Άσυλο: Πρώτη ματιά στο νέο νομοσχέδιο - Πέντε παρατηρήσεις για τις επερχόμενες αλλαγές

Οι αλλαγές που μπορεί να διαπιστώσει κάποιος με την πρώτη ανάγνωση, ενώ προβλέπεται έντονη δημόσια συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο περί ασύλου.
Oικογένειες με παιδιά έτοιμες να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Ελευσίνας μετά το ταξίδι από τη Σάμο... Και αυτοί θα μπουν στην ουρά των αιτήσεων για άσυλο.
Oικογένειες με παιδιά έτοιμες να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Ελευσίνας μετά το ταξίδι από τη Σάμο... Και αυτοί θα μπουν στην ουρά των αιτήσεων για άσυλο.
NurPhoto via Getty Images

Από τα 14 σημεία στο ενημερωτικό σημείωμα που έλαβαν οι δημοσιογράφοι από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ξεχωρίζουμε σε πρώτο χρόνο πέντε αλλαγές, οι οποίες φαίνεται να κάνουν τη διαφορά - αν και θα ακολουθήσει σίγουρα δημόσιος διάλογος και ανάλυση από νομικούς επιστήμονες εις βάθος.

- Γίνεται λόγος για «πραγματικά ευάλωτα άτομα», χωρίς να τίθεται αυτό σε αντίστιξη με όσα ίσχυαν ή εφαρμόστηκαν στο παρελθόν. Ωστόσο, είναι σαφές το υπονοούμενο...ότι στο παρελθόν χορηγήθηκε ή εξετάστηκε το ενδεχόμενο να δοθεί άσυλο και σε μη «πραγματικά ευάλωτα άτομα».

- Προβλέπεται και προσδιορίζεται το «καθήκον» να συνεργάζοναι με τις εθνικές αρχές οι ατούντες: Αυτό σημαίνει, ότι όσοι δεν είναι συνεργάσιμοι ενδέχεται να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα;

- Υπάρχει ειδική αναφορά στην ενσωμάτωση των αιτούντων στην ελληνική κοινωνία, μέσω ρυθμίσων για πρόσβαση σε εργασία και εκπαίδευση. Ακούγεται αυτονόητο, αλλά μέχρι σήμερα η Ελλάδα υστερούσε δραματικά σε αυτό τον τομέα - όπου μόνο ορισμένες ΜΚΟ «το πάλευαν».

- Υπάρχει πρόνοια για «διασφάλιση οικογενειακής ενότητας». Επιτέλους! Η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέπει πρακτικές που παραπέμπουν σε λογικές Τραμπ, με παιδιά να χωρίζονται από μάνες...

- Γίνεται τέλος αναφορά σε «κυρώσεις για βίαιες συμπεριφορές σε Κέντρα και Δομές». Προφανώς, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα (πολλά) κρούσματα βίας, που καταλήγουν σε άγριες συμπλοκές με νεκρούς και τραυματίες. Από μόνες τους, ωστόσο, οι κυρώσεις δεν αρκούν. Πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να μην φιλοξενούνται στα κέντρα χιλιάδες υπεράριθμοι. Γιατί από εκεί ξεκινούν όλα.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο νόμου για το άσυλο

Δημοφιλή