Ατομικά παγωτά σοκολάτας με λαχταριστή επικάλυψη τραγανής σοκολάτας!
Γεύση που ξετρελαίνει τα παιδιά ενώ οι μεγάλοι τα απολαμβάνουν με κρυφή χαρά!
Με αγνά υλικά της επιλογής σας χωρίς συντηρητικά!
Γρήγορα, πανεύκολα και χωρίς παγωτομηχανή!
Αυτό το καλοκαίρι δεν θα ξεκολλάτε από την κατάψυξη!!!!
Υλικά για το παντεσπάνι: 130 γρ. χοντροκομμένο καρύδι, 4 μεσαία αβγά, 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική, 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ, 1/2 κ.γλ. κανέλα, 1 σφηνάκι κονιάκ, 3 βανίλιες, 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα
Υλικά για το παγωτό σοκολάτας: 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος, 1 ζαχαρούχο γάλα (400 γραμ.), 2 βανίλιες, 330 ml κρέμα γάλακτος από φρέσκο αγελαδινό γάλα με 35% λιπαρά, 4 κ.γλ. κακάο 100%
Υλικά για την επικάλυψη: 1 κιλό κουβερτούρα κλασική (πάνω από 43 % κακάο), 2 κ.σ. φυτίνη
Εκτέλεση
Βήμα 1ο: Παρασκευάζουμε το παντεσπάνι
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. (Τα αβγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου). Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
Στο μπολ με τους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ να γίνει ένα λείο μείγμα. (Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να μην μυρίζει το παντεσπάνι αβγουλίλα). Προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλή ένταση και προσθέτουμε σιγά σιγά το κονιάκ, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Στο μείγμα με τα αβγά προσθέτουμε σιγά - σιγά τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να μην χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας. Τέλος προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια ανακατεύοντας να πάνε παντού.
Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί (τη λαμαρίνα του φούρνου). Ρίχνουμε το μείγμα απλωτά και το στρώνουμε ομοιόμορφα με τη σπάτουλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 12΄ - 15΄. Προσοχή, δεν πρέπει να το παραψήσετε και να γίνει τραγανό σαν μπισκότο.
Βήμα 2ο: Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και συνεχίζουμε με την παρασκευή του παγωτού.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
1. Προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα το ζαχαρούχο και τις βανίλιες και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν. Αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (προσοχή να είναι κρύα) με το μίξερ να γίνει σφιχτή σαντιγί. Μόλις σχηματιστούν απαλές κορυφές είναι έτοιμη.
1. Ρίχνουμε το 1/3 από τη σαντιγί μέσα στο μπολ με το ζαχαρούχο και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη σαντιγί και αναδιπλώνουμε το μείγμα με τη σπάτουλα, να ομογενοποιηθεί χωρίς όμως να χάσουμε τον όγκο της κρέμας. Προσοχή: καθώς ανακατεύετε να πιέζετε που και που τη σπάτουλα σιλικόνης στα τοιχώματα και τον πάτο του μπολ ώστε να μην μείνει μείγμα σοκολάτας - ζαχαρούχου χωρίς να αναμειχθεί με τη σαντιγί. Είναι σημαντικό!!!
Προσθέτουμε στο μείγμα το κακάο για έξτρα σοκολατένια γεύση, ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα. Το παγωτό μας είναι έτοιμο!
Βήμα 3ο: Φορμάρουμε το παγωτό με το παντεσπάνι σε σχήμα μπαστουνιού.
Ιδανικά για την εμφάνιση όπως στην φωτογραφία θα χρειαστείτε μία παραλληλόγραμμη φόρμα περίπου 35 cm μήκος, 11 cm πλάτος και 7 cm ύψος.
Κόβουμε το παντεσπάνι σε 3 παραλληλόγραμμα τεμ. στο μέγεθος της φόρμας. Χρησιμοποιούμε τη φόρμα σαν πατρόν - οδηγό πάνω στο παντεσπάνι.
Αλείφουμε με ελάχιστο νερό την φόρμα και εφαρμόζουμε διάφανη μεμβράνη. (Το νερό βοηθάει να κολλήσει η μεμβράνη στο σκεύος.) Με αυτό τον τρόπο θα ξεφορμάρουμε την τούρτα πανεύκολα.
Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι παντεσπάνι μέσα στη φόρμα. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το παγωτό. Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και ρίχνουμε το υπόλοιπο παγωτό. Τοποθετούμε το τελευταίο κομμάτι παντεσπάνι και σκεπάζουμε με μεμβράνη.
Τοποθετούμε το παγωτό στην κατάψυξη να παγώσει καλά. Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το να παγώσει τουλάχιστον μία ημέρα.
Βήμα 4ο: Συνθέτουμε το παγωτό μας σε ατομικές μερίδες και καλύπτουμε με τραγανή σοκολάτα
Για την επικάλυψη τραγανής σοκολάτας λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε τη φυτίνη και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Κόβουμε το μπαστούνι παγωτού σε ατομικές μερίδες όσο μεγάλες ή μικρές θέλουμε.
Συμβουλή: Επειδή το παγωτό σε σχήμα μπαστούνι είναι μεγάλο, καλύτερα να το κόψετε στη μέση, να βάλετε το μισό στην κατάψυξη και να δουλέψετε με το άλλο μισό ώστε να μην λιώσει το παγωτό.
Ένα ένα κομμάτι το βουτάμε στην κουβερτούρα και το τοποθετούμε σε λαδόκολλα που έχουμε τοποθετήσει σε αλουμινένιο σκεύος μίας χρήσης που είναι βυθισμένο σε παγωμένο νερό. Συνεχίζουμε με γρήγορες κινήσεις ώστε να μην προλάβει να λιώσει το παγωτό.
Μετά από κάθε 5 τεμ. περίπου που θα έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία τα τοποθετούμε στην κατάψυξη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα. Η σοκολατένια επικάλυψη παγώνει αρκετά γρήγορα (υπολογίστε 10 με 15 λεπτά). Αφού σκληρύνει η σοκολατένια επικάλυψη και μπορούμε να πιάσουμε τα παγωτά τα τυλίγουμε ένα ένα με λαδόκολλα ή με αλουμινόχαρτο για τη συντήρησή τους στην κατάψυξη για αρκετό χρονικό διάστημα και να μπορούμε να τα προσφέρουμε τυλιγμένα σε ατομικές μερίδες.
Καλή σας απόλαυση!!
Σημαντικές επισημάνσεις
Μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε το μισό κομμάτι από το μπαστούνι παγωτού για την παρασκευή ατομικών παγωτών και με το άλλο μισό να φτιάξετε τούρτα παγωτό με λαχταριστά κύματα σοκολάτας (δείτε τη συνταγή).
Μπορείτε να αγοράσετε τρίμμα φρυγανιάς ή να τρίψετε στο μούλτι ολόκληρες φρυγανιές.
Αν δεν σας αρέσουν τα καρύδια μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό κλασικό παντεσπάνι!
Η συνταγή βήμα-βήμα :
Αναδημοσίευση από magiacook.gr