Άσκηση και άνοια: Εξι ασκήσεις που κρατούν τον εγκέφαλο ενεργό

Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να την κάνουμε την σωματική άσκηση μέρος της καθημερινότητάς μας είναι τώρα.
.
FatCamera via Getty Images
.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από την ανάπτυξη της άνοιας.

Ωστόσο, αν και έχουν παρατηρήσει ένα γενικό μοτίβο μειωμένου κινδύνου (λόγω της εξάσκησης) οι μελέτες σχετικά με το θέμα είναι λίγες – και συχνά αντικρουόμενες – με μικρή συναίνεση σχετικά με τον τύπο, τη συχνότητα ή την ένταση της άσκησης που θα μπορούσε να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Οπως γράφει η Νάντια Μαύρου, γυμνάστρια, με έδρα τον Πύργο:

«Δεν υπάρχει πραγματική σαφής ”συνταγή” που μπορούμε να παρέχουμε για σωματική δραστηριότητα», έχει δηλώσει ο δρ Τζοέλ Σαλινάς επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία ατόμων με άνοια.

Ωστόσο η σωματική άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας και οι ειδικοί λένε ότι η καλύτερη στιγμή για να αρχίσουμε να την κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας είναι τώρα.

Σύμφωνα με έρευνες ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας μειώθηκε κατά 35% σε άτομα που συμμετείχαν τακτικά σε έντονες δραστηριότητες όπως άσκηση και αθλήματα, ενώ σε όσους έκαναν τακτικά δουλειές του σπιτιού φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 21%.

Σύμφωνα με τον Χουάν Σογκ, συγγραφέα μελέτης που δημοσιεύθηκε στους New York Times, ακόμη και οι άνθρωποι των οποίων το γενετικό ιστορικό συνδέεται με πιθανούς κινδύνους άνοιας θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη σωματική δραστηριότητα για να μειώσουν την προδιάθεσή τους.

Εξι ασκήσεις για τη μείωση του κινδύνου άνοιας

Μερικές από τις ασκήσεις που ακολουθούν για την άνοια, συστήνεται ότι πρέπει να τις προσθέσουμε στις συνήθειές μας, σύμφωνα με τους Τζονχένρι και Σίλκι Σάιν Παχλαβάνι, κλινικό καθηγητή συμπεριφορικής νευρολογίας και νευροψυχιατρικής στο Weill Cornell Medicine.

  • Περπάτημα, δυναμικό βάδισμα ή τρέξιμο
  • Ποδήλατο ή στατικό ποδήλατο γυμναστικής
  • Κολύμβηση
  • Pilates
  • Αερόβια μηχανήματα όπως το ελλειπτικό
  • Κυκλική προπόνηση

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν προσφάτως προσπάθησαν να προσδιορίσουν τους τύπους, τις εντάσεις και τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας που παρέχουν την πιο συνολική προστασία από την άνοια.

Αυτές οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, σε πολλές μορφές, παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ασκούνταν τακτικά – ως άσκηση ορίζεται η συμμετοχή σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση, ο χορός, η συμμετοχή σε αθλήματα ή η άσκηση στο γυμναστήριο – είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.

Ο Λε Σι, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου ανέφερε «συνιστούμε στους ανθρώπους να κάνουν την άσκηση που τους αρέσει»

Η έντονη άσκηση φαίνεται να είναι καλύτερη, αλλά ακόμη και άσκηση, όπως οι δουλειές του σπιτιού μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος. Και παραδόξως, είναι εξίσου αποτελεσματικό στη μείωση του κινδύνου σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό άνοιας.

Οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης ως παιδιά είχαν και υψηλότερα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας στη ενήλικη ζωή τους, κάτι που υποδηλώνει ότι η καθιέρωση μιας δια βίου συνήθειας σωματικής δραστηριότητας θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου.

Έτσι εδραιώνεται η ιδέα ότι η τακτική, δια βίου σωματική δραστηριότητα, σε όλες τις μορφές της, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου άνοιας, ακόμη και για άτομα που ταξινομούνται ως υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον δρ Ουέιντρομπ, «ο εγκέφαλός μας είναι μέρος του σώματός μας και πρόκειται να επωφεληθεί από ο,τιδήποτε κάνουμε που είναι καλό για τη γενική μας υγεία».

Οτιδήποτε οξυγονώνει την καρδιά οξυγονώνει και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Έτσι οποιαδήποτε μορφή άσκησης η οποία μας ευχαριστεί, ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς στην μέτρια ένταση (στο 70 τοις 100 της καρδιακής συχνότητας) και αυξάνει την συγκέντρωση, μπορεί να βοηθήσει και να συμβάλει ενεργά στην πρόληψη της άνοιας.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης τόσο σε σωματικό, όσο και σε γνωστικό επίπεδο και η καλύτερη στιγμή για να δραστηριοποιηθούμε, είναι τώρα!

ΠΗΓΗ: fmh.gr