Άστον Κούτσερ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πάθηση που τον χτύπησε το 2019

Τί είναι η αγγειίτιδα, ποιους απειλεί και το κυριότερο, υπάρχουν μέθοδοι πρόληψης ή θεραπείας;
Ο Αστον Κούτσερ στην πρεμιέρα της σειράς του Netflix"Your Place Or Mine" στο Λος Αντζελες στις 2 Φεβρουαρίου 2023.
Axelle/Bauer-Griffin via Getty Images
Ο Αστον Κούτσερ στην πρεμιέρα της σειράς του Netflix"Your Place Or Mine" στο Λος Αντζελες στις 2 Φεβρουαρίου 2023.

Ο διάσημος ηθοποιός Άστον Κούτσερ, ένα πρωϊνό του 2019, ξύπνησε με ημικρανία και προβλήματα όρασης, με αποτέλεσμα η σύζυγός του, Μίλα Κούνις, να τον παροτρύνει να πάνε μαζί στον γιατρό.

Σύντομα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο Κούτσερ έπασχε από αγγειίτιδα, μια σπάνια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία. Παρά το αρχικό σοκ, με την σωστή καθοδήγηση των γιατρών, ο ηθοποιός ένα χρόνο αργότερα βρισκόταν ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ενώ κατόρθωσε να τρέξει και στον Μαραθώνιο της επόμενης χρονιάς.

Ο Κούτσερ, μιλώντας ανοιχτά για την περιπέτειά του, αύξησε τα επίπεδα ευαισθητοποίησης γύρω από την εν λόγω σπάνια πάθηση. Παρακάτω ακολουθούν όλα όσα οφείλουμε να γνωρίζουμε γύρω από την αγγειίτιδα.

Τί είναι η αγγειίτιδα

Η αγγειίτιδα είναι μια φλεγμονή που μπορεί να επηρεάσει τα αιμοφόρα αγγεία οποιουδήποτε τύπου, συμπεριλαμβανομένων των αγγείων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Η αγγειίτιδα ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσει αποδυνάμωση, πρήξιμο ή ουλές των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, επιβραδύνοντας ή και διακόπτοντας εντελώς τη ροή του αίματος. Η πάθηση ενδέχεται να επηρεάσει ένα μεμονωμένο όργανο ή και πολλά όργανα και συστήματα ταύτοχρονα.

Ποιοι κινδυνεύουμε από αγγειίτιδα

Η αγγειίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, όλων των φύλων και όλων των εθνικοτήτων. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται τα αιμοφόρα αγγεία ως ξένο σώμα, ως εισβολέα, και ως εκ τούτου, τους επιτίθεται. Μπορεί να εμφανιστεί από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες ρευματικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος ή το σύνδρομο Sjogren.

Η αγγειίτιδα μπορεί να προκληθεί από λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C ή ως και ως παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, ενώ ενδέχεται να συνδέεται με ορισμένους καρκίνους του αίματος όπως η λευχαιμία και το λέμφωμα.

Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας

Τα συμπτώματα της αγγειίτιδας ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της αγγειίτιδας, τα εμπλεκόμενα όργανα και τη σοβαρότητα της ασθένειας. Τα συμπτώματα ίσως αναπτυχθούν ξαφνικά, μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες ή και σταδιακά σε κάποιους μήνες.

Στα κυρίαρχα συμπτώματα περιλαμβάνονται: Κόπωση, πυρετός, πόνοι, απώλεια της όρεξης ή απώλεια βάρους, λοιμώξεις του κόλπου και του εσωτερικού του αυτιού, ανοιχτές πληγές στη μύτη, ρινική καταρροή, ζάλη, βούισμα στα αυτιά, απώλεια ακοής, ερυθρότητα, κνησμός ή κάψιμο στα μάτια και αλλαγές στην όραση.

Υπάρχει θεραπεία;

Δεν υπάρχει θεραπεία για την αγγειίτιδα, ωστόσο, εφόσον αντιμετωπιστεί, η εν λόγω ασθένεια επιτρέπει σε ένα άτομο να ζήσει μια πλήρη, δραστήρια ζωή. Είναι σημαντικό για ένα άτομο να κάνει έγκαιρη διάγνωση. Εάν η ασθένεια δεν διαγνωστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ανεπανόρθωτης βλάβης στα προσβεβλημένα όργανα.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στον έλεγχο της φλεγμονής και στη διαχείριση τυχόν υποκείμενων καταστάσεων που μπορεί να προκαλούν την αγγειίτιδα. Τα κορτικοστεροειδή παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διεξαγωγή της θεραπείας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε από μόνα τους είτε από κοινού με άλλους ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες όπως η μεθοτρεξάτη, η αζαθειοπρίνη, η μυκοφαινολάτη, η κυκλοφωσφαμίδη και η ριτουξιμάμπη.

Τί μπορούμε να κάνουμε

Ένα άτομο που πάσχει από αγγειίτιδα είναι σε θέση να βοηθήσει στη διαχείριση της πάθησης και στη μείωση της συχνότητας των εξάρσεων της, δίνοντας βάση στην καλή διατροφή και την άσκηση. Επομένως, οι ασθενείς με ιστορικό αγγειίτιδας, οφείλουν να παραμένουν σταθεροί σε μια ισορροπημένη δίαιτα και να αθλούνται τακτικά.

Πηγή: eatthis