Aspides: Στη φρεγάτα «Ύδρα», εν πλω στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Νίκος Δένδιας

Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΝ.
.
.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Επίσκεψη στη φρεγάτα «Ύδρα», εν πλω στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES, πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνεται από την κυβέρνηση στην ελληνική συμμετοχή στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αποστολή του είδους της που έχει διοργανωθεί ως τώρα, σε μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» περιοχή του πλανήτη, δεδομένου του πολέμου στη Γάζα και των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης κατά σκαφών που διέρχονται από τη συγκεκριμένη, ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία και το διεθνές εμπόριο, θαλάσσια αρτηρία.

Ο υπουργός συνοδεύτηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ. Χούπη, και τον Αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δ.Ε. Κατάρα και μετέβησαν στο ελληνικό πολεμικό με ελικόπτερο. H ελληνική φρεγάτα, που συμμετέχει στη μεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση στην περιοχή, απέπλευσε από το λιμάνι του Τζιμπουτί και ήδη βρίσκεται στην περιοχή των επιχειρήσεων για εκτέλεση αποστολής συνοδείας- προστασίας. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι περιπολίες της αρχίζουν αυτή την εβδομάδα, με το σκάφος να βρίσκεται σε διαρκή επαφή με το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης, στη Λάρισα, και με τον Ιταλό υποναύαρχο που έχει τη διοίκηση επί του πεδίου. Όπως έγινε γνωστό, το ελληνικό πολεμικό έπλεε κοντά στη γερμανική φρεγάτα Hessen, και βρίσκονταν στα ανοιχτά των νοτίων ακτών του Άντεν.

.
.
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η επιχείρηση εγκρίθηκε και επίσημα από τους ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως διοικητής επιχείρησης ορίστηκε Έλληνας αξιωματικός, με το επιχειρησιακό στρατηγείο να βρίσκεται στη Λάρισα.

O κ. Δένδιας, στο πλαίσιο πρόσφατης συνέντευξής του στη «Ναυτεμπορική», είχε αναγνωρίσει πως η φρεγάτα βρίσκεται σε μια αποστολή η οποία «εμπεριέχει κινδύνους», ωστόσο τόνισε πως η «Ύδρα» διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας και «σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως η φρεγάτα δεν βρίσκεται εκεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα άλλων κρατών ούτε για να κάνει «επίδειξη σημαίας», μα για να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα «ως μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον πλανήτη, την ασφάλεια των ναυτικών μας και την ελευθερία των οδών εφοδιασμού της Ελλάδας, που επηρεάζουν το κόστος ζωής και την αξία της χώρας ως διαμετακομιστικού κόμβου» και ότι εντάσσεται στην Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική και στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας.

Φρεγάτα «Ύδρα»

Η ελληνική φρεγάτα είναι το παλαιότερο σκάφος του ευρωπαϊκού στολίσκου της αποστολής, ωστόσο, πέραν των απαραίτητων δοκιμών για τα συστήματα του σκάφους, οι δυνατότητές της αναβαθμίστηκαν εν όψει της αποστολής (με έμφαση στην προστασία από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη- drones), ενώ, πέραν των δικών της δυνατοτήτων προστασίας, θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» αεράμυνας άλλου σκάφους, ευρωπαϊκού ή μη: Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή λαμβάνει χώρα και η επιχείρηση Prosperity Guardian, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» να έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Η «Ύδρα», κλάσης ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου, καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα πυροβόλο 5 ιντσών/ 54, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 κατευθυνόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, 16 κατευθυνόμενα βλήματα ESSM για χρήση κατά εναερίων απειλών και 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32, καθώς και συστήματα αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερο.

Το θέατρο επιχειρήσεων της επιχείρησης «Aspides» περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο. Ως προς τις δυνατότητες των Χούθι να εξαπολύουν επιθέσεις φαίνονταν να έχουν υποβαθμιστεί σε ένα ποσοστό μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον τους, ωστόσο τα περιστατικά συνεχίζονται- ενδεικτικά, γαλλικό αντιτορπιλικό κατέρριψε στις 9 Μαρτίου τέσσερα μη επανδρωμένα που είχαν εξαπολυθεί από ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές και θεωρήθηκαν απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, ενώ την περασμένη εβδομάδα έλαβε χώρα η πρώτη επίθεση σε εμπορικό πλοίο που είχε ανθρώπινα θύματα.

Δημοφιλή