανείς να ανιχνεύσει εύκολα και γρήγορα δεδομένου του ό,τι υπάρχει αποθηκεύεται στο cloud της εφαρμογής», καταλήγει.

«Η εφαρμογή διευκολύνει πολύ την περιήγηση του κόσμου στη φουάρ», εξηγεί με τη σειρά της η Μαριλένα Κουτσούκου, διευθύντρια ανάπτυξης της Art Athina. «Πρόκειται για την επίσημη εφαρμογή της περιήγησης που προσφέρεται δωρεάν στους χρήστες χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά την τεχνική που λέγεται αναγνώριση εικόνας / image regognition. Η λογική είναι η εξής: σκανάρεις το έργο που σου αρέσει, ενημερώνεσαι για το έργο και την γκαλερί που το φιλοξενεί και στη συνέχεια ό,τι αρέσει στο χρήστη αποθηκεύεται στην εφαρμογή. Ετσι δημιουργεί ο καθένας ένα προσωπικό photo album με έργα τέχνης και μ′ αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανατρέξει και να βρει κάτι που του άρεσε χωρίς να είναι χαμένο μέσα στα άλμπουμ των ατέλειωτων φωτογραφιών στο κινητό μας», αναφέρει.

Skoufa Gallery, Nikos Angelidis, oil on canvas, 125 x 135 cm
Skoufa Gallery, Nikos Angelidis, oil on canvas, 125 x 135 cm
Odysseas Vacharidis

«Ολα αυτά σκανάροντας το έργο της φετινής φουάρ που μπορεί να αρέσει στον καθένα κι αμέσως θα εμφανιστούν οι παραπάνω πληροφορίες, συν τρόποι επικοινωνίας με τη γκαλερί, επίσης το πρόγραμμα της φουάρ, παράλληλα προγράμματα, ό,τι άλλο συμβαίνει στην Art Athina».

Σύμφωνα με την ίδια, το ιδανικό θα ήταν να κατεβάσει κανείς την εφαρμογή πριν επισκεφθεί την Art Athina. Κατά τη διάρκεια της φουάρ, ωστόσο, άνθρωποι της Artvolt αλλά και εθελοντές θα βρίσκονται έξω από το Ζάππειο για να βοηθήσουν όσους χρειάζονται να κατεβάσουν την εφαρμογή και να δώσουν τυχόν πληροφορίες, ώστε μπαίνοντας κανείς στο χώρο να μπορεί να έχει αυτή τη νέα εμπειρία.

«Η πληροφορία, λοιπόν, δεν χάνεται μετά το πέρας της έκθεσης. Μπορούμε να έχουμε το photo album στο κινητό μας - εύχρηστο - και να ανατρέχουμε σ′ αυτό όποτε θέλεουμε, Αρα, ο επισκέπτης κρατάει την εμπειρία ζωντανή....» Δεν πρόκειται, λοιπόν. για μια εφαρμογή που θα υποκαταστήσει την φυσική παρουσία.. «Το αντίθετο», λέει η κυρία Κουτσούκου. «Επιπλέον σκοπός της εφαρμογής είναι να εκπαιδεύσει και να εξοικειώσει το κοινό με την τέχνη. Δηλαδή να αποτελέσει άλλον ένα δίαυλο για να ενημερωθεί το κοινό για την τέχνη....»

Περισσότερα για την εφαρμογή εδώ .
Info:
Art Athina
19 ως και 23 Σεπτεμβρίου 2024
Ζάππειο Μέγαρο

Δημοφιλή