Εξακολουθούμε να ρίχνουμε φύλλα στεγνωτηρίου στις πλύσεις των ρούχων μας; Αν ναι, ίσως έχει έρθει η στιγμή να ... μην το ξανακάνουμε.
Μπορεί να χρησιμοποιούσαμε φύλλα στεγνωτηρίου για να μαλακώσουμε, να προσθέσουμε άρωμα ή να αφαιρέσουμε συστατικά από τα ρούχα μας. Αλλά αυτό που πιθανότατα δεν συνειδητοποιούμε είναι ότι αυτά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στα ρούχα μας, στο στεγνωτήριο και, το πιο σημαντικό, στο περιβάλλον.
Πρώτον, τα φύλλα στεγνωτηρίου στην πραγματικότητα δεν κάνουν τα ρούχα μας πιο μαλακά, αν και μπορεί να το πιστεύουμε αυτό, λέει ο Πάτρικ Ρίτσαρντσον του The Laundry Evangelist. Τα φύλλα είναι επικαλυμμένα με ένα χημικό διάλυμα που μεταφέρεται στα ρούχα μας όταν θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του κύκλου στεγνώματος.
«Είναι η επίστρωση που πηγαίνει στο ύφασμα κι έτσι έχει απαλή αίσθηση», είπε ο Ρίτσαρντσον, συγγραφέας του «Laundry Love». «Είναι το ίδιο σαν να βάζουμε ένα παχύ στρώμα λοσιόν στο χέρι μας. Το δέρμα μας δεν είναι στην πραγματικότητα πιο απαλό, απλά το νιώθουμε πιο απαλό».
Με τον καιρό, αυτά τα υπολείμματα συσσωρεύονται στα ρούχα μας. Όπως ανέφερε η ειδικός σε εσώρουχα Κόρα Χάρινγκτον στο Twitter το 2021, τα φύλλα στεγνωτηρίου είναι «στην καλύτερη περίπτωση, απολύτως άχρηστα» και, το πιο σημαντικό, «κάνουν πραγματική ζημιά στα ρούχα μας»...
«Λειτουργούν βάζοντας μια μεμβράνη λιπιδίων και αρωμάτων στα ρούχα μας, τα οποία συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να συμβάλουν στο να μυρίζουν τα ρούχα και οι πετσέτες μας ”μούχλα” ή να φαίνονται ”μπαγιάτικα” ακόμα και μετά το πλύσιμο και το στέγνωμα», δηλώνει ο Χάρινγκτον συγγραφέας του βιβλίου :«Με λεπτομέρειες εκ των έσω: Πώς να επιλέξουμε, να φορέσουμε και να αγαπήσουμε τα εσώρουχα» στη HuffPost μέσω email.
«Κι αν μοιραζόμαστε ένα μηχάνημα μα άλλους - όπως το κάνω εγώ - αυτά τα λιπίδια και τα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν αρκετά τα ρούχα των άλλων». (Επιπλέον, οι μυρωδιές και άλλα συστατικά σε σεντόνια στεγνωτηρίου μπορεί να είναι ερεθιστικά σε ορισμένα άτομα με άσθμα, αλλεργίες, ημικρανίες ή ευαίσθητο δέρμα.)
Αυτή η χημική επίστρωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ιδιότητες ορισμένων υφασμάτων, δηλώνει ο Σουμίτ Μαντάλ, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα που ειδικεύεται στην επιστήμη της κλωστοϋφαντουργίας. Για παράδειγμα, μπορεί να κάνει τις πετσέτες λιγότερο απορροφητικές, να στεγνώσει τον αθλητικό μας εξοπλισμό κ.α.
Τι να χρησιμοποιήσουμε αντί αυτών
Η πιο δημοφιλής εναλλακτική είναι οι μάλλινες μπάλες στεγνώματος. Αναπηδούν από τα ρούχα και τα λευκά είδη, μαλακώνουν τις ίνες και θεωρούνται πιο βιώσιμη επιλογή επειδή μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν πολλές φορές — έως και μερικά χρόνια, ανάλογα με το πόσο συχνά πλένουμε τα ρούχα μας.
«Απλώς τις πετάμε στο στεγνωτήριο με τα υγρά ρούχα μας και τις αφήνουμε να κάνουν δουλειά», λέει ο Χάρινγκτον. «Οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι συχνά τα ρούχα τους στεγνώνουν γρηγορότερα με τις μάλλινες μπάλες και, φυσικά, σε αντίθεση με τα φύλλα στεγνωτηρίου, είναι επαναχρησιμοποιήσιμες και βιοδιασπώμενες».
Επειδή οι μάλλινες μπάλες μειώνουν το χρόνο στεγνώματος, τα ρούχα μας δεν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό - εκτός από το γεγονός ότι δεν αφήνουν χημικά υπολείμματα - τα καθιστά επίσης καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση της μακροζωίας των ενδυμάτων μας.
Ωστόσο, εάν είμαστε αλλεργικοί στο μαλλί ή το αποφεύγουμε επειδή είμαστε βέγκαν, υπάρχουν επίσης επαναχρησιμοποιήσιμες πλαστικές εκδόσεις.
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξουε: Οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων από ό,τι χρειάζονται. Η υπερβολική χρήση μπορεί να κάνει τα ρούχα να τα νιώθουμε λιγότερο μαλακά λέει ο Ρίτσαρντσον... Εάν αρχικά χρησιμοποιούμε λιγότερο απορρυπαντικό, τότε τα ρούχα μας θα παραμείνουν πιο μαλακά χωρίς να χρειάζεται να εισάγουμε πρόσθετα προϊόντα...
Η Χάρινγκτον προτιμά να κρατά τη ρουτίνα του πλυσίματος ρούχων όσο πιο απλή γίνεται. Συνιστά να μην χρησιμοποιούμε τίποτα στη θέση των φύλλων στεγνωτηρίου (αλλά, ναι, να χρησιμοποιούμε μάλλινες μπάλες «αν πρέπει»). Πιστεύει ότι τα ρούχα δεν χρειάζεται να είναι «πολύ αρωματικά» – μπορούν «απλώς να είναι καθαρά». Αυτές οι μικρές τροποποιήσεις στον τρόπο που πλένουμε τα ρούχα μας μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση μακροπρόθεσμα.
«Η αποφυγή των φύλλων σεντονιών στεγνωτηρίου, ωστόσο, είναι εύκολο να γίνει, και κάνει σημαντική διαφορά στην ποιότητα και τη μακροζωία των ρούχων μας», είπε ο Χάρινγκτον. «Δεν νομίζω ότι η βιωσιμότητα ή οι καλύτερες επιλογές σε σχέση με το πως αντιμετωπίζουμε τη μόδα πρέπει να είναι κάτι περίπλοκο κι επαχθές. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με πολύ προσιτά βήματα».