Μεταξύ πολύ κακού χιούμορ και πρόκλησης έναντι του συνόλου των χωρών της ΕΕ, ο Βίκτορ Όρμπαν ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι και, αφού έλαβε το υψηλότερο σερβικό παράσημο από τον στενό λαϊκιστή σύμμαχό του Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χαρακτήρισε την καταδικαστική απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη μη-δημοκρατία στην Ουγγαρία ως «αστείο».
Το ψήφισμα της ευρωβουλής ανέφερε ότι η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται πλήρης δημοκρατία.
Στη διακήρυξη που ψηφίστηκε με 433-123 με 28 αποχές (Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου), οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφεραν ότι η Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας» υπό την εθνικιστική κυβέρνηση του Όρμπαν και την κατηγορεί ότι υπονόμευσε τις αξίες της ΕΕ στο βαθμό που απομάκρυνε τη χώρα από την κοινότητα των δημοκρατιών.
Ο «χιουμορίστας» Όρμπαν
«Ο μόνος λόγος που δεν γελάμε με αυτό είναι επειδή το βαριόμαστε. Είναι ένα βαρετό αστείο. Είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά που εγκρίνουν ψήφισμα που καταδικάζει την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην αρχή, θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό. Αλλά τώρα το βλέπουμε σαν αστείο», κάγχασε.
Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος ήταν η πλέον πρόσφατη αναμέτρηση μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και της κυβέρνησης του Όρμπαν στη Βουδαπέστη. Ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να ανακοινώσει την Κυριακή ότι είναι διατεθειμένη να αναστείλει τις πληρωμές ορισμένων χρημάτων της ΕΕ στην Ουγγαρία για τις παραβιάσεις της. Η Ουγγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004.
Η διακήρυξη, αν και συμβολική χειρονομία, ξεχωρίζει την Ουγγαρία από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, επισημαίνοντας την αποτυχία της να υποστηρίξει τις αξίες που κατοχυρώνονται στην ευρωπαϊκή συνθήκη.
Ποιά δημοκρατία;
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν συγκεκριμένα ανησυχίες για το συνταγματικό και εκλογικό σύστημα της Ουγγαρίας, τη δικαστική ανεξαρτησία, την πιθανή διαφθορά, τις παρατυπίες στις δημόσιες συμβάσεις, τα διαρκώς παραβιαζόμενα δικαιώματα των ατόμων της κοινότητας LGBTQ, τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, καθώς τις ακαδημαϊκές και θρησκευτικές ελευθερίες.
Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνόδου της ολομέλειας στο Στρασβούργο της Γαλλίας, δεν επιβάλλει καμία κύρωση στην κυβέρνηση του Όρμπαν, ούτε δεσμεύει άλλες χώρες της ΕΕ να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Στο Βελιγράδι, ο Όρμπαν επανέλαβε επίσης τις ενστάσεις του για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.
«Είμαστε...ενεργειακοί νάνοι!»
«Όταν κοιτάζω τις ενεργειακές κυρώσεις, βλέπω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι, που είμαστε ενεργειακοί νάνοι, έχουμε επιβάλει κυρώσεις εναντίον ενός ενεργειακού γίγαντα», είπε ο Όρμπαν.
«Αυτό είναι ένα εντελώς ασυνήθιστο φαινόμενο στην ιστορία, και νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι συνήθως καλό. Έχουμε ζημιωθεί πολύ σοβαρά από αυτές τις κυρώσεις. Είναι άσχημο για εμάς, είναι επώδυνο για εμάς, κοστίζει πολλά χρήματα», πρόσθεσε.
Ο Βούτσιτς επανέλαβε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όρμπαν ότι η Σερβία δεν θα συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας παρά τις εκκλήσεις από την ΕΕ να ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με το μπλοκ εάν θέλει να γίνει μέλος.
«Η Σερβία παραμένει στον ευρωπαϊκό δρόμο, αλλά έχει κρατικά και εθνικά συμφέροντα από τα οποία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να απομακρυνθεί», είπε ο Βούτσιτς.