Ασφυκτική παραμένει η πίεση από την πανδημία στη Θεσσαλονίκη, με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, να ανακοινώνει ένταξη 50 νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, να απευθύνει έκκληση για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.
Ο κ. Κικίλιας δήλωσε πως πενήντα νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19: Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.
Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό. Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν».
Ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όπου η θετικότητα του ιού είναι στο 32%. Ωστόσο, όπως είπε, «κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του ΕΣΥ», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν 297 κενές θέσεις σε ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια, ενώ διέψευσε τις ανακοινώσεις για κατάρρευση του ΑΧΕΠΑ .
Από πλευράς του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, επισκέφθηκε τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της πόλης, όπου συμμετείχε σε συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας.
«Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων για μετακινήσεις χωρίς ιδιαίτερο λόγο, κάνω έκκληση γι′ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται ν′ αντέξουμε, πρέπει ν′ αντέξουμε ακόμη λίγους μήνες χωρίς άλλες απώλειες. Πλησιάζουμε το τέλος αυτού του εφιάλτη. Υπομονή και προσπάθεια για να γυρίσουμε σελίδα όλοι μαζί».
Όπως τόνισε ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με ανώτερα και ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από όλη τη βόρεια Ελλάδα έδωσε οδηγίες να υπάρξει εντατικοποίηση της εφαρμογής και εποπτείας των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.
Αναφερόμενος σε κρούσματα που εντοπίστηκαν στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την προστασία των αστυνομικών και τα μέτρα αυτά ενισχύονται, ενώ γνωστοποίησε ότι έχουν αποσταλεί από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας χιλιάδες τεστ COVID αποκλειστικά για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, και τις επόμενες μέρες θα διενεργηθούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη: Όπως αναφέρεται, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο κατάργησης των sms και επιστροφής σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, μεταξύ των ωρών 21:00- 05:00, όπως είχε επιβληθεί πριν από το γενικό lockdown, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία του πληθυσμού. Με βάση αυτά τα μέτρα, πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν κατά την ώρα της απαγόρευσης μόνο εάν πρέπει να μεταβούν στην εργασία τους ή συντρέχει σημαντικός λόγος ( ζήτημα υγείας). Επίσης συζητείται και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, καθώς η λειτουργία τους φαίνεται να συμβάλλει στην κινητικότητα κατά το δεύτερο lockdown.
Έκκληση από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης προς ιδιώτες γιατρούς
Στο μεταξύ, έκκληση προς ιδιώτες γιατρούς να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών απηύθυνε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, «η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της πανδημίας covid που καλπάζει, χρήζει επιτακτικής συμβολής όλων μας απέναντι στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν. Ήδη, όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ ανεξαρτήτου ειδικότητας, καλούνται να συμβάλουν στη νοσηλεία ασθενών με COVID19. Καλούμε όλους τους ιδιώτες συναδέλφους, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια, υπηρετώντας τον όρκο του Ιπποκράτη που έχουμε δώσει».
Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας και του υπουργού Υγείας, η απασχόληση θα γίνει με συγκεκριμένους όρους οι οποίοι είναι οι εξής:
1) Αμοιβή 2.000 ευρώ/μήνα ακατάσχετη και αφορολόγητη
2) Δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή
3) Σύμβαση 6 + 6 μήνες.
4) Δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ’ οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ
Όπως σημειώνεται κατάταξη σε βαθμίδα θα γίνεται αναλόγως των προσόντων, ενώ δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)