Ασυγκράτητος ο Τσαβούσογλου: Ή δέχονται την πρόταση Ακιντζί ή συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Η νέα θεωρία Τσαβούσογλου για τους «κακούς Κυπρίους» και την Τουρκία σε ρόλο...«θύματος»!
ASSOCIATED PRESS

«Σε περίπτωση που οι ελληνοκύπριοι αρνηθούν την πρόταση του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου, η Τουρκία θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κύπρου», έγραψε σε άρθρο του στην Κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Kıbrıs Postası (Cyprus Post), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Διακηρύσσει, ακόμη, ότι τα τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα θα συνεχίσουν το έργο τους σε οικόπεδα που έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος «με αποφασιστικότητα και δίχως αλλαγή», μέχρι η Λευκωσία «να πάψει να θεωρεί τον εαυτό της αποκλειστικό παίκτη στην περιοχή και αποδεχθεί το σχέδιο Ακιντζί».

Το μήνυμα του Τσαβούσογλου - πέρα από τον απροκάλυπτο εκβιασμό - μπορεί να εκληφθεί μόνο ως κακό ανέκδοτο. Λίγες ώρες πριν αρχίσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών καλούνται να απευθύνουν κοινή προειδοποίηση στην Άγκυρα με την Κύπρο να ζητάει έμπρακτη στήριξη με πρόβλεψη για στοχευμένα μέτρα απέναντι στις παράνομες πρακτικές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι η Κύπρος είναι ο...«θύτης» και η Άγκυρα το «θύμα».

To πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο
To πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» συνοδευόμενο από τουρκικό πολεμικό πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο
ASSOCIATED PRESS

Πέρα από το εξοργιστιικό της υπόθεσης, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (που θα καθίσει για πρώτη φορά στο τραπέζι με τους ομολόγους του) καλείται να συνεργαστεί με τον Κύπριο ομόλογό του και να συντονίσουν τον βηματισμό Αθήνας - Λευκωσίας, σε μία από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις των τελευταίων ετών. Οι «28» δεν έχουν συμφωνήσει για το πως θα «απαντήσουν» στην τουρκική πλευρά, καθώς υπάρχουν φωνές που ζητούν ευνοϊκή μεταχείριση για την Αγκυρα παρά τις προκλήσεις (η σημαντικότερη από αυτές είναι η Βρετανία) με το επιχείρημα ότι η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και πρέπει να διαφυλαχθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό και την συγκράτηση των ροών.

Ints Kalnins / Reuters

Προκλήσεων συνέχεια

Ωστόσο, ο Τσαβούσογλου φαίνεται ότι εξαιρεί από την πρόταση Ακιντζί το γεωτρύπανο «Φατίχ», το οποίο εκτελεί γεώτρηση ανοιχτά της Πάφου, σε περιοχή που η Τουρκία διεκδικεί ως τμήμα της υφαλοκρηπίδας της και δεν σχετίζεται με το ψευδοκράτος. Το δεύτερο γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», δρα ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα «προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της», προσθέτοντας πως συνιστά λάθος να συνδέεται αυτό το ζήτημα με το Κυπριακό.

Στις καταγγελίες της Λευκωσίας, ότι η γεώτρηση του «Φατίχ» πραγματοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός εξωτερικών της γείτονος χώρας απαντά ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία οριοθέτησης που να την εμποδίζει.

«Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στις περιοχές όπου έχουμε δικαιώματα τόσο γεωγραφικά όσο και νομικά από το 2014», αναφέρει.

Κοινοτική πηγή που μίλησε στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε νωρίτερα πως η γεώτρηση του Φατίχ αποδείχτηκε «επιτυχής». Δεν είναι σαφές τι είδους κοίτασμα μπορεί να υπάρχει στην περιοχή και εάν είναι εμπορικά αξιοποιήσιμο.

ASSOCIATED PRESS

Εθνικό Συμβούλιο αύριο στην Λευκωσία

Η πρόταση Ακντζί - που ισοδυναμεί πρακτικά με συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση, ανεξαρτήτως επίλυσης του Κυπριακού... - βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος συγκαλεί το Συμβούλιο Αρχηγών αύριο (16 Ιουλίου) προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις. Στα τέλη του Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Κύπρο η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει σήμερα (Δευτέρα 15 Ιουλίου) τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες , στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι υπουργοί καλούνται να προσδιορίσουν «στοχευμένες κυρώσεις» - κατά την ορολογία της κοινής απόφασης των ηγετών - σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα λάβει μέρος για πρώτη φορά ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας.

Πηγές: Anadolu, philenews

Δημοφιλή