Το να βρεις κόκκινο ελληνικό κρασί στην Νέα Υόρκη πριν από 15 χρόνια (αυτό σήμαινε ότι) θα έπρεπε να βρεθείς στον ελληνικό «θύλακα» της Αστόρια, όπου τα καταστήματα κρασιών θα μπορούσαν να καλύψουν όσο καλύτερα μπορούσαν τις προτιμήσεις των τοπικών πελατών τους και των πρόσφατων μεταναστών.
Πολλά άλλαξαν, όμως, (από τότε) και πολύ γρήγορα. «Τον Φεβρουάριο του 2021 ψωνίζοντας online από μερικά καταστήματα κρασιών στο Μανχάταν, κατάφερα να βρω 12 πανέμορφα ελληνικά κόκκινα χωρίς να φύγω από το γραφείο μου (αν και πιστέψτε με, θα έδινα οτιδήποτε αυτές τις μέρες για μια προσωπική εμπειρία αγορών)», γράφει ο Ερικ Ασίμοβ, συντάκτης του άρθρου των New York Times υμνώντας το - λιγότερο γνωστό διεθνώς σε σχέση με το λευκό - κόκκινο ελληνικό κρασί.
«Τόσο αρχαίο, μα συνάμα τόσο νέο: Απίθανα κόκκινα κρασιά από την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου που προκρίνει τα παρακάτω κρασιά δίνοντας σημασία και στην φυσική οινοποίηση:
1. Κτήμα Γαίας Πελοπόννησος, Monograph Αγιωργίτικο 2019
2. Κτήμα Στυλιανού Κρήτη, Great Mother 2018
3. Κτήμα Γλίναβος Ιωάννινα, Βλάχικο 2018
4. Κτήμα Διαμαντή Σιάτιστα, Μοσχόμαυρο 2018
5. Οινοποιείο Sant’ Or Πάτρα, Krasis 2018
6. Κτήμα Ζαφειράκη Τύρναβος, Λημνιώνα 2017
7. Αμπελώνες Κοντοζήση Καρδίτσα, Ηλιος 2015
8. Κτήμα Κυρ-Γιάννη Νάουσα, Ράμνιστα Ξινόμαυρο 2016
9. Κρασιά Σκλαβος Κεφαλλονιά, Οργίων 2017
10. Κτήμα Σιγάλας Κυκλάδες, Μαυροτράγανο Μανδηλαριά 2018
11. Οικογένεια Βαϊμάκη Μακεδονία, Mater Natura Χιλιόμαυρο 2009
12. Κτήμα Τάτση Μακεδονία, Χιλιόμαρο Old Roots 2016
ΠΗΓΗ: nytimes.com