Καθώς τα κρούσματα της Ομικρον εκρήγνυνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι υγειονομικοί που κατέχουν σημαντικές θέσεις έχουν προσφέρει αυστηρές προειδοποιήσεις για το συλλογικό μας μέλλον. Η παραλλαγή είναι τόσο μεταδοτική, που «οι περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν την COVID», ανέφερε πρόσφατα η Τζάνετ Γούντκοκ, η αναπληρώτρια επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων. Δύο χρόνια μετά την πανδημία, αυτά δεν είναι τα νέα που ήθελε (να ακούσει) κανείς. Έτσι, πολλοί άνθρωποι παρηγορούνται με τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια υποδηλώνοντας ότι η Ομικρον προκαλεί πραγματικά πιο ήπια συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές. Γίνεται πολύς λόγος γύρω από την Ομικρον, το πώς αποκτιέται και πώς την ξεπερνά κανείς.
Αλλά αυτό είναι λάθος για πολλούς λόγους, κυρίως επειδή υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά που οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για αυτήν την παραλλαγή και πώς λειτουργεί. Είναι επίσης προβληματικό γιατί η αίσθηση πολλών ανθρώπων για το τι σημαίνει να έχεις ένα «ήπιο» κρούσμα COVID-19 είναι πραγματικά... ασαφής.
Να τι πρέπει να γνωρίζουμε για το τι σημαίνουν στην πραγματικότητα ήπια συμπτώματα - και τι όχι.
Πρώτον, ο ορισμός «ήπιος» δεν είναι ξεκάθαρος.
Για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους απλούς ανθρώπους, ο όρος τείνει να φέρει στο μυαλό αρκετά διαφορετικά πράγματα.
Εσείς ή εγώ μπορεί να ακούσουμε ”ήπια” και να φανταστούμε να περάσουμε μερικές μέρες με βήχα ή συνάχι. Και μπορεί να ακούμε «μέτρια» και να σκεφτόμαστε να πέσουμε στο κρεβάτι με πυρετό για μια εβδομάδα. Αλλά οι γιατροί τείνουν να έχουν υψηλότερο πήχη για όταν κάποιος θεωρείται πραγματικά άρρωστος.
Απλώς ας δούμε τους ορισμούς των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Σύμφωνα με τον οργανισμό, μπορεί να έχουμε ένα «ήπιο» κρούσμα COVID-19 που περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνδυασμό πυρετού, βήχα, πονόλαιμου, κακουχίας ή έντονης κόπωσης, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο, ναυτία, έμετο, διάρροια ή απώλεια γεύσης και μυρωδιά.
Θεωρούμαστε «μέτρια» άρρωστοι εάν η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στο κατώτερο αναπνευστικό μας σύστημα ή τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου μας έχουν πέσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο.
Για να περιπλέξουμε περαιτέρω τα πράγματα, δεν χρησιμοποιεί κάθε ομάδα υγείας ή πάροχος υγειονομικής περίθαλψης ακριβώς τους ίδιους όρους. Μερικοί αναφέρονται σε «σοβαρή» έναντι «μη σοβαρή» ασθένεια. Όλα αυτά είναι σημαντικό να τα έχουμε υπόψη μας καθώς διαβάζουμε ειδήσεις σχετικά με την ήπια COVID-19 και σκεφτόμαστε τι μπορεί να σημαίνει μια περίπτωση για εμάς ή την οικογένειά μας.
Ετσι, θα μπορούσαμε να έχουμε «ήπια» COVID και να μην μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι.
Κάποια από την ορολογία γύρω από τη σοβαρότητα της COVID-19 είναι ρευστή, αλλά ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το να έχουμε ήπια COVID-19 δεν είναι το ίδιο πράγμα με ένα ασυμπτωματικό κρούσμα. Ο ασυμπτωματικός ασθενής με COVID-19 σημαίνει ότι δεν αναπτύσσει κανένα σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.
Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές με την παραλλαγή Ομικρον, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα - και η παρακολούθηση της ασυμπτωματικής μετάδοσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο τακτικά κάνουμε τεστ.
Οι ήπιες λοιμώξεις, από την άλλη, υπάρχουν σε ένα φάσμα. Μπορεί να νιώθουμε λίγες μέρες ότι είμαστε «off», σαν να έχουμε ένα κρύωμα. Ή θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε πολύ απαίσια, σαν να έχουμε μια κακιά γρίπη.
«Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορούμε ή όχι να αναρρώσουμε στο σπίτι», λέει στην HuffPost ο Καρλ Λάμπερτ τζ., οικογενειακός γιατρός με έδρα το Σικάγο. Εάν μπορούμε - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε πραγματικά σε θέση να κάνουμε τίποτα και χρειαζόμαστε μέρες ή και εβδομάδες ανάπαυσης, υγρών και φαρμακευτικής αγωγής - εξακολουθούμε να έχουμε μια «ήπια» περίπτωση.
«Όταν μιλάω με ασθενείς, εξηγώ ότι η μέτρια ή σοβαρή κατάσταση σημαίνει ότι θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο και να μας κρατήσουν για να μας παρακολουθούν», εξηγεί.
Η ήπια (και ακόμη και ασυμπτωματική) ασθένεια έχει οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές
Ένας άλλος λόγος για να λάβουμε σοβαρά υπόψη την COVID-19 είναι η ξεκάθαρη απόδειξη ότι ακόμη και άτομα χωρίς συμπτώματα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης τους έχουν αναπτύξει COVID-19 μακράς διάρκειας.
Μελέτες από το περασμένο καλοκαίρι έδειξαν ότι περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών με ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά συνέχισαν να εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα, όπως ομιχλώδες εγκέφαλο, ημικρανία και κόπωση.
Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν τη σύνδεση μεταξύ της ήπιας ασθένειας που προκαλεί η παραλλαγή Ομικρον και της COVID-19 μακράς διάρκειας. Ακόμα κι αν οι μελέτες τελικά δεν δείξουν ότι συμβαίνει αυτό, υπάρχουν πρόσφατες ανέκδοτες ενδείξεις για άτομα που παλεύουν με «ήπιες» λοιμώξεις που τους έχουν κάνει τουλάχιστον (να αισθάνονται) άθλια για έναν μήνα ή περισσότερο.
Τα εμβόλια μας προστατεύουν από το να αρρωστήσουμε πραγματικά
Οπότε, ναι, ένα ήπιο κρούσμα COVID-19 μπορεί να μας βγάλει νοκ-άουτ για μια ή δύο εβδομάδες. Αυτό δεν είναι διασκεδαστικό και μπορεί να είναι μια σημαντική πρόκληση ως προς ζητήματα της καθημερινότητάς μας. Ο εμβολιασμός μας βοηθά να διασφαλίσουμε ότι η ασθένειά μας δεν εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο εμβολιασμός συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης COVID-19 μακράς διάρκειας.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εκτινάσσονται στα ύψη αυτή τη στιγμή (σ.σ. στις ΗΠΑ) και υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις από μέρη που επλήγησαν σκληρά από την Ομικρον στην αρχή της τρέχουσας αύξησης ότι και οι θάνατοι ενδέχεται να αρχίσουν να αυξάνονται.
Αλλά ο κίνδυνος είναι απλώς πολύ μεγαλύτερος εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι έχουμε 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάμε στο νοσοκομείο εάν δεν έχουμε εμβολιαστεί κατά της COVID-19. Εάν, από την άλλη πλευρά, είμαστε εμβολιασμένοι και έχουμε κάνει και την ενισχυτική δόση, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα.
«Οι ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα είναι συνήθως ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί και κάνει και την τρίτη δόση», λέει ο Λάμπερτ.