Το σελήνιο, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν και «μυστικό της μακροζωίας», είναι ένα ιχνοστοιχείο, μικροθρεπτικό συστατικό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύει τα κύτταρα μας από τυχόν βλάβες. Έρευνες υποδηλώνουν ότι το σελήνιο υποστηρίζει το υγιές μεγάλωμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ακόμη, πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι στην Bama Yao, μια περιοχή της Κίνας που φημίζεται για τη μακροζωία των κατοίκων, το έδαφος της είναι πλούσιο σε σελήνιο. Τυχαίο;
«Το σελήνιο βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων και στη λειτουργία του θυρεοειδούς, ενώ την ίδια στιγμή είναι γνωστό ότι ενισχύει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα», εξηγεί η Βανέσα Κινγκ, υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο Queen’s Health System και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής.
Παρόλο που μας είναι τρομερά πολύτιμο, το σώμα μας δεν παράγει σελήνιο από μόνο του. Επομένως πρέπει να το καταναλώνουμε μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων. Η πρόσληψη του ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Ειδάλλως ελλοχεύει ο κίνδυνος γαστρεντερικών προβλημάτων, απώλειας μαλλιών, νεφρικής ανεπάρκειας ή νευρολογικών προβλημάτων.
Πόσο σελήνιο χρειαζόμαστε;
Μερικές μικρές αλλά θαυματουργές ποσότητες σεληνίου αρκούν για να υποστηρίξουν τις σωματικές μας λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός και η αντιοξειδωτική άμυνα. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειαζόμαστε μόλις 55 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου ημερησίως, ενώ οι έγκυοι και οι θηλάζοντες χρειάζονται επιπλέον 5-15 mcg την ημέρα.
Το σελήνιο συναντάται σε πολλές πηγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, του κρέατος, των θαλασσινών, των λαχανικών και των δημητριακών. Ένα μεγάλο βραστό αυγό για παράδειγμα περιέχει 15 mcg, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μακαρόνια 33 mcg και ένα φλιτζάνι μικρές μαγειρεμένες γαρίδες 42 mcg σελήνιο.
Προσοχή: Η χαμηλή πρόσληψη σεληνίου συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και ταχύτερη γήρανση των κυττάρων. Oπότε ιδανικά, μέσα από τις τροφές που προαναφέραμε, επιδιώκουμε σταθερά μια πρόσληψη μεγαλύτερη των 55 και μικρότερη των 400 mcg την ημέρα.
Το επιπλέον σελήνιο θα μας χαρίσει όντως μακροζωία;
Η απάντηση είναι ναι! Και οι επιστήμονες εξηγούν το γιατί: Πρόσφατη μελέτη εντόπισε συσχετισμό μεταξύ της πρόσληψης σεληνίου και του αυξημένου μήκους των τελομερών, ενός δείκτη που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της βιολογικής γήρανσης. Και για να γίνουμε σαφής, όσο πιο επιμηκυμένα είναι τα τελομερή, τόσο πιο μακριά βρισκόμαστε από τα εσωτερικά σημάδια της γήρανσης και την πιθανότητα κάποιας νόσου που σχετίζεται με τη βιολογική ηλικία.
Ακόμη, μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition υποδηλώνει ότι μέτριες ποσότητες σεληνίου μέσα από την τροφή, μας προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον θάνατο.
Συμπέρασμα; Mια υγιεινή διατροφή πλούσια σε τροφές που περιέχουν σελήνιο, θα βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και θα περιορίσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οπότε μάλλον αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε το σελήνιο στο πλάνο μας.