Η έννοια της βιώσιμης πόλης σε συνθήκες κλιματικής κρίσης αποκτά άλλη βαρύτητα και καθίσταται αναγκαία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η αστική βιωσιμότητα συγκροτείται σε οικουμενική βάση, τα συστατικά της βιώσιμης πόλης πρέπει να αναζητηθούν για την κάθε πόλη ξεχωριστά. Όπως είναι ήδη γνωστό οι πόλεις ανάλογα με το μέγεθος τους, τα γεωγραφικά και αναπτυξιακά τους χαρακτηριστικά διαφέρουν μεταξύ τους δραματικά. Αυτό όμως που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι η μικρή πόλη της Άρτας κάνει πλέον μεγάλα άλματα και διαμορφώνει έναν βιώσιμο, φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο αστικό ιστό.
Ποιες είναι όμως οι πολιτικές του Δήμου Αρταίων για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη; Την απάντηση δίνουν τα έργα ανάπλασης και αναβάθμισης μέσω της σωστής διαχείρισης των φυσικών πόρων εκ μέρους του ΟΤΑ. Η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού και η αξιοποίηση και ενεργειακή αναβάθμιση τόσο των δημοτικών κτιρίων όσο και των σχολικών μονάδων είναι ορισμένα μόνο από τα έργα μιας βιώσιμης πόλης που προστατεύει το περιβάλλον και διασφαλίζει την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Σημαντικό έργο της Ενεργειακής Κοινότητας του Δήμου Αρταίων είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη του 7ου Δημοτικού Σχολείου. Τα φωτοβολταϊκά του σχολείου έχουν συνδεθεί με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και καλύπτουν πλέον τις ενεργειακές ανάγκες δύο σχολικών μονάδων.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων με την ενσωμάτωση σύγχρονων ενεργειακών τεχνολογιών σε κτιριακές υποδομές, όπως για παράδειγμα το έργο της γεωθερμίας για τη θέρμανση, εναρμονίζουν πλήρως τις σύγχρονες εκπαιδευτικές με τις περιβαλλοντικές ανάγκες.
Και δεν είναι μόνο τα σχολεία αλλά και το κτίριο του Δημαρχείου και το Δημοτικό Κολυμβητήριο τα οποία έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά επιτυγχάνοντας συνολικά ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50%.
Επιπλέον αρκετοί δρόμοι της Άρτας, πολλά κεντρικά σημεία και κοινόχρηστοι χώροι έχουν αποκτήσει φωτισμό LED με πάνω από 400 φωτιστικά και σύστημα τηλεδιαχείρισης το οποίο θα εφαρμοστεί στο άμεσο μέλλον. Η επόμενη εύλογη ερώτηση αφορά την ωφέλεια αυτού του έργου και το πως επηρεάζει την καθημερινότητα των πολιτών. Η ριζική βελτίωση και αναβάθμιση του φωτισμού λοιπόν ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, εξοικονομεί μεγάλο μέρος ενέργειας με αποτέλεσμα ο Δήμος να εξοικονομεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην βελτίωση του περιβάλλοντος περιορίζοντας την εκπομπή ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο δημοτικός οδοφωτισμός με φωτιστικά LED αφορά ένα μεγάλο και σημαντικό έργο το οποίο μάλιστα πολύ μεγαλύτεροι Δήμοι από αυτόν της Άρτας δεν έχουν υλοποιήσει ακόμα.
Το σημαντικό αυτό έργο μάλιστα έρχεται να ολοκληρώσει η υπογειοποίηση των δικτύων της Περιφερειακής Οδού με ταυτόχρονη αφαίρεση ψηλών ιστών και εναέριων καλωδίων. Παρέμβαση που διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο ασφάλειας ιδίως τους χειμερινούς μήνες όταν τα κλαδιά των δέντρων πέφτουν στα ηλεκτροφόρα σύρματα και έχουν ως αποτέλεσμα διακοπές ρεύματος.
Τα τελευταία χρόνια η υλοποίηση της ιδέας της έξυπνης και βιώσιμης πόλης αποτελεί πρόκληση για τις σύγχρονες κοινωνίες αλλά και μεγάλη ανάγκη ώστε η σύγχρονη πόλη να ξαναγίνει βιώσιμη για τους σημερινούς κατοίκους της και αειφόρος για τις μελλοντικές γενιές. Η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο είναι μια συνεχής διαδικασία και για να υπάρξει πρέπει η πόλη του 21ου αιώνα να εγκαταλείψει το μοντέλο του 20ου αιώνα. Αφήνουμε πίσω πρακτικές όπως αυτή του «μυρίζει πίσσα όταν μυρίζουν εκλογές» και εστιάζουμε σε έργα με διάρκεια στον χρόνο και πολλαπλά ουσιαστικά οφέλη τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον. Η Άρτα μας είναι ήδη σε τροχιά πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης..
Η Δώρα Γεωργίου είναι νομικός με μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο& την Πολιτική Επιστήμη , Υποψήφια Τοπική Σύμβουλος Αρταίων.