Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, είπε πως η πρότασή του να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα με το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για αυτήν, έγινε αποδεκτή στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Άμυνας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σε ανάρτησή του, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., σήμερα στις Βρυξέλλες, κατά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή επιχείρηση ‘Ασπίδες’ στην Ερυθρά Θάλασσα, ενημέρωσα τους ομολόγους μου ότι η Ελλάδα προσφέρει το στρατηγείο της Λάρισας, ως στρατηγείο για την επιχείρηση, καθώς επίσης ότι έχει την ετοιμότητα να αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης. Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή».
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι αναμένει από τους υπουργούς Εξωτερικών του μπλοκ να υπογράψουν την αποστολή όταν συναντηθούν στις 19 Φεβρουαρίου. Οι αξιωματούχοι λένε ότι επτά χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να παράσχουν πλοία ή αεροπλάνα. Το Βέλγιο έχει ήδη δεσμευτεί να στείλει μια φρεγάτα. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Γερμανία.
Ο Μπορέλ επιμένει ότι η αποστολή της ΕΕ -που ονομάστηκε «Ασπίδες», από τα ελληνικά- δεν θα συμμετάσχει σε στρατιωτικά πλήγματα και θα επιχειρεί μόνο στη θάλασσα.
«Αυτός είναι ο σκοπός: η προστασία των πλοίων. Η αναχαίτιση των επιθέσεων κατά των πλοίων. Να μην συμμετέχουν σε κανενός είδους δράση κατά των Χούθι. Μόνο παρεμπόδιση των επιθέσεων των Χούθι», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους πριν προεδρεύσει σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Γ. Γεραπετρίτης: Συνοδευτικός και αμυντικός ο χαρακτήρας συμμετοχής της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα
«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή».
Αυτό δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών και ’Αμυνας της Βουλής ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημερώνοντας τα μέλη της για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Παράλληλα, τόνισε ότι «η χώρα μας, για λόγους συμβολικούς αλλά και ουσίας θα συμμετέχει με μία φρεγάτα με αμιγώς συνοδευτικό και αμυντικό χαρακτήρα στον στόλο των αμερικανών και των άγγλων στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα συνδράμει και θα στηρίξει όλες τις ευρωπαϊκές και αραβικές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίζουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».
Όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, « η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ενώ οι ενέργειες των Χούθι έχουν δημιουργήσει σημαντικότατα προβλήματα στη ναυσιπλοΐα», και πρόσθεσε ότι «η διαρκής αυτή απειλή προκαλεί επιβάρυνση στο διαμετακομιστικό εμπόριο και στα ασφάλιστρα των πλοίων, με συνέπεια να υπάρχει επιβάρυνση στα εμπορεύματα αλλά και στα δημοσιονομικά των χωρών».
«Ήδη υπάρχει σημαντική οικονομική ύφεση στην Αίγυπτο λόγω και της διώρυγας του Σουέζ, αλλά προβλήματα παρατηρούνται και στις οικονομίες της Ιορδανίας και του Λιβάνου», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Στις αιτιάσεις να μην πάει η ελληνική φρεγάτα στην επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα ο κ. Γεραπετρίτης σχολίασε χαρακτηριστικά:
«Υπάρχει κάποια πλευρά του κοινοβουλίου η οποία θεωρεί ότι δεν είναι χρέος της πατρίδας να στηρίξει τα ελληνικά εμπορικά πλοία και τους έλληνες ναυτικούς; Θεωρείτε δηλαδή ότι δεν έχει χρέος η χώρα να προστατεύσει εκείνο για το οποίο επερώμεθα ότι έχουμε μια ισχυρή ναυτιλία; Θα πρέπει να αφήσουμε την ελληνική ναυτιλία; Θέλετε να κρυφτούμε πίσω από εκείνους οι οποίοι θα είναι στην αποστολή και εμείς να καθίσουμε αναπαυτικά και να πούμε να κάνουν εκείνοι τη δουλειά; Η απάντηση λοιπόν της ελληνικής πολιτείας είναι αυστηρή και συνεπής. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα να προστατεύσει την ελληνική εμπορική ναυτιλία και τους έλληνες ναυτικούς».
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press