Χρησιμοποιώντας το LOw-Frequency ARray (LOFAR), οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν νέο ραδιογαλαξία. Ο νεοανακαλυφθείς γαλαξίας, που ονομάζεται J0011 + 3217, παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου ενός μονόπλευρου δευτερεύοντος λοβού.
Το εύρημα αναφέρθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουνίου στο arXiv, αναφέρει το Phys.org.
Οι ραδιογαλαξίες εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες ραδιοκυμάτων από τους κεντρικούς πυρήνες τους. Οι μαύρες τρύπες στα κέντρα αυτών των γαλαξιών συσσωρεύουν αέριο και σκόνη, δημιουργώντας πίδακες υψηλής ενέργειας ορατούς σε ραδιομήκη κύματος, τα οποία επιταχύνουν ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια σε υψηλές ταχύτητες.
Κατά τη διάρκεια του ενεργού σταδίου του (που διαρκεί έως και 100 εκατομμύρια χρόνια) ένας τυπικός ραδιογαλαξίας παρατηρείται να περιέχει χαρακτηριστικά όπως πυρήνα, λοβούς και πίδακες.
Τώρα, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Shobha Kumar του Midnapore City College στην Ινδία, αναφέρει την ανίχνευση ενός τέτοιου ραδιογαλαξία με λοβούς.
«Από τη δεύτερη έκδοση δεδομένων του LOFAR Two-meter Sky Survey (LoTSS DR2) στα 144 MHz, εντοπίσαμε έναν περίεργο ραδιογαλαξία, J0011 + 3217», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο J0011 + 3217 είναι ένας γιγαντιαίος ραδιογαλαξίας με μονόπλευρο δευτερεύοντα λοβό και μη ευθυγραμμισμένους γιγάντιους πρωτεύοντες λοβούς. Φαίνεται ότι ο νεοανακαλυφθείς γαλαξίας συνδέεται με το σμήνος γαλαξιών Abell 7.
Οι παρατηρήσεις του LOFAR δείχνουν ότι ο δευτερεύων λοβός έχει γραμμικό μέγεθος περίπου 2,77 εκατομμυρίων ετών φωτός, το οποίο είναι περίπου το 85% του πρωτογενούς λοβού.
Τέτοιοι μονόπλευροι δευτερεύοντες λοβοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι, καθώς μόνο μια χούφτα από αυτούς έχουν ανακαλυφθεί προηγουμένως σε μερικούς ραδιογαλαξίες σχήματος Χ.
Οι αστρονόμοι υπογραμμίζουν το μεγάλο μέγεθος του δευτερεύοντος λοβού ενός μεγέθους στο J0011+3217, καθώς τέτοια χαρακτηριστικά είναι συνήθως περισσότερο από τέσσερις φορές μικρότερα από τους πρωτεύοντες λοβούς.
Έτσι, ένας γιγάντιος δευτερογενής λοβός ενός μεγέθους όπως αυτός στο J0011+3217 δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε άλλους ραδιογαλαξίες σχήματος Χ.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο J0011 + 3217 διαθέτει μικρές στρεβλώσεις ή εκτροπές εκτός άξονα. Μια τέτοια κάμψη στον πίδακα είναι πιο συνηθισμένη για τις ευρυγώνιες ουρές (WAT). Τα λεγόμενα WATs είναι ισχυρές, λυγισμένες ραδιοπηγές που συνήθως συνδέονται με τον κυρίαρχο γαλαξία σε ένα σμήνος ή ομάδα.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, οι συντάκτες της μελέτης υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες του J0011+3217 προκειμένου να κατανοηθούν πλήρως οι ιδιαιτερότητές του.
«Για να μετρηθούν οι λεπτομερείς παράμετροι και να μελετηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες σχηματίζεται αυτός ο περίεργος ραδιογαλαξίας J0011 + 3217, θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω μελέτες, συμπεριλαμβανομένων προσομοιώσεων και οπτικών παρατηρήσεων παρακολούθησης», καταλήγουν οι ερευνητές.