Τα ζώα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, έξω από την Αθήνα, τρέφονται πλέον με κατεψυγμένα γεύματα, αφού οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου και προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω, στο τέταρτο κύμα καύσωνα που έρχεται σε λιγότερο από ένα μήνα.
Με την πρώτη ματιά, ο Tiembe μελετά με δισταγμό το κατεψυγμένο πρωινό του: κομμάτια κόκκινου κρέατος και οστών κλεισμένα σε ένα κομμάτι πάγου μήκους ενός μέτρου. Το 15 ετών λιοντάρι από την Αγκόλα γλείφει τελικά τον πάγο πριν ροκανίσει κομμάτια κρέατος.
Οι ακραίες θερμοκρασίες και οι πυρκαγιές - μια αυξανόμενη ανησυχία για τη βιοποικιλότητα στη νότια Ευρώπη - είχαν αντίκτυπο στην άγρια ζωή της χώρας.
Στην πυρκαγιά της Ρόδου, που μαίνονταν επι 11 συνεχόμενες μέρες, προκαλώντας την εκκένωση 20. 000 ανθρώπων, τα ζώα του νησιού δε στάθηκαν τυχερά.
Στην πυρκαγιά που διέσχισε ορεινά δάση καθώς κι ένα φυσικό καταφύγιο, εκτιμάται ότι κάηκαν 2.500 ζώα και κυψέλες μελισσών, καθώς και 50.000 ελαιόδεντρα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Υπουργείου Γεωργίας. Τα ελάφια, σύμβολο του νησιού, βρέθηκαν νεκρά στην άκρη του δρόμου.
Ο ζωολογικός κήπος φροντίζει ένα τραυματισμένο ελάφι και αρκετές χελώνες - μερικές από τις οποίες έχουν ρόδες από παιχνίδια για να διευκολύνουν την κινητικότητά τους - που υπέστησαν εγκαύματα και άλλους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη Ρόδο.
Ο φροντιστής του ζωολογικού κήπου Αντώνης Μπαλάς προέτρεψε τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να προσέχουν περισσότερο τα ζώα τους σε περιόδους ακραίας ζέστης, σημειώνοντας ότι πολλές από τις δημοφιλείς φυλές κατοικίδιων ζώων προέρχονται από τα εγγενή ψυχρότερα κλίματα της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.
«Σε γενικές γραμμές, η ζέστη επηρεάζει τα ζώα με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει τους ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Μπαλάς, αφού τάισε φρούτα- παγωτά σε λεμούριους με δακτυλιοειδή ουρά, μερικοί από τους οποίους σκαρφάλωσαν στους ώμους του για να σερβιριστούν πρώτοι.
«Οι παγωμένες λιχουδιές αποτελούν συμπλήρωμα των γευμάτων τους... γλείφουν τον πάγο και αναπνέουν τον δροσερό αέρα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους ανθρώπους οι οποίοι προκειμένου να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, ιδρώνουν».
Στις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα περισσότεροι από 450 σκύλοι και γάτες διασώθηκαν. Μάλιστα πολλά από αυτά τα ζωάκια έμειναν στα σπίτια τους καθώς οι ιδιοκτήτες τους έφυγαν, σύμφωνα με φιλανθρωπική οργάνωση που συνεργάζεται με μια κρατική υπηρεσία για τα ζώα. Περίπου τα μισά έχουν επανενωθεί με τους ιδιοκτήτες τους, ενώ τα υπόλοιπα έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής υιοθεσίας.
Στον απόηχο των ελληνικών πυρκαγιών, η διεθνής φιλοζωική οργάνωση PETA κάλεσε τους ιδιοκτήτες ζώων να μην εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους.
Η Ελίσα Αλεν, αντιπρόεδρος των προγραμμάτων της ομάδας, δήλωσε ότι οι πυρκαγιές αποτέλεσαν επίσης μια υπενθύμιση ότι η κτηνοτροφική βιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην κλιματική αλλαγή σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά και σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει πώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της κτηνοτροφίας τροφοδοτούν την κλιματική καταστροφή και δημιουργούν τις συνθήκες που επιτρέπουν την εξάπλωση των πυρκαγιών», δήλωσε στο Associated Press.