Οι ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής έχουν πλέον τόση ένταση, ώστε ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία η καθημερινότητα επιβαρύνεται μόνο από το στρες (και όχι, για παράδειγμα, από παραμέτρους άλλες, όπως η κατάθλιψη), τα αισθήματα της χαράς, της εκπλήρωσης και της ικανοποίησης βρίσκονται υπό συνεχή δοκιμασία.
Κι όμως, σύμφωνα με το BBC, η αποκαλούμενη «θετική ψυχολογία» είναι πλέον είκοσι χρονών και μπορεί να προσφέρει αμέτρητες τεχνικές για να την ενίσχυση της διάθεσης μας.
Και εάν το πρώτο ερώτημα είναι, ναι, αλλά πότε θα βρούμε χρόνο για να τις ακολουθήσουμε, η δρ. Sandi Mann, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire, αξιοποιώντας την εμπειρία της ως κλινικής ψυχολόγου, προτείνει στο βιβλίο της με τίτλο «Ten Minutes to Happiness» ένα πρόγραμμα σε καθημερινή βάση και έξι στάδια.
Επί της ουσίας, η Mann προτείνει να αφιερώνουμε δέκα λεπτά την ημέρα εστιάζοντας στα θετικά πράγματα που μας συμβαίνουν.
Και να τα καταγράφουμε.
Περνώντας μόλις 10 λεπτά για να συμπληρώσουμε το περιοδικό ευτυχίας μας κάθε μέρα, θα δημιουργήσουμε ένα αρχείο των εμπειριών μας σε έξι, απλά στάδια, έξι πεδία:
-Ευχαρίστηση: Πράγματα που απόλαυσα μέσα στην ημέρα.
-Θετικές στιγμές: Καλά σχόλια, ακόμη και έπαινοι που έλαβα.
- Lucky Me: Η τυχερή στιγμή της ημέρας.
-Επιτεύγματα: Η στιγμή που είπα στον εαυτό μου «καλά το έκανες», όσο μικρό κι αν ήταν αυτό που πέτυχα.
-Ευγνωμοσύνη: Μετρώντας όλα όσα ήδη έχω.
-Τυχαίες πράξεις ευγένειας και καλοσύνης: Η καλή πράξη της ημέρας.
Το πρόγραμμα ως επί το πλείστον βασίζεται σε έναν τεράστιο όγκο επιστημονικών ερευνών σύμφωνα με τις οποίες, στην περίπτωση που αφιερώνουμε λίγο χρόνο -έστω δέκα λεπτά- για να επανεκτιμήσουμε την ημέρα μας η νοοτροπία και η διάθεση μας σταδιακά βελτιώνονται.
Όταν αισθανόμαστε «πεσμένοι», είναι εύκολο να παραβλέψουμε τα πράγματα που πηγαίνουν καλά στη ζωή μας και η τήρηση ενός τέτοιου «περιοδικού» τα επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα μας.
Επιπλέον, η επαναλαμβανόμενη ανάγνωση αυτού του «ημερολογίου», σύμφωνα με τη Sandi Mann, πέρα από το boost στη διάθεση μας, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και στο μέλλον.
Χάρη στην «συνειρμική» μνήμη, η σκοτεινή διάθεση -που προκαλείται από ένα κακό γεγονός- μπορεί να οδηγήσει τη σκέψη και σε άλλες πηγές άγχους και δυστυχίας. Όποτε συμβαίνει αυτό, η περιήγηση στις σελίδες του περιοδικού μας μπορεί να μας βγάλει έξω από το σπιράλ της καθόδου.
Όπως επισημαίνει η Mann, το δεκάλεπτο καθημερινό review δεν μπορεί να κάνει θαύματα και τονίζει ότι, όποιος έχει την υποψία ότι, πιθανώς υποφέρει από κατάθλιψη πρέπει να ζητήσει ιατρική περίθαλψη.