Αθήνα: Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για απάτες μέσω ψευδών αγγελιών πώλησης προϊόντων

Οι κατηγορούμενοι «ξέπλεναν» μαύρο χρήμα, που προέκυπτε από άλλα εγκλήματα - Για την 61χρονη αρχηγό εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απάτες.
Τα κατασχεθέντα
Τα κατασχεθέντα
ΕΛΑΣ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία δραστηριοποιούταν σε ψευδείς αγγελίες πώλησης επαγγελματικού εξοπλισμού. Οι κατηγορούμενοι «ξέπλεναν» μαύρο χρήμα, που προέκυπτε από άλλα εγκλήματα. Οι Αρχές προχώρησαν σε 3 συλλήψεις.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής (11/4) εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Δροσιά Αττικής, 61χρονη, 61χρονος και 24χρονος, ως μέλη εγκληματικής ομάδας. Κατηγορούνται για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, η οποία διέπραττε απάτες με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς και για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Η αστυνομία ταυτοποίησε ακόμα ένα μέλος. Εις βάρος της 61χρονης, η οποία φέρεται να είναι η αρχηγός της ομάδας, εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απάτες.

Οι Αρχές είχαν στα χέρια τους πληροφορίες για τη δράση της συμμορίας, ότι δηλαδή δραστηριοποιούταν σε απάτες μέσω ψευδών αγγελιών πώλησης επαγγελματικού εξοπλισμού σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε όλη την Επικράτεια. Η εγκληματική ομάδα είχε διαρκή και δομημένη δράση, τουλάχιστον από το 2019, που αποσκοπούσε σε ηλεκτρονικές απάτες και ακολούθως την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Η μεθοδολογία της εγκληματικής οργάνωσης

Οι κατηγορούμενοι είχαν συστήσει εικονική εταιρία με ανύπαρκτη έδρα και είχαν αναρτήσει μέσω ιστοσελίδων για αγγελίες, περισσότερες από 617 ψευδείς αγγελίες πώλησης προϊόντων επαγγελματικού εξοπλισμού σε ιδιαίτερα χαμηλές και ελκυστικές τιμές, σε σχέση με τις τιμές αντίστοιχων προϊόντων στην αγορά.

Η 61χρονη αρχηγός υποδυόταν την υπάλληλο του καταστήματος και είτε παραλάμβανε η ίδια τα χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στη συμφωνηθείσα προκαταβολή, είτε υποδείκνυε στους αγοραστές να την καταθέσουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχο τον 24χρονο.

Όταν έφτανε όμως η ώρα να παραλάβουν οι πελάτες τον εξοπλισμό, εκείνη προφασιζόταν διάφορες δικαιολογίες, τους απειλούσε, τους έβριζε και έπειτα διέκοπτε την επικοινωνία μαζί τους, δίχως όμως να επιστρέφει το ποσό της προκαταβολής.

Για να μην γίνεται εύκολα αντιληπτή από τις Αρχές, η εγκληματική οργάνωση άλλαζε διαρκώς επωνυμίες της εικονικής εταιρείας, τις υποτιθέμενες διευθύνσεις όπου έδρευε, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σε έρευνα που έκανε η αστυνομία στις κατοικίες των συλληφθέντων, εντοπίστηκαν:

- 6 κινητά τηλέφωνα,
- tablet,
- μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή,
- αεροβόλο τυφέκιο,
- βαλλίστρα,
- 2 επαγγελματικές σφραγίδες,
- 5 μπλοκ αποδείξεων είσπραξης,
- μπλοκ δελτίων αποστολής,
- 15 φύλλα δελτίων αποστολής,
- 37 φύλλα αποδείξεων,
- 72 φύλλα χειρόγραφων σημειώσεων και σχεδιαγραμμάτων,
- το χρηματικό ποσό των 5.850 ευρώ και
- 991 φύλλα δελτίων προσφοράς.

To Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Νέας Ιωνίας που ανέλαβε την έως τώρα προανακριτική έρευνα, έχει εξιχνιάσει 47 περιπτώσεις απατών σε όλη την Επικράτεια.

Δημοφιλή