Οι συνομιλίες μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και αντιπροσωπειών από τη Σουηδία και τη Φινλανδία αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο στο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις, σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters.
″Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία”, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters την Παρασκευή. ”Πρέπει να κάνουν (σ.σ Σουηδία και Φινλανδία) συγκεκριμένα βήματα που θα είναι δύσκολα. Οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Αλλά η ημερομηνία του πότε θα γίνουν, δεν φαίνεται να είναι πολύ κοντά.”
Η Τουρκία αναμένει η Σουηδία και η Φινλανδία να προβούν σε συγκεκριμένες ενέργειες και να σταματήσουν να παρέχουν, όπως είπε, στήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε η Άγκυρα να άρει τις αντιρρήσεις της για την ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε εξάλλου την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Οι πεντάωρες συζητήσεις ήταν εγκάρδιες και περιελάμβαναν χωριστές συνεδριάσεις μεταξύ Τούρκων αξιωματούχων και ομολόγων τους από τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ακολουθούμενες από τριμερείς συνομιλίες με όλα τα μέρη, πρόσθεσε η δεύτερη πηγή.
Μια τρίτη πηγή είπε στο Reuters ότι Τούρκοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα για να ενισχύσουν την ασφάλειά τους ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Και τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν τα σχέδια διεύρυνσης. Ομως, η Τουρκία αντιτίθεται στις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ επειδή, όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, και οι δύο χώρες φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με το PKK και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.
Ένα ξεχωριστό πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις είπε στο Reuters ότι οι συνομιλίες της Τετάρτης δεν σημείωσαν πρόοδο και έληξαν χωρίς χρονοδιάγραμμα για την συνέχισή τους, αυξάνοντας την προοπτική ότι η Τουρκία μπορεί να αντιταχθεί στις προσπάθειες ένταξης των δύο χωρών, όταν το ΝΑΤΟ πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής στις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Τα υπουργεία Εξωτερικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό την Παρασκευή. Ωστόσο η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε μέσω tweet της ότι ”κανείς Σουηδός πολιτικός δεν εκπροσωπεί το PKK”.
Ένα δημοσίευμα την Κυριακή στην τουρκική εφημερίδα Turkiye Gazetesi ισχυρίστηκε ότι ένας Σουηδός πολιτικός είχε δεσμούς με το PKK, μια κουρδική ένοπλη οργάνωση που έχει κηρυχτεί παράνομη από την Ε.Ε.
«Εσφαλμένες αναφορές ότι Σουηδοί πολιτικοί σε δημοκρατικές οργανώσεις εκπροσωπούν την τρομοκρατική οργάνωση PKK», έγραψε η Αν Λίντε στο Twitter. «Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες που είναι παντελώς αβάσιμες».